Resumeer marts 2018

28. marts
Mens opmærksomheden nu retter sig mod, hvad statens forhandlere kan udrette i Forligsinstitutionen onsdag, er det i al ubemærkethed lykkedes parterne i kommunerne at blive enige om økonomien i en række særlige puljer. Forhandlerne er enige om at afsætte 0,35 procent af den samlede lønsum til særlige puljer, som de enkelte fagforbund og de kommunale arbejdsgivere nu kan forhandle indholdet af. Forhandlere på flere områder er klar til at forhandle i påskedagene, erfarer Avisen.dk. Aftalen er faldet på plads i Forligsinstitutionen, hvor overenskomstforhandlingerne for samtlige 750.000 offentligt ansatte nu foregår efter sammenbrud på både det statslige, kommunale og regionale område. Det skriver SN.dk onsdag.

Striden om den arbejdsgiverbetalte frokostpause for omkring 800.000 ansatte er som bekendt en af de største kontroverser i de konfliktfyldte forhandlinger om overenskomsterne i den offentlige sektor. Men parterne står ikke kun stejlt over for hinanden i Forligsinstitutionen. Lønmodtagerorganisationerne og de offentlige arbejdsgivere udkæmper også et spektakulært slag om, hvem der har medhold i historien. Begge sider af forhandlingsbordet graver i arkiverne i jagten efter beviser for, at deres udlægning af spisepausens retsstatus er den sande. Som led i arkivkrigen har chefkonsulent Jesper Meisner fra hovedorganisationen Akademikerne (AC) på sit kontor samlet otte flyttekasser med papirer, hvoraf de ældste er 99 år gamle. Adskillige af dokumenterne godtgør ifølge AC, at Finansministeriet hidtil har anerkendt retten til betalt spisepause for de ansatte i staten. Det skriver Weekendavisen onsdag.

Sophie Løhdes (V) topforhandler i de højspændte overenskomstforhandlinger får en kontant bonus for at have udtænkt en regulær spareplan for de ansatte i staten. Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af en aktindsigt i Moderniseringsstyrelsen. Heri fremgår det, at Poul Taankvist, direktør i styrelsen, får udløst en bonus, fordi han blandt andet har opfyldt et delmål i sin resultatkontrakt for 2017, der gik ud på, at staten skulle møde op med en plan til overenskomstforhandlingerne lavet ud fra følgende agenda: ’Det er målet, at der ved OK18 opnås et resultat med en smal økonomisk ramme.’ ”Det ser ud til, at det er en spareøvelse, man er ude i – i stedet for at målet er at indgå et forlig,” konstaterer arbejdsmarkedsekspert, professor emeritus fra Aalborg Universitet Flemming Ibsen. Det skriver Ekstrabladet onsdag.

Kommuner går forskellige veje med million-gevinster fra storkonflikt. I Skanderborg og Syddjurs kommuner fastlåses penge sparet på eksempelvis lærerlønninger til børne-og ungeområdet, men i Odder vælger byrådsflertallet en helt anden vej. Der er bekymring for, at nogle kommuner kan påvirke det højspændte spil om nye overenskomster. Det skriver Århus Stiftstidende onsdag.

Med mandagens signaler fra både FOA-formand Dennis Kristensen og KL’s forhandlingschef Michael Ziegler (K) om, at parterne på det kommunale overenskomstområde er ved at finde hinanden i spørgsmålet om lønstigninger, er den vigtigste knast i det års offentlige overenskomstforhandlinger ved at falde på  plads. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og professorer emeritus Flemming Ibsen. Løsningen ser  ifølge DR Nyheder ud til at blive, at lønmodtagerne accepterer KL’s krav om lønstigninger på 6,7 til 6,9 procent over de næste tre år med udgangspunkt i LO og Dansk Arbejdsgiverforenings forlig på det private område. Stiger de private lønninger mere end det, accepterer KL til gengæld en så godt som fuld regulering efterfølgende. Gennembruddet i forhandlingerne gør også risikoen for en altomfattende storkonflikt væsentlig mindre, mener Flemming Ibsen, og opmærksomheden vil nu samle sig om akademikerens uenighed med Sophie Løhde i spørgsmålet om den betalte frokostpause. ”Der bliver ikke lavet en lønaftale i de kommunale forhandlinger, uden at den er godkendt af Finansministeriet. Det er helt sikkert. Det betyder også, at Sophie Løhde ikke kan lande noget, der er dårligere end det, for det vil de statsansatte selvfølgelig ikke acceptere.”, siger Flemming Ibsen. ”Så i virkeligheden ligger presset nu entydigt på akademikerne, der har et problem med den betalte frokostpause”, siger han. Og musketereden rækker ikke så langt, at frokostpausen kan udløse en storkonflikt, mener Flemming Ibsen. Det skriver Magisterbladet tirsdag.

En aftale og en aflysning af den forestående storkonflikt kan være nær. Men det står og falder med, hvad Moderniseringsstyrelsen kommer med i morgen, når forhandlerne på statens område mødes, lyder det fra FOA-formand Dennis Kristensen. "Som det ser ud nu, vil min vurdering være, at der er større mulighed for, at Forligsmanden vælger at fremsætte et mæglingsforslag på et eller andet tidspunkt", siger næstformand i kommunale- og regionale forhandlingsfælleskab Dennis Kristensen. Der er dog væsentligt men, lyder det fra Dennis Kristensen. Et muligt mæglingsforslag er nemlig afhængigt af, at forhandlerne på statens område også rykker sig. "Det afgørendes fuldstændig af, om Moderniseringsstyrelsen holder fast i sit udgangspunkt. Så det store spørgsmål er, hvordan stiller Moderniseringsstyrelsen stiller sig, når de mødes med de statsansatte i morgen". Det skriver Folkeskolen tirsdag.

27. marts
Mens arbejdsgiverne og lønmodtagerne slås om lærernes arbejdstid, lønstigningstakster, betalt frokostpause og privatlønsværn, så er der én kamp, der allerede er afgjort. I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, svarer 57 procent, at de har mest sympati for lønmodtagerne. Blot 10 procent svarer, at de har mest sympati for arbejdsgiverne. Chefforhandler i kommuner og regioner, Anders Bondo Christensen, er glad for undersøgelsens resultat. ”Det er rart for os at vide, at folk synes, det er rimelige krav, vi tager med i forhandlingslokalet,” siger han. Det skriver DR.dk tirsdag.

Ifølge de statsansattes chefforhandler kan det blive afgjort de kommende dage, om storkonflikten rammer eller ej. Flemming Vinther er i sommerhus og forbereder sig mentalt på de kommende dages forhandlinger. I hans øjne kan de meget vel blive afgørende for de højspændte forhandlinger om de ca. 800.000 offentligt ansattes overenskomster. »Forligsmandens spillerum begynder at løbe ud,« siger Flemming Vinther og fortsætter: »Hun skal til at beslutte sig for, om en aftale er mulig, og der dermed er basis for en udsættelse. Eller om hun skal sende os hjem og sige: »Jeg ser ingen udvej, og konflikten træder i kraft 4. april. Det er jo ikke et mål for hende at udskyde pinen.« Hvis forligsmanden vælger at benytte muligheden for at holde parterne ved forhandlingsbordet i to gange 14 dage, vil det ikke være første gang, at parterne tilbringer påsken i forligsinstitutionen, bemærker de statsansattes chefforhandler. Det skriver Berlingske tirsdag.

Danske Regioner ønsker en tilkendegivelse fra forligsmand Mette Christensen af, om overenskomstforhandlingerne styrer mod forlig eller konflikt. Regionerne, der er arbejdsgivere for de ansatte i sundhedsvæsenet, har brug for meldingen, fordi tusindvis af patienter skal have besked på, om deres planlagte operationer og undersøgelser er aflyst i tilfælde af konflikt. Regionernes topforhandler, formanden for region Midtjylland, Anders Kühnau, lægger ikke skjul på sit ønske om en snarlig afklaring: ”Det er klart, at vi har en oplagt interesse i relativt snart at få en tilkendegivelse af, hvor det bærer henad. Skal vi udsætte operationer eller ej? Det skal vi give patienterne besked om,” siger Anders Kühnau til Avisen.dk mandag.

Efter flere uger med hård retorik og fronterne trukket skarpt op, begynder der nu at lyde forsonende toner på det kommunale område i OK-forhandlingerne. Både Kommunernes Landsforening (KL) og lønmodtagernes forhandlere fortæller, at man er tæt på at være enige om lønnen. Problemet er bare, at der ikke kommer de samme meldinger på det regionale og det statslige område. ”Det er selvfølgelig positivt, at man har noget, der ligner tilnærmelser til hinanden, men staten og regionerne kan blive en stopklods, da der er lagt op til, at forhandlingerne hænger sammen,” siger Casper Schrøder. Det skriver DR.dk mandag.

Det var en trods den pålagte tavshedspligt en åbenmundet FOA-boss Dennis Kristensen, der mandag formiddag på vej ind i forligsinstitutionen bebudede noget nær et gennembrud i de ellers fastlåste overenskomstforhandlinger. Dennis Kristensen adresserede den del af forhandlingerne, som drejer sig om de kommende tre års lønstigninger, hvor en justering af den såkaldte reguleringsordning er i spil. Den skal sikre en parallel lønudvikling mellem de private og det offentlige område, men har indbyggede svagheder, som da forventningen til store private lønstigninger i 2008 førte til en betydeligt lønløft for de offentligt ansatte, hvorefter krisen fik de private lønninger til at stagnere. Ifølge Dennis Kristensen kan det i stedet for blive den faktiske lønudvikling, der bliver udgangspunktet for fremtidige overenskomstforhandlinger. Det fortalte han mandag formiddag til Radio24Syv. Det skriver Magisterbladet mandag.

26. marts
De offentlige arbejdsgiveres mega-lockoutvarsler har tydeligvis kun ét formål: At bruge rå økonomisk overmagt til at slå de faglige organisationer til lirekassemænd. Én gang for alle skal de offentligt ansattes fagforeninger knækkes økonomisk, hvorefter arbejdsgivernes storebror i regeringskontorerne kan tage over med et lovindgreb. Det er intet mindre end et grundlæggende opgør med de offentligt ansattes rolle som en ligeværdig del af det danske arbejdsmarked. Hvorfor vil røde politikere støtte det? Det skriver Dennis Kristensen i en kommentar i Ræson mandag.

Lige nu forhandler Flemming Vinther, Anders Bondo, Michael Ziegler og Sophie Løhde i Forligsinstitutionen. De skal prøve at nå til enighed om en ny overenskomst, ellers bliver det offentlige Danmark ramt af konflikt. Vi har været med i kulissen og talt med chefforhandlerne om deres håb, frygt og kaffeindtag. Det skriver Zetland.dk mandag.

Når Danmark i disse dage kan være på vej mod den mest omfattende storkonflikt nogensinde, så ser flere det som et opgør om langt mere end løn, spisepause og arbejdstid. For dem er det et opgør med en håndfast styring af de offentlige udgifter, som Bjarne Corydon indførte. Det har fået et navn: Corydon-doktrinen. Opgaven med et hanke op med et fornyet greb i udgifterne gav han til den nyoprettede Moderniseringsstyrelse. For øvrigt en styrelse, som Bjarne Corydon oprettede i oktober 2011, som en af de første gerninger den måned han blev finansminister. Det skriver DR.dk søndag.

Medarbejderne i Moderniseringsstyrelsen går hver dag på arbejde med målet om at forringe velfærden og arbejdsvilkårene for deres offentligt ansatte kollegaer. Denne grove og grotesk forkerte påstand kunne man i tirsdags læse her på debatsiderne i et indlæg af debatredaktør Gry Inger Reiter. Ikke nok med at debatredaktøren fundamentalt har fået galt fat i, hvad der driver medarbejderne i Moderniseringsstyrelsen, hun har desværre også misforstået, hvad vores arbejde i styrelsen består i. Havde hun givet sig tid til at søge information om Moderniseringsstyrelsen, ville hun på vores hjemmeside kunne læse om de projekter, vi arbejder med. »I Moderniseringsstyrelsen arbejder vi hver dag for at gøre det nemmere og mere enkelt for statslige og offentlige institutioner at løse deres kerneopgaver effektivt til gavn for borgerne«. Sådan lyder det blandt andet i den mål og resultatplan, vi arbejder efter i 2018. Det skriver Moderniseringsstyrelsens direktør i et læserbrev i Politiken mandag.

Forhandlere fra arbejdsgivere og lønmodtagere i staten, regionerne og kommunerne skal til nye møder i Forligsinstitutionen i den kommende uge. Her gøres endnu et forsøg på at afværge de varslede strejker og lockouten, der kan træde i kraft hhv. 4. og 10. april. Imens forhandler FAS/Overlægeforeningen om nødberedskaber på sygehusene sammen med Yngre Læger, og der har været holdt medlemsmøder og møder for tillidsrepræsentanter i hele landet som led i forberedelserne til en eventuel konflikt. ”Der er bred opbakning til den varslede strejke blandt medlemmerne i hele landet,” siger Lisbeth Lintz. Det skriver Overlægeforeningen lørdag.

Han har 36 maratonløb i benene og har det godt med de lange seje træk. Ca. hvert fjerde år dukker Anders Bondo Christensen op med magten til at sende Danmark i konflikt - lige nu er forhandlingerne ude på de afgørende kilometer. Det er ikke hver dag, man tænker på Anders Bondo Christensen. Men i øjeblikket er den 59-årige formand for Danmarks Lærerforening svær at komme uden om. Med noget, der ligner rockstjernestatus dukker han op hvert fjerde år som chefforhandler for 700.000 offentligt ansatte. Lige nu er det hans evner ved forhandlingsbordet, der afgør om Danmark skal ud i en opslidende storkonflikt, der kan koste landet milliarder af kroner. Interview med Anders Bondo i Fyens.dk lørdag.

Mens datoen for en storstrejke blandt de offentligt ansatte nærmer sig, bliver der forhandlet på livet løs i Forligsinstitutionen i København. Alle dage frem til påske er der møder i kalenderen, oplyser Forligsinstitutionen. Det er endnu uklart, om forhandlerne også må tage weekend og helligdage i brug for at gøre et sidste forsøg på at få en aftale i hus. Topforhandlerne på det kommunale område mødtes fredag og igen i morgen. Tirsdag er det regionernes topforhandlere, mens statens topforhandlere mødes onsdag i Forligsinstitutionen. Det skriver JydskeVestkysten fredag.

23. marts
63 procent af danskerne siger i en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Ugebrevet A4, at de ’i meget høj grad’ eller ’i høj grad’ har sympati for de offentligt ansatte i det aktuelle overenskomst-forløb. Arbejdsgiverne i staten, kommuner og regioner kan kun mønstre en tilsvarende opbakning fra 10 procent af danskerne.  ”Når sympatien er så klar på vores side, tror jeg, at det hænger sammen med, at vores strejkevarsel kun omfatter 10 procent af medarbejderne. Vi ønsker ikke at genere borgerne med en konflikt. Siden kom så arbejdsgivernes massive lockoutvarsler,” siger Anders Bondo Christensen til Ugebrevet A4 fredag. Formanden for FOA, Dennis Kristensen, læser et ganske bestemt budskab i målingen: ”Tallene fortæller, at danskerne synes, at de offentligt ansatte har en fair sag. Vi er i balance med danskerne. Det giver os et rigtigt godt rygstød og afsæt for det, vi kan kalde slutspurten i forhandlingerne,” siger Dennis Kristensen.

Samtlige medarbejdergrupper i Forsvarets Efterretningstjeneste giver nu de offentligt ansatte en ubetinget og historisk støtteerklæring. I en fælles erklæring bakker samtlige medarbejdergrupper i Forsvarets Efterretningstjeneste og dermed flere hundrede ansatte op om de offentligt ansattes kamp for bedre løn og arbejdsvilkår: ”Vi passer på jer, mens I kæmper for os”, lyder overskriften på støtte-erklæringen, der, så vidt vides, er den første af sin art: ”Vi er en del af en konflikt, vi ikke kan deltage i på grund af vores arbejde. Vi kan jo ikke risikere, at det værste sker, mens vi har nedlagt arbejdet. Og vi kan heller ikke stå frem med navn, hvis vi bliver genkendt af de forkerte”, siger de ansattes talsmand. ”Omvendt har vi som medarbejdere haft behov for at markere, at vi også føler os pressede og har svært ved at få enderne til at nå sammen. At også vi har svært ved at forstå, at man vil fjerne vores betalte frokostpause. Derfor har vi besluttet at støtte resten af vore kolleger i stat, regioner og kommuner via denne fælles erklæring”, siger talsmanden til Politiken torsdag.

Et markant flertal blandt Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis vælgere sympatiserer med de offentligt ansatte i striden om nye overenskomster. Vælgernes sympati kan komme til at betyde, at hvis de to partier går med på et eventuelt lovindgreb, så bliver det ikke et rent indgreb til arbejdsgivernes fordel, vurderer valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen. Målingen er foretaget af Epinion for Akademikerne (AC), Djøf, Magisterforeningen og Ingeniørforeningen og er en del af en undersøgelse af befolkningens holdning til hovedkravene fra de faglige organisationer, strejke, lockout og regeringsindgreb. ”Målingen viser ret klart, at hvis vi tæller mandater i Folketinget, er der ikke et flertal blandt vælgerne for et lovindgreb, der bare går arbejdsgivernes vej,” siger han til Information.

It-forbundet PROSA, har varslet sympatistrejke for sine medlemmer ansat i Statens It. Strejken er planlagt til at løbe af stablen den 23. april. It-forbundets medlemmer er parate til at støtte kollegaer som er udtaget til strejke. Kollegaerne er blandt andet medlemmer af forbundene HK og Akademikerne (AC). Ifølge forbundssekretær Morten Rønne er der en helt særlig grund til, at PROSA nu har varslet sympatistrejke: ”PROSA’s medlemmer har valgt aktivt at kæmpe i sympati med resten af de offentlige ansatte. Vi står stærkest, når vi holder sammen og kæmper side om side – og det er vigtigt nu – det er nemlig velfærdssamfundet vi slås for og prøver at forsvare mod regeringens angreb på vores løn- og arbejdsvilkår”, siger Morten Rønne til Avisen.dk.

Sygeplejersker, pædagoger, soldater, sosu-assistenter, skolelærere, fængselsbetjente, akademikere og 120 andre faggrupper var samlet til historiens største tillidsrepræsentantmøde torsdag. På stormødet vedtog alle tillidsrepræsentanterne denne fælles udtalelse til arbejdsgiverne: Vi repræsenterer alle de medarbejdere i den offentlige sektor, der hver dag får hverdagen til at hænge sammen for borgerne. Vores budskab til jer er klart: Lad os få lavet en overenskomst, der gavner hele Danmark. Det skriver Dansk Sygeplejeråd torsdag.

Risikoen for en storkonflikt på det danske arbejdsmarked er i dag mindre, end den var for et par uger siden, ifølge forbundsformand for FOA, Dennis Kristensen. "Der er nogle tegn i sol og måne på, at der er et opbrud, og hvis det fortsætter sådan her de næste fjorten dage, så vil jeg absolut ikke udelukke, vi kan finde en fredelig løsning på det her," siger Dennis Kristensen. Udsigten til en fredelig løsning på overenskomstforhandlingerne på det offentlige område skyldes ifølge Dennis Kristensen, at Kommunernes Landsforening (KL) er begyndt at give indrømmelser i forhold til, hvor meget lønnen i det offentlige skal stige de næste tre år, skriver Børsen torsdag.

På et byrådsmøde i starten af denne uge besluttede Nyborg Kommune, at give borgere og ansatte en garanti for, at der ikke forsvinder penge fra de områder de er øremærkede til i tilfælde af en konflikt. Flere kommuner har lavet lignende forslag, hvor de garantere, at de ikke vil tjene på konflikten. Det gælder Albertslund og Ishøj Kommuner, mens en række andre kommuner har sagt, at de overvejer lignende, skriver Danske Kommuner torsdag.

22. marts
Mere end 10.000 tillidsrepræsentanter fra alle dele af den offentlige sektor mødes torsdag d. 22. marts til et historisk stort TR-stormøde i Fredericia. Danmarks Lærerforening stiller med omkring 1300 tillidsvalgte på dagen. TR-stormødet sætter blandt andet fokus på den danske model under overskriften "En løsning for alle". Det skriver Danmarks Lærerforening torsdag.

Kommunernes Landsforenings nye formand, socialdemokraten Jacob Bundsgaard, melder sig nu direkte ind i den verserende strid om overenskomster. På dagen hvor 10.000 tillidsrepræsentanter mødes til stormøde i Fredericia, melder formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, sig nu på banen med en »appel« til både arbejdsgivere og arbejdstagere. De offentlige arbejdsgivere bærer også et ansvar, hvis det ender i storkonflikt, og med en sådan få dage ude i fremtiden »må begge parter give sig«, lyder det. Det skriver Berlingske torsdag.

Onsdag i næste uge indkalder 3F Aalborg til stormøde for at snakke om, hvordan 3F'erne på det private arbejdsmarked helt konkret kan støtte de offentlige kolleger, der ser ud til at ryge i storkonflikt. Det gav deltagerne på afdelingens generalforsamling tirsdag 100 procent opbakning til. ”Det her er ikke kun de offentliges konflikt. Det er alles konflikt, og den handler om den fortsatte velfærd - om vores børn, børnebørn og forældre. Det, vi er vidner til, er det mest usmagelige angreb på en samlet offentlig sektor, vi har set i mange år,” siger 3F Aalborgs formand Allan Busk til Arbejderen dagen der på. Det skriver Arbejderen torsdag.

72 af 98 kommuner landet over har indgået lokale aftaler om lærernes arbejdstid. En strid om, hvordan over 60.000 folkeskolelæreres arbejdsdag skal skrues sammen, udgør lige nu en af de største stridspunkter i det, der i værste fald kan munde ud i en lammende storkonflikt med lockout og strejker landet over. Men hvad borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler (K), og lærerformand Anders Bondo Christensen ikke har kunnet finde en løsning på centralt, er man lykkes med lokalt i tre fjerdedele af landets kommuner. Det skriver Sjællandske Næstved torsdag.

De faglige organisationer skaber et hypotetisk problem, når de bringer frokostpausen ind i ok-forhandlingerne. Sådan skriver direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i et internt brev til lederne på undervisningsministeriets område. Men slagsmålet er helt reelt, fastslår arbejdsmarkedsforsker. Det skriver Magisterbladet onsdag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste i kontante vendinger at blande sig i de tilspidsede, offentlige overenskomstforhandlinger, som truer med at kaste landet ud i en lammende storkonflikt om få uger, hvis strejke-og lockout-varslerne for over en halv mio. ansatte i stat, kommuner og regioner bliver indfriet. Under Folketingets spørgetime tirsdag ville Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, have Løkkes garanti for, at et eventuelt regeringsindgreb i en storkonflikt ikke bliver »ensidigt til arbejdsgivernes fordel«, som det ifølge Skipper blev under lærerlockouten i 2013. Men så langt var statsministeren ikke nået: »Jeg tænker slet ikke i indgreb. Hvad skulle jeg gribe ind over for? Der er forhandlinger i gang,« svarede Løkke. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

21. marts
Finansordfører for Socialdemokratiet, Benny Engelbrecht, skriver tirsdag i et debatindlæg i Information om OK18: ”Vi mener i Socialdemokratiet, at det er en stærk tradition, som vi skal værne om. Det er lige nu, i de kommende uger, at lønmodtagernes organisationer og statens repræsentanter skal finde hinanden i Forligsinstitutionen. Som de har prøvet det mange gange før. Jo mere, vi som politiske partier blander os, jo sværere bliver det for parterne at lande en aftale. Vi skal ikke bidrage til, at fronterne trækkes skarpere op, end de allerede er. Politikerne på Christiansborg nødt til at træde et skridt tilbage. Både af respekt for forhandlingsmiljøet, lønmodtagerne og arbejdsgiverne. Og vigtigst af alt af respekt for den danske model, som man ellers risikerer at sætte over styr”.

Der er gået stemmefiskeri og politisk kampagne i de igangværende forhandlinger om OK18, lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey. Det sker i en situation, hvor flere politiske partier kritiserer hinanden for enten at blande sig for meget eller for at blande sig for lidt. Selvom Bente Sorgenfrey advarer politikerne mod at blande sig, så udtrykker hun samtidig, at hun har forståelse for den politiske indblanding: ”Som udgangspunkt mener jeg, at det vil være allerbedst, hvis politikere ikke blandede sig. Omvendt så er de offentlige forhandlinger blevet allemandseje, fordi det er skattekroner, som det handler om. Derfor er det rigtigt svært for politikerne at sætte plastre for munden,” udtaler hun tirsdag til Netavisen Pio.

Under Folketingets spørgetime tirsdag ville Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, have statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at garantere, at et eventuelt regeringsindgreb ikke bliver ”ensidigt til arbejdsgivernes fordel” sådan som det ifølge Skipper var under lærerlockouten i 2013. Men så langt er statsministeren slet ikke nået, svarede han: ”Jeg tænker slet ikke i indgreb. Hvad skulle jeg gribe ind over for? Der er forhandlinger i gang,” sagde Løkke og understregede, at han håber stærkt på, at parterne finder en løsning, som afværger storkonflikten. ”Alle kommer til at tabe, hvis der udbryder storkonflikt. Det er disrespektfuldt over for den danske model, hvis jeg skulle stå her og diskutere overenskomster,” sagde han. Samtidig opfordrede han − i øvrigt ligesom S-formand Mette Frederiksen har gjort − sine politiske kolleger til at holde sig tilbage med at udtale sig om forhandlingerne, skriver Jyllands-Posten tirsdag.

Enhedslistens finansordfører Rune Lund og erhvervsordfører Pelle Dragsted, skriver i et debatindlæg i Jyllands-Posten tirsdag: ”Det er det rene hykleri, når socialdemokraterne og højrefløjen kritiserer os i Enhedslisten for, at vi blander os i overenskomstforhandlingerne. For det er dem selv, der har undergravet den danske model på det offentlige område ved at gøre overenskomstforhandlingerne til et redskab for at nå bestemte politiske og økonomiske mål. Hvor der tidligere var konsensus mellem lønmodtager- og arbejdsgiverside om, at målsætningen i de offentlige forhandlinger var at nå en ramme for lønstigninger, som cirka svarede til udviklingen på det private arbejdsmarked, handler det nu om at bruge overenskomstforhandlingerne til aktivt at frigøre midler, som politikerne kan bruge til at finansiere deres politiske initiativer. Enten ved at sørge for, at de ansatte får lavere lønstigninger, eller ved, at de laver mere for de samme penge. Det er politikerne, ikke lønmodtagerne, der har sat den danske model ud af kraft ved at bruge de offentlige ansattes løn- og arbejdsvilkår til reformer og skattelettelser, og derfor er der også brug for et klart politisk modsvar fra os, der ønsker, at de offentlige ansatte igen får ret til ordentlige vilkår og reelle forhandlinger”.

20. marts
FOA bliver beskyldt for at have varslet en ulovlig sympatistrejke. Kritikken kommer fra arbejdsgiverforeningen KA Pleje, der har indkaldt FOA til et møde fredag. Hvis det ikke fører til, at FOA trækker konfliktvarslet mod KA's medlemmer tilbage, vil foreningen trække FOA med i arbejdsretten. "Det er et uhørt skridt mod vores medlemmer. FOA er bekendt med, at der inden for vores overenskomstområde ikke eksisterer strejke og lockout, og derfor er varslet om sympatikonflikt ikke blot ulovligt. Det har ingen hjemmel i overenskomsten og er overenskomststridigt," siger Karsten Høgild, direktør i KA Pleje, i en pressemeddelelse. Dennis Kristensen forklarer på TV 2 News, at sympatistrejken sker for at sikre, at dem, der bliver berørt af konflikten på det offentlige område, ikke kan flytte sig væk fra den konfliktramte kommune ved at gøre brug af KA Pleje, skriver Altingettirsdag.

Sophie Løhde skriver mandag i et debatindlæg i Information: ”Lad mig slå fast, at jeg på ingen måde mener, at eksempelvis portører, sygeplejersker og andre offentligt ansatte har haft en »lønfest« eller er »grådige«. Medarbejderne i den offentlige sektor skal selvfølgelig tilbydes ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, og derfor har jeg også som chefforhandler ved overenskomstforhandlingerne på det statslige område sagt meget klart, at de ansatte skal stige i løn. Hvor stor lønstigningen skal være, er et forhandlingsspørgsmål, som vi drøfter med de faglige organisationer, der arbejder for at tilgodese deres medlemmers interesser. Det er ingen overraskelse. Omvendt er det heller ikke overraskende, at vi på arbejdsgiversiden har en række krav, vi forsøger at få igennem.”

Kommunerne går over stregen, når de lockouter samtlige daginstitutioner og skoler. Det svarer et stort flertal af danskerne i ny undersøgelse fra Epinion, skriver BUPL.dkmandag. Hele 64 procent mener, at det er urimeligt, at kommunerne lockouter alle pædagoger og lukker samtlige kommunale daginstitutioner og skoler i landet. Omvendt svarer 65 procent af befolkningen, at det er en rimelig markering, at pædagogerne strejker i 10-12 kommuner for at sikre tilfredsstillinde løn- og arbejdsvilkår. ”Vi mener, at arbejdsgiverne har optrappet konflikten med en lockout, der nærmest minder om en knockout til alle offentligt ansatte. Arbejdsgiverne er slet ikke opmærksomme på det særlige ansvar, som de har i overenskomstforhandlingerne. Og deres voldsomme lockout vil ramme alle danskere hårdt, hvis der ikke findes en løsning i Forligsinstitutionen”, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

I første kvartal af 2018 fik DM lige så mange nye medlemmer som hele sidste år. En del vil smutte igen efter konflikten, forudser professor Henning Jørgensen. Til gengæld er der opstået en ny solidaritet på tværs af sektorer, siger han. ”Helt op imod halvdelen vil formodentlig vende tilbage til de individuelle karrierestrategier, som de kørte efter inden konflikten. Til gengæld kan vi se, at et nyt sammenhold vokser blandt lønmodtagerne på tværs af sektorerne. I gentagne analyser har vi konstateret, at der er opstået en ny solidaritet, som går på tværs. Det betyder, at mange privatansatte støtter de offentlige”, siger Henning Jørgensen til Magisterbladet mandag.

Det svækker fagbevægelsens mulighed for at indgå en aftale med arbejdsgiverne, når politikere blander sig, mener Socialpædagogernes formand. ”Jeg synes ikke, at politikerne gør nogen nytte ved at blande sig. Det man skal huske er, at når vi er i konflikt, så er det mod nogle arbejdsgivere – i det her tilfælde Finansministeriet og bestyrelserne i KL og Danske Regioner. Og i denne her fase, hvor der forhandles i forligsinstitutionen, så handler det om at lægge mest muligt pres på arbejdsgiverne. Men hver gang politikerne blander sig, så er de med til at flytte fokus et andet sted hen og lette presset på arbejdsgiverne”, fortæller formand Benny Andersen mandag til Netavisen Pio.

19. marts
Ud over de tre omtalte knaster i overenskomstforhandlingerne (de offentligt ansattes lønstigninger, lærernes arbejdstid og den betalte spisepause), har arbejdsgiverne stillet en række krav specifikt rettet mod Sundhedskartellets overenskomst. Danske Regioner nåede ikke at uddybe deres krav, da forhandlingerne brød sammen, men Dansk Sygeplejerråd bragte i går en præsentation af Danske Regioners kravbrev. Ifølge DSR viser brevet krav om forringelser, som fagforeningen har afvist at acceptere. Kravene indebærer bl.a. udvidelse arbejdsstedet, så en sygeplejerske kan flyttes imellem de enkelte arbejdspladser i regionen efter arbejdsgivers ønske; indførelse af en normperiode på et år fremfor 14 uger, hvilket medfører, at overarbejde kan afvikles over 52 uger, hvorfor udbetalingen af dette vil mindskes; ændring af varslingsbestemmelser ift. arbejdstid og vagtplan, samt ændring af aldersgrænsen for seniordage, således at retten til disse indtræder 5 år før folkepensionsalderen i stedet for ved 60 år.

Mange ansatte i folkekirken må selv finansiere den manglende løn ved en lockout uden mulighed for at få økonomisk hjælp af deres fagforening. I Danmarks Kirketjenerforening og Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte har man ingen velpolstret strejkekasse til at yde støtte til sine medlemmer i tilfælde af en lockout. På tirsdag mødes hovedbestyrelsen til ekstraordinært møde for at drøfte situationen for forbundets godt 1200 medlemmer. ” Vi har ikke set det her komme,” siger formand for Gert Rhinstrøm Schmidt, ”det var først i 2010, vi tiltrådte en organisationsaftale. Før det var vores medlemmer ansat som tjenestemænd, så vi har i modsætning til nogle af de andre forbund ikke haft flere årtier til at spare op.” Det skriver Avisen.dk søndag.

Københavns Kommune skal trække lockout-varslet, om det så skal koste medlemskabet af Kommunernes Landsforening, lyder det fra Enhedslisten. Forslaget fra Enhedslisten skal behandles på et møde i Borgerrepræsentationen i næste uge, og partiet erkender, at det kan have vidtrækkende konsekvenser for Københavns forhold til KL. ”Såfremt forslaget fastholdes og besluttes, således at der sker en ensidig tilbagetrækning af lockouten fra Københavns Kommunes side i strid med KLs love, må dette forventes at have vidtgående negative konsekvenser for Københavns Kommune, herunder mulig eksklusion af KL og heraf følgende væsentlige økonomiske tab,” hedder det. Men det skræmmer ikke Enhedslisten: ”Lockout er varslet for bredt og er uansvarligt,” mener medlem af Borgerrepræsentationen Gorm Anker Gunnarsen. ”Vi er den ansættende myndighed. Vi er ansvarlige for relationen til vores ansatte, så selvfølgelig kan vi trække os, hvis vi vil det,” siger han. S-gruppeformand, Lars Weiss, afviser på forhånd forslaget fra Enhedslisten: ”Det var en enig borgerrepræsentation - med Enhedslisten - der dengang meldte os ind i KL og dermed også overdrog forhandlingskompetencen til KL,” siger han. Det skriver Berlingske fredag.

16. marts
Mens de offentlige arbejdsgivere tilbyder lønstigninger på 6,7 procent, så bakker tre officielle lønprognoser op om lønmodtagernes krav om lønstigninger på 8,2 procent de kommende tre år. Ifølge Politiken har arbejdsgiverne kun tilbudt en lønstigning på 6,7 procent over de næste tre år. Men de statsansatte ønsker samme lønstigninger, som de privatansatte fik ved de seneste overenskomstforhandlinger, har chefforhandler Flemming Vinther sagt flere gange. ”De offentlige arbejdsgivere bruger meget tid på at udlægge det, som om vi kræver ekstraordinære lønstigninger, der ligger langt over lønstigninger på det private arbejdsmarked. Men fakta er, at regeringens egne økonomer siger, at lønudviklingen ligger på 8,6 procent”, siger Flemming Vinther til Hærens Konstabel- og Korporalforening. Det skriver Magisterbladet torsdag 15/3.

Penge, som bliver sparet under en storkonflikt, skal tilbage til arbejdspladserne, lyder et nyt forslag. ”Børnene skal ikke snydes for undervisning igen”, mener Skole og Forældre. Mens de tilspidsede overenskomstforhandlinger fortsætter i Forligsinstitutionen, går en stribe faglige organisationer nu på jagt efter 50.000 underskrifter. De skal danne grundlag for et borgerforslag, som foreningerne vil stille til Folketinget. Med forslaget vil organisationerne, der blandt andre tæller BUPL, Politiforbundet og Skole og Forældre, sikre, at hvis det kommer til en storkonflikt, vil de lønkroner, som arbejdsgiverne kan spare undervejs, efterfølgende blive ført tilbage til de konfliktramte arbejdspladser. ”Den danske forhandlingsmodel på det offentlige område har et meget ulige magtforhold. Arbejdsgiverne tjener penge, hvis de sender en masse medarbejdere hjem. Derfor vil vi med forslaget sikre, at de penge, som eventuelt kommer ud af en konflikt, vil gå tilbage til arbejdspladserne”, siger pædagogernes formand, Elisa Bergmann, der er medstiller på forslaget, til Politiken fredag.

Mens det for alvor trækker op til storkonflikt på det offentlige område advarer arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri, nu om, at det kan skade den danske model, hvis for mange melder sig ind i ikke-overenskomstbærende fagforeninger. DI’s viceadministrerende direktør, Kim Graugaard, kommer med advarslen i et interview med Netavisen Pio. ”Hvis den danske model skal være levedygtig, så kræver det, at man er repræsentativ, altså at man kan sige, at man forhandler på vegne af et bredt udsnit af virksomheder og lønmodtagere. Når vi taler tillidsrepræsentanter, kræver det, at der er et medlem af forbundet, der kan stille op, blive valgt – og har mandat fra sine kollegaer. Personer, der kan træffe nogen beslutninger og indgå bindende aftaler”, udtaler Kim Graugaard torsdag.

Hvilke medlemmer er omfattet af regionernes lockout? På trods af, at lockoutvarslet kom i sidste uge, er spørgsmålet stadigvæk uafklaret. Årsagen er, at regionernes lockoutvarsel er meget svært at tyde. ”Regionerne har sendt et lockoutvarsel, som er så uklart og upræcist, at vi har opgivet at regne ud, hvem af vores medlemmer der står til at blive ramt. Det er simpelthen utroværdigt og ikke i orden”, siger Benny Andersen. På den baggrund har Socialpædagogerne ligesom flere andre forbund sendt en officiel indsigelse mod regionernes lockoutvarsel. I indsigelsen opfordres Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), som forhandler overenskomster i regionerne, til enten at trække lockoutvarslet tilbage eller præcisere det senest torsdag kl. 15. Sker det ikke, vil Socialpædagogerne bede LO indkaldte til et fællesmøde med Danske Regioner for at drøfte RLTN’s lockout-varsel. Det er første skridt i en sag ved arbejdsretten. Det skriver Socialpædagogen torsdag.

15. marts
De Radikale tager afstand fra det regeringsindgreb, som gjorde op med lærernes arbejdstid i 2013, og som nu er et afgørende stridspunkt i de tilspidsede overenskomstforhandlinger for landets offentligt ansatte. ”Det ærgrer mig, at folkeskolereformen blev født i en konflikt, som har hængt ved de efterfølgende år. Man bliver klog af skade,” siger De Radikales politiske leder Morten Østergaard. Derfor er det ifølge Morten Østergaard særdeles vigtigt, at forhandlerne på det kommunale område nu bøjer sig mod hinanden og finder et kompromis, frem for at det ender i endnu en langstrakt konflikt, som Folketinget i sidste ende kan se sig nødsaget til at afgøre ved lov. Siden lovindgrebet har 72 ud af 98 kommuner indgået lokalaftaler eller fælles forståelser mellem lærerne og lederne om, hvordan arbejdstiden tilrettelægges. Med den radikale melding står Socialdemokratiet tilbage som det eneste regeringsparti fra dengang, som ikke direkte har fortrudt indholdet i lærerindgrebet. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Djøf opfordrer deres medlemmer til at lave frivilligt arbejde under en eventuel konflikt. Frivilligt arbejde under lockouten kan være med til at vise, hvad de offentlige medarbejdere kan, mener Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig. “Vi arbejder lige nu på en række aktiviteter, der skal vise danskerne det gode arbejde, vi gør for samfundet, og hvor meget vi brænder for den offentlige sektor,” siger hun. Ungdommens Røde Kors arbejder med en plan for, hvordan det kan føres ud i livet. “Det forlyder fra fagforeningerne, at mange af deres medlemmer er interesserede i at bruge tiden under en eventuel konflikt på noget meningsfyldt, og dermed har vi en fælles interesse i at samarbejde,” siger Søren Bøllingtoft Knudsen, næstformand i Ungdommens Røde Kors. Der er endnu ikke en færdig plan for, hvordan Ungdommens Røde Kors vil gøre i forbindelse med en eventuel konflikt, men de har tænkt sig at række ud til både medlemmer, netværk og fagforeninger for at invitere overskudsressourcerne ind i organisationen og ud på forskellige aktiviteter. Det skriver Altinget i dag.

Lockouten på sygehusområdet er så omfattende, at lægernes organisationer tvivler på, om et nødberedskab kan være på plads inden en eventuel konflikt. Foreløbig drøfter Yngre Læger (YL) og Foreningen af Speciallæger (FAS) sammen med arbejdsgiverne i Danske Regioner en rammeaftale for nødberedskaberne. Først når den er på plads, kan de lokale nødberedskaber forberedes. Camilla Rathcke, formand for YL, finder det ”dybt besynderligt”, når Danske Regioner varsler lockout for blandt andet akutmodtagelser som kræftafdelinger – og samtidig lover, at der nok skal komme et nødberedskab i stand. Hun understreger, at det er Danske Regioners ansvar, hvis et tilstrækkeligt nødberedskab ikke kommer i stand.  ”Vi tager ansvaret for vores strejkevarsel. Vi er klar til at forhandle nødberedskaber for de afdelinger, vi har udtaget til strejke. Vi er klar til at indgå i drøftelser om nødberedskab på alle de andre områder og afdelinger, som Danske Regioner nu har varslet lockout på. Men det er deres ansvar, at de har varslet en så omfattende lockout. Og det er deres ansvar, hvis vi ikke når helt i mål, uagtet, hvor meget, vi lægger os i selen”, siger Camilla Rathcke. Det skriver Ugeskriftet onsdag.

Flere offentligt ansatte kan se værdien af at være medlem af en fagforening – uanset om den er gul eller rød. Tal for januar-marts 2018 viser, at sammenlagt har ca. 7.000 har henvendt sig for at blive medlem af fem af landets største fagforeninger (FOA, Djøf, Danmarks Lærerforening, 3F, HK Danmark). Tallet er mere end dobbelt så højt som for samme periode sidste år, oplyser fagforeningerne. Langt flere end normalt søger også mod de alternative fagforeninger – også kaldet de gule fagforeninger – som har valgt at frasige sig strejkeretten og ikke være bundet af overenskomster.  Størstedelen af de offentligt ansatte er organiseret i en traditionel fagforening, men tre af landets største alternative fagforeninger (Krifa, Frie Funktionærer, Det Faglige Hus) har fået mere end 2.700 nye medlemmer i løbet af januar-marts 2018. De vurderer selv, at en stor del af de nye medlemmer kommer fra de traditionelle fagforeninger. Fagforeningerne vurderer, at medlemstilgangen sker på grund af den ulmende storkonflikt. Det skriver Politiken onsdag.

14. marts
Politiforbundet har valgt at udtage i alt 99 politikadetter til mulig konflikt den 16. april. Det var en enig hovedbestyrelse i Politiforbundet, som på et ekstraordinært møde tirsdag besluttede at bringe politikadetterne ind i konflikten. Tiltaget skal ses som direkte reaktion på lockoutvarslet for 120.000 statsansatte, som Sophie Løhde udsendte den 7. marts. Den varslede konflikt omfatter i alt 99 politikadetter, hvoraf 21 er på skole. De øvrige omfattede politikadetter arbejder ved grænsen i Rødby og i Sønderjylland og med bevogtningsopgaver i København. ”Jeg tror Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsen undervurderer, hvor fortørnede vi er over deres ageren og konsekvente afvisning af rimelige krav”, fortæller forbundsformand Claus Oxfeldt og fortsætter: ”Det er ikke en kamp, vi har ønsket. Men vi føler os presset til at gøre det på grund af arbejdsgiverens hårde fremfærd. Vi har fra starten i forhandlingerne fremsat rimelige krav til en reallønsfremgang helt i overensstemmelse med samfundsøkonomien, og hvad de privatansatte har fået.” Det skriver TV2.dk i dag.

Lønningerne i det private erhvervsliv stiger mindre end forventet. Fagforeningernes krav er, at de offentligt ansatte får del i det økonomiske opsving. Chefforhandlerne kræver - med udgangspunkt i regeringens egne økonomiske prognoser over lønudviklingen i det private erhvervsliv - lønstigninger på 8,2 pct. de næste tre år. Men helt nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at lønningerne i industrien, byggebranchen og i servicesektoren steg 2,25 pct. i 2017, mod regeringens forventede lønstigning på 2,5 pct. Flemming Vinther, formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, som organiserer de statsansatte, mener ikke, det er problem. "Vi anvender den beregning, som man i mange år har taget udgangspunkt i. Nemlig de tal, der er regeringens egne skøn over lønudviklingen på det private område. Så ved alle jo godt, at det er et skøn," siger Flemming Vinther. Chefforhandler for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, advarer Flemming Vinter mod at bruge regeringens lønskøn. ”Det, vi har set mange gange før, er, at de skøn ikke holder, og det skal man gøre noget ved, når vi skal fastsætte lønnen på det offentlige overenskomstområde," siger Michael Ziegler. Det skriver Børsen i dag.

Fagforeningerne for de offentligt ansatte stiller sig tvivlende over for, om flere af de varslinger af lockout, som de offentlige arbejdsgivere har udsendt, er gyldige. Det skriver DR.dk tirsdag. Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsligt ansatte udtaler: ”De forskellige organisationer kigger på, om de er udtaget efter reglerne. Det er klart, at der vil blive reageret, hvis ikke de er.” Dennis Kristensen, formand for FOA, forklarer ifølge Avisen.dk, at nogle af varslerne er for upræcise. Han uddyber, at det er på kommunernes og regionernes område, at nogle af varslerne er for upræcise især angående lockout af psykiatrien. Ifølge Ritzau har FOA har givet deres modpart to dage til at komme med en "tilstrækkelig uddybning". ”Hvis de har så store mangler, at vi får ret i, at de ikke er gyldige, så skal der varsles forfra. Det er nok en noget længerevarende proces,” lyder det fra Dennis Kristensen. Danske Regioner, der har varslet lockout af omkring 70.000 regionalt ansatte, er helt uforstående over for kritikken. ”Vi har ikke lockoutet psykiatrien, hvilket vi meget tydeligt har kommunikeret. Derfor bør der ikke være noget at være i tvivl om. Men vi tager selvfølgelig gerne et møde med fagforeningerne”, oplyser Danske Regioner i en mail.

13. marts
Sophie Løhde er på spintur overfor befolkningen, når hun påstår, at de offentligt ansatte har sagt nej til lønstigninger, der matcher de private. Løhdes tilbud lyder nemlig på 6,7 procent, mens den private lønudvikling bliver 8,6 procent de næste tre år - ifølge regeringens egne økonomer. Det påpeger Flemming Vinther, formand for CFU. Helt nye tal fra Det Økonomiske Råd forudser endvidere en lønudvikling på det private arbejdsmarked på 9,2 procent. Det skriver Arbejderen tirsdag.

De præcise lister over, hvilke regionsansatte der vil blive ramt af en lockout, hvis forhandlinger om en ny overenskomst ender med en konflikt, er mandag sendt ud. Det bliver omkring 80.000 ansatte på 17 hospitaler - herunder Rigshospitalet og Odense og Aarhus Universitetshospital - og sygehuse, der vil blive ramt. Lockouten rammer også de fem regioners eget administrative personale på regionsgårdene. Det fremgår af en liste, som Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RTLN, mandag har sendt til de faglige organisationer. Det skriver BT mandag.

Landets hospitaler vil langt fra kunne fungere normalt, hvis læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og portører ender med at blive ramt af strejke og lockout. Det oplyser Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), der nu har sendt lister til de faglige organisationer med konkrete oplysninger om, hvor 80.000 regionsansatte på hospitaler, sygehuse og regionsgårde vil blive berørt af en storkonflikt. Det er vigtigt for mig at understrege, at de funktioner, vi har udtaget til lockout, i forvejen er nogle af dem, der er lammet af strejkevarsler. Dermed rammer vi ikke flere patienter end dem, der i forvejen er ramt af varslerne, siger Anders Kühnau, formand for RLTN. Det skriver DR.dk mandag.

12. marts
De offentligt ansatte føler sig tomlet ned af magtfulde arbejdsgivere og Moderniseringsstyrelsen, og mener, at den danske model på det offentlige arbejdsmarked er uretfærdig og favoriserer arbejdsgiverne. Sådan har det lydt fra fagbosser i de senere uger. Men chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL) Michael Ziegler afviser blankt, at arbejdsgiverne er begunstigede af aftalemodellen på det offentlige område og efterlyser mere samfundsansvar fra de offentligt ansatte. Det skriver Information i et interview med Michael Ziegler i dag. Blandt andet fordi det offentlige arbejdsmarked ikke kan gå konkurs, kan de faglige organisationer tillade sig at opføre sig anderledes end lønmodtagerorganisationerne på det private arbejdsmarked mener Ziegler. Fagbevægelsen har for første gange nogensinde på det offentlige arbejdsmarked dannet samlet front, bl.a. fordi de mener, at det er et angreb på den danske model, at folkeskolelærerne ikke har en aftale fem år efter lovindgrebet i 2013. Zieglers oplever ikke musketereden som reel og tror ikke på, at de faglige organisationer for alvor frygter for den danske model. Han mener ikke, at der er behov for at justere aftalemodellen på det offentlige arbejdsmarked.

Efter Regeringens egen prognose bliver den private lønudvikling 8,6 procent de næste tre år. Derfor er Sophie Løhde på en spintur overfor befolkningen, når hun påstår, at de offentligt ansatte har sagt nej til lønstigninger, der matcher de private. Løhdes tilbud lyder nemlig på 6,7 procent. Sophie Løhde og Michael Ziegler fortæller medierne, at de tilbyder lønstigninger, der matcher det private forlig. Men deres lavere tal skyldes, at de har foretaget en grundlæggende ændring af den sædvanlige måde at beregne OK-ramme på ved de offentlige overenskomstforhandlinger. Det private forlig siger nemlig ikke noget om den faktiske lønudvikling på det private arbejdsmarked, da en stor del af lønnen forhandles lokalt. Derfor tager parterne normalt udgangspunkt i Den Økonomiske Redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der udarbejder en prognose for den private lønudvikling. Det skriver Centralorganisationernes Forhandlingsudvalg og Forhandlingsfællesskabet i en pressemeddelelse i dag.

I Sverige og Norge har de offentlige lønstigninger de seneste 10 år været væsentligt højere end i Danmark. Det skriver Mandag Morgen i dag på bagrund af en opgørelse lavet af OECD. Opgørelsen viser, at den danske gennemsnitlige reallønsstigning i den offentlige sektor fra 2005 til 2016 har været 0,7 procent årligt. Til sammenligning har reallønsfremgangen i Sverige og Norge været mindst tre gange så stor i samme periode. I en række andre lande, vi plejer at sammenligne os med, har reallønsfremgangen for de offentligt ansatte også været større end i Danmark. I opgørelsen er det kun Belgien, Schweiz og Italien og USA, der har haft en lavere reallønsfremgang end Danmark. Det skyldes, at man i de nordiske lande ikke har haft nogen reguleringsordning, som man har i Danmark, mener Laust Høgedahl, forsker ved AAU.

De aktuelle overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor skriver historie på praktisk taget alle områder. Et hidtil uset sammenhold på lønmodtagersiden på tværs af staten, kommunerne og regionerne. Et arbejdsgiverbrud med mere end tre årtiers parallel lønudvikling mellem privat- og offentligt ansatte. En storkonflikt, der stort set lukker den offentlige sektor, i horisonten. Der er mange årsager til, at overenskomstforhandlingerne er gået som de er, men en af grundene er der særlig grund til at kigge nærmere på. Bevægelsen fra tjenestemandsansættelse til overenskomstansættelse har fået de offentlige overenskomstfornyelser til at handle om kontrakten om prisen på arbejdskraft. Denne kontrakt-tankegang har fået mere end ét skud for boven i dette årti. Årsagen: Den såkaldte Corydon-doktrin. Doktrinen er enkel: En regering har en politisk ambition. Det kniber med finansiering, så pengene stjæles ved hjælp af lovgiver-kasketten fra de offentligt ansatte, mens arbejdsgiver-kasketten diskret proppes ned i baglommen. Et himmelråbende tydeligt eksempel på denne sammenblanding af statslig udgiftspolitik og offentligt ansattes overenskomster blev det udspil til en folkeskolereform, som i 2013 førte til den lockout af landets lærere, der blev afsluttet med et lovindgreb. Folkeskolereformen blev åbenlyst delvist finansieret af ændringen i lærernes overenskomstaftalte arbejdstidsregler. Corydon-doktrinen reducerer med andre ord vores unikke arbejdsmarkedsmodel – Den danske Model – til en light-udgave i den offentlige sektor. Det skriver Dennis Kristensen, formand for FOA, i en kommentar i Ræson i dag.

Den hensigtserklæring, som blev resultatet af overenskomstforhandlingerne i 2015, er roden til den skyttegravskrig om de offentligt ansattes lønudvikling, som har fyldt debatten. Det skriver Politiken lørdag. Hensigtserklæringen handler kort sagt om, at parterne i 2015 blev »enige om« at udligne de 1,6 procent højere lønstigninger, de statsligt ansatte har fået mere end de private siden 2008. Derfor skulle de offentligt ansatte ikke forvente betragtelige lønstigninger, var meldingen fra innovationsminister Sophie Løhde i december. Alligevel kaldte fagforeningerne det for spin, når ministeren tog udgangspunkt i 2008. Flemming Vinther står ved, at han underskrev aftalen, men kritiserer teknikken bag statistikkerne og de forudsætninger, hvorunder han accepterede den aftale for tre år siden. Han mener, at der ikke var tid nok til at lave en analyse på baggrund af de tal, de blev præsenteret for og at de derfor måtte acceptere beregninger med udgangspunkt i 2008. ”Accepterede vi ikke hensigtserklæringen og et privatlønsværn, så havde vi kastet landet ud i en konflikt”, siger Fleming Vinther. CFU har krævet en lønstigning på 8,2 procent, mens Moderniseringsstyrelsen ikke vil give mere end 6,7 procent, hvilket svarer nogenlunde til de lønstigninger, der blev givet i det private forlig.

To ud af tre danskere har størst sympati for lønmodtagerne i den verserende overenskomststrid, som om få uger kan lukke størstedelen af den offentlige sektor ned. Kun ni procent sympatiserer mest med arbejdsgiverne. Det skriver Berlingske fredag baseret på en meningsmåling af Kantar Gallup. I meningsmålingen svarer 57 procent af danskerne tilsvarende, at de offentligt ansatte generelt får for lidt i løn. Kun to procent mener, at de får for meget. Samtidig mener 43 procent, at arbejdsgiverne har hovedansvaret for den tilspidsede situation, mens blot syv procent lægger hovedansvaret på lønmodtagerne. Anders Bondo Christensen, formand for lærerne og chefforhandler for de kommunalt ansatte finder danskernes opbakning enormt positivt og vurderer, at den folkelige opbakning »helt sikkert« vil betyde noget i forhold til de kommende uger og måneder.

Danskerne bakker massivt op om offentligt ansatte. Det viser en ny måling i Magisterbladet fredag. Hele 63 pct. af de 1.059 adspurgte danskere svarer, at de efter strejke- og lockoutvarslerne har "mest sympati’ for lønmodtagerne. Samtidig siger 70 pct. i undersøgelsen, at de bakker op om lønmodtagernes tre hovedkrav om mere i løn, en sikring af frokostpausen som rettighed og en arbejdstidsaftale for lærerne, mens 22 pct. er uenige i kravene. ”Jeg oplever, at sammenholdet i fagbevægelsen, på arbejdspladserne og i befolkningen er bomstærkt i kampen om at værne om den danske model. Nu skal vi have de offentlige arbejdsgivere og ikke mindst Sophie Løhde til at forstå, at de er mindretal,” siger Camilla Gregersen, Formand for Dansk Magisterforening.

9. marts
Danmark har fået en radikaliseret offentlig sektor. Der er flere arbejdskonflikter end på det private arbejdsmarked og de offentlige lønmodtagere og arbejdsgivere står mere og mere stejlt over for hinanden. Det skyldes dels, at den danske aftalemodel er udviklet til det private arbejdsmarked, hvor styrkeforholdet balanceres af, at privatansatte kan ramme deres virksomheder økonomisk under en strejke, mens de offentlige arbejdsgivere under en konflikt kan putte de sparede lønkroner tilbage i stats- eller kommunekassen. Derudover er arbejdsgiver og lovgivers interesserer i stigende grad blevet sammenfaldende, hvilket den i lønmodtagerkredse så forhadte Moderniseringsstyrelse er blevet symbolet på. Det har affødt en værdikamp mellem et legitimt krav om den bedste udnyttelse af de offentlige ressourcer på den ene side og på den anden side en lige så legitim insisteren på, at tillid og faglighed giver den bedste offentlige sektor. Med en så omfattende lammelse af samfundet som stat, regioner og kommuner varslede onsdag som modsvar til lønmodtagernes bebudede strejke, peger meget nu mod et lovindgreb. Kollektive aftaler har lagt grunden til vores velfærdssamfund under historiske opgangstider. Det bør være magtpåliggende for alle parter at genfinde tilliden og en model, der passer til vores tid. Det skriver Information i dag.

