Flexicurity i Danmark og Europa – krise, overenskomster og europæisering

Eftermiddagsseminar den 19. november 2009 kl. 14.30 -17.30
Center for Sundhed og Samfund, lokale 7.0.28

FAOS byder velkommen til et eftermiddagsseminar om flexicurity, hvor den nyeste forskning om emnet præsenteres. Et panel med deltagelse af arbejdsmarkedets parter og Beskæftigelsesministeriet vil diskutere perspektiver for flexicurity i lyset af den økonomiske krise.

Den positive beskæftigelsesudvikling har siden midten af 90'erne givet det danske arbejdsmarked megen international opmærksomhed. Inden for de sidste fem år er begrebet flexicurity blevet anvendt som en del af forklaringen på den positive udvikling. 'Den danske flexicurity-model' er ofte beskrevet som en kombination af fleksible afskedigelsesregler, høj arbejdsløshedsunderstøttelse og aktiv arbejdsmarkedspolitik. Men er det en troværdig og dækkende beskrivelse af de vigtigste facetter ved det danske arbejdsmarked?

Mens forestillingen om 'den danske flexicurity-model' fokuserer på indholdet af reguleringen, må det formodes, at 'den danske model' - hvor forhandlingsprocesser mellem arbejdsmarkedets parter står centralt - spiller en væsentlig rolle for flexicurity. Kan det eftervises, at kollektive forhandlinger også spiller en væsentlig rolle for balancer mellem fleksibilitet og sikkerhed i andre lande?

Flexicurity-begrebet spredte sig hurtigt fra de lande, hvor det først blev diskuteret - primært Danmark og Holland - til resten af EU. Her mødte begrebet nogle steder stor modstand. Alligevel formåede medlemsstaterne i slutningen af 2007 at vedtage et sæt af fælleseuropæiske flexicurityprincipper. Hvordan ser disse ud? Hvordan kunne det lade sig gøre at nå til enighed? Og er det muligt at designe sig frem til flexicurity?

En ofte fremført kritik mod flexicurity er, at det er en 'godtvejrsmodel', der kun fungerer under højkonjunktur. Hvis ikke der kan siges andet positivt om det seneste års økonomiske krise, så er det i hvert fald et perfekt laboratorium for se, hvordan den danske flexicurity-model og det danske arbejdsmarked reagerer under pres. Er modellen intakt? Er krisen håndteret anderledes i Danmark end i andre lande. Og hvilken rolle kommer flexicurity til at spille i fremtiden?

Tilmelding sker til Camilla Hassing Thorbek (ct@faos.dk) senest den 8. november.

Se program (pdf)

Se nogle af oplægsholdernes præsentationer

  • Koalitioner og beslutningsprocessen om de fælleseuropæiske flexicurity-principper
  • Mikkel Mailand, FAOS
  • Krisen og flexicurity'en 
  • Thomas Mølsted Jørgensen, Beskæftigelsesministeriet