Den danske model og dens insidere og outsidere

Antologibidrag af Trine P. Larsen

Det danske arbejdsmarked er kendetegnet ved, at løn og arbejdsvilkår i vid udstrækning reguleres gennem kollektive overenskomster forhandlet og indgået af de overenskomstbærende parter på vegne af medarbejdere og arbejdsgivere - den såkaldte danske model. Men i de senere år har de overenskomstbærende fagforeninger oplevet faldende medlemstal, og udviklingen i overenskomstdækningen er vendt efter en systematisk stigning frem til midten af 1990'erne. En voksende gruppe af lønmodtagere og arbejdsgivere omfattes således ikke af arbejdsmarkedsorganisationer og/eller er ikke dækket af de kollektive overenskomster. De kan betragtes som outsidere, mens insiderne er de grupper, der stadig dækkes af overenskomsterne, og som er medlem af arbejdsmarkedsorganisationerne. I den sammenhæng er spørgsmålet, hvorvidt den danske model presses af og/eller tilpasses til de udfordringer, der følger i kølvandet på, at nye lønmodtagergrupper udgør en stadig større del af arbejdsmarkedet.

I antologiens indledende kapitel udvikles en analyseramme, der danner grundlag for analyserne i bogens øvrige kapitler. Først defineres antologiens nøglebegreber, dvs. den danske model samt begreberne insidere og outsidere. Herefter præsenteres kort forskellige teoretiske og empiriske bidrag inden for segmenteringslitteraturen med henblik på at diskutere de mekanismer, der kan ligge bag de senere års udvikling. På baggrund heraf udvikles et sæt hypoteser, som i varierende grad testes i antologiens øvrige kapitler. Den første tese er, at OK-dækningen og særordningerne i overenskomsterne, der sikrer såvel uorganiserede som lønmodtagere med atypiske ansættelsesforhold samme rettigheder som fastansatte, medvirker til at mindske forskelsbehandlingen på virksomhederne. Den anden tese antager, at den øgede decentralisering og dermed større frihed til fortolkning og håndtering af overenskomstbestemte regler på danske arbejdspladser åbner op for en øget diversitet og dermed implicit ulighed og segmentering.

Kapitlet indeholder endvidere en beskrivelse af de seneste års segmenteringstendenser på det danske arbejdsmarked og især inden for rammerne af den danske model. Udgangspunktet for beskrivelsen er bogens definition af insidere og outsidere. I den sammenhæng viser de empiriske resultater, at det danske arbejdsmarked bevæger sig mod en øget segmentering. Flere danske lønmodtagere fravælger de overenskomstbærende fagforeninger, og en stadig større gruppe er at finde på det ikke-overenskomstdækkede arbejdsmarked. Mangfoldigheden i ansættelsesformer og typer af ansatte er ligeledes under forandring. Med hensyn til danske lønmodtageres arbejdsfunktion, jobkvalitet og uddannelse synes der også at være en bevægelse mod øget segmentering. Spørgsmålet er så, om denne segmentering truer den danske model - og det diskuteres i forhold til forskellige lønmodtagergrupper i antologiens øvrige kapitler.

Dette bidrag udgør kapitel 1 i FAOS-antologien Insidere og outsidere - den danske models rækkevidde af Trine P. Larsen (red.), Djøfs forlag, december 2011.

Gå til forlagets hjemmeside (link)