Sophie Løhde kunne have valgt et mere afdæmpet svar på de offentlige fagforeningers strejkevarsel. I alt vil halvdelen af alle offentligt ansatte, 440.000 ansatte, blive sendt hjem uden løn, hvis det ender med en konflikt. Forhåbentlig kan Sophie Løhdes kontante svar til de offentlige fagforeninger sikre, at konflikten aldrig bliver til noget, eller i det mindste at den bliver så kortvarig som overhovedet muligt, fordi fagbevægelsen besinder sig. Det er blevet en fast kutyme at rose den danske arbejdsmarkedsmodel, fordi den skaber ro og fred på arbejdsmarkedet. Den logik gælder ikke den offentlige sektor, hvor der er udsigt til den tredje konflikt på ti år, selvom de offentligt ansatte er sikret, at deres lønninger automatisk vokser i takt med den private lønudvikling. Magtfulde og centralistiske offentlige fagforeninger gør det svært at ændre en model, som i den offentlige sektor mest fører til konflikter og et ensidigt pres for højere udgifter. Måske regeringen og fagbevægelsen skal starte med at erkende, at den danske model kun fungerer i den private sektor og aldrig kommer til at fungere i den offentlige sektor. Det skriver Børsen i dag.

Tænketanken Kraka sår alvorlig tvivl om de statistikker, der ligger til grund for de offentlige overenskomstforhandlinger. Når innovationsminister Sophie Løhde kunne sige, at de offentlige lønninger siden 2008 er steget 1,6 procent mere end de privates, bygger det på et højst usikkert regnestykke. Det fastslår den uafhængige tænketank Kraka, som i en analyse peger på flere elementer, der gør, at statistikken er tæt på ubrugelig i de aktuelle forhandlinger i Forligsinstitutionen. ”Efter vores bedste vurdering, er der hverken tale om noget løngab eller lønefterslæb af nogen nævneværdig størrelse,” siger Niels Storm Knigge, økonom i Kraka. Ifølge Krakas analyse har basisåret enorm betydning og der er intet udgangspunkt, hverken før eller efter 2008, der giver så højt et opgjort løngab som i 2008, hedder det i analysen. Derudover peger Kraka på, at de forskellige lønindeks ikke tager højde for, at sammensætningen af det offentlige personalet har ændret sig de seneste ti år. ”Hvis der for eksempel bliver ansat flere højtuddannede, vil det trække indekset op, uden at timelønnen for den enkelte er vokset. Det er der overhovedet ikke taget højde for,” siger Niels Storm Knigge. Det skriver Berlingske i dag.

Mindst 6 milliarder har lønmodtagerne samlet i strejkekasserne i tilfælde af en konflikt. Så hvor længe kan den samlede vifte af fagforeninger holde skansen for mindst 6 mia. kr., hvis lockouten rammer? I hvert fald to uger, lyder svaret fra arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet. Det skyldes bl.a., at et stort antal fagforeninger ændrer måden, de støtter deres medlemmer på under konflikt. Bl.a. de 25 akademiske fagforeninger får denne gang ikke traditionel strejkestøtte i tilfælde af konflikt, men tilbydes at låne, hvad der svarer til deres normale løn efter skat. Strejkelånet skal betales tilbage. Men det sker ved, at de strejkende medlemmer efterfølgende fritages for at betale fagforeningskontingent, indtil de har sparet et beløb, der svarer til det lånte beløb. På den måde holdes de strejkende skadefrie. Garantien for lånet stilles af fagforeningen, så det ikke påvirker den enkeltes privatøkonomi. Det skriver DR i dag.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen advarer mod politisk indblanding i OK18. DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, opfordrede torsdag til, at arbejdsgiverne skulle komme landets lærere i møde oven på den omfattende lockout i 2013. ”Det, Kristian Thulesen Dahl gør ved at kommentere, er selvfølgelig utidig indblanding, for i den danske model er det arbejdsmarkedets parter, der forhandler, og det er faktisk okay, at det kan gå i hårdknude”, siger Frederiksen. Det skriver TV 2 torsdag.

Radikale går imod lockout, som partiets mand i KL-bestyrelsen stemte for. Radikale Venstres byrådsmedlemmer har enstemmigt besluttet ikke at bakke op om KL's lockout. Det er man kommet frem til torsdag formiddag på et møde om de kuldsejlede overenskomstforhandlinger i Aalborg, skriver landsformand Svend Thorhauge og politisk leder Morten Østergaard i et opslag i en Facebook-gruppe. Efter mødet lyder det fra Radikale Venstre, at der er brug for en forhandlet løsning, ”der anerkender den vigtige indsats, alle de offentlige medarbejdere bidrager med i Danmark” - ikke et lovindgreb fra Christiansborg. Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

8. marts
Efter mere end 100 år med krav om ligeløn tjener kvinder 13 procent mindre end mænd. OK18 peger på forbedringer, mener fagforeninger. Kvinder tjener i gennemsnit 86,7 kroner for hver gang mænd tjener 100 kroner, viser de nyeste beregninger fra Danmarks Statistik. Og det er ikke noget, der huer Jytte Wester, formand for Dansk Sygeplejeråd kreds Nordjylland: ”Det er da virkelig frustrerende og provokerende, at man efter mere end 100 års kamp for ligeløn og en Ligelønslov fra 1976 stadig kan se forskelle på gennemsnitligt godt 13 procent på kvinders og mænds lønsedler.” Det skriver Arbejderen torsdag.

Med sine voldsomme lockout-varsler risikerer de offentlige arbejdsgivere at sætte hele den danske model på spil. Chefforhandlerne på kommunernes, statens og regionernes område peger alle på, at de nye lockout-varsler vil ramme danskerne særdeles hårdt. ”Der er tale om en unødig og en dramatisk skærpelse fra arbejdsgiverne side. Det er mindre end en uge siden, at lønmodtagerne blev beskyldt for at tage befolkningen som gidsler. Sandheden er, at vi med godt ti procent af lønmodtagerne i konflikt naturligvis ville lægge pres på vore arbejdsgivere. En kommende lockout vil ramme borgerne unødigt hårdt,” siger Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler på det kommunale område. Det skriver OAO.dk onsdag.

De danske EU-politikere har hængt Danmark op på europluspagten, der forpligter landene til at arbejde for et opgør med kollektive overenskomster – og lav lønudvikling i den offentlige sektor. For syv år siden skrev den daværende VK-regering nemlig under på den såkaldte europluspagt, som blandt meget andet forpligter underskriverne til at sikre en minimal lønudvikling, ikke mindst i den offentlige sektor. Kort sagt: De offentlige arbejdsgivere skal ifølge europluspagten sikre, at de ansattes lønninger konstant halter efter lønningerne på det private arbejdsmarked, så de kan sende et vigtigt signal til de privatansatte om, at de også skal holde igen med lønkrav. Det skriver Arbejderen onsdag.

120.000 statsansatte bliver lockoutet, hvis ikke OK-forhandlingerne i Forligsinstitutionen giver resultat. Et aggressivt tiltag, mener fagbevægelsen. Det her er ikke et balanceret skridt. Det er et drastisk skridt, og ministeren bruger den magt, at hun både er de statsansattes arbejdsgiver og en del af regeringen. Som borger i Danmark er jeg skuffet over at være en del af et demokrati, der opfører sig på den måde, siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat, til Arbejderen onsdag.

Når hele det offentlige arbejdsmarked er på vej i konflikt, er en væsentlig årsag forhenværende finansminister Bjarne Corydon (S). Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl. Den egentlige kilde til uenigheden findes på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside. Her kan man under et fælles foto af “Maria, Hanne, Poul og Linda” – fornavnene på styrelsens fire direktører – klikke sig ind på den såkaldte mål- og resultatplan, hvor man under strategisk pejlemærke nr. 2 finder følgende formulering