Fagbevægelsens strategi mod social dumping mellem system og livsverden

Speciale af Pia Bang Jensen, vejledt af Jonas Toubøl

Dette speciale undersøger de danske fagforeningers udfordringer i forhold til at organisere udenlandsk arbejdskraft fra de nye EU-lande. Specialet kombinerer makrosociologiske undersøgelser med mikrosociologiske kvalitative interviews.

Der gives indledningsvis en historisk-sociologisk forklaring af social dumping, og der ses på, hvorfor Danmark er særligt sårbart over for social dumping.

Arbejdslivs-interviews med migrantarbejdere i Danmark udmunder i tre delkonklusioner: De føler sig ikke integreret på arbejdsmarkedet; deres arbejde passer ikke til deres kvalifikationer; og de hælder til at forlade Danmark, hvis de ikke er tilfredse – frem for at kæmpe for bedre rettigheder via fagforeninger.

Via interviews med fagforeningfolk påvises stor enighed om, at fagforeningerne bør gå fra en systemorienteret til en mere livsverden-orienteret tilgang til organiseringen af migrantarbejdere. Det er dog uklart, hvordan dette skal fungere i praksis – uden fagforeningerne mister deres nuværende styrker.

Specialet konkluderer overordnet, at fagforeningernes mål bør være at genopfinde sig selv for at kunne skabe konkret solidaritet. Der argumenteres for, at fagforeningerne: 1) bør arbejde for at bekæmpe det todelte arbejdsmarked. 2) Bør udarbejde en plan som håndterer, at mange migrantarbejdere ikke føler sig som ’manual laborers’. 3) Bør styrke arbejdere ved i praksis at give dem nogle konkrete værktøjer i deres daglige arbejde og være en platform for politisk engagement.

Læs specialet i sin helhed her (pdf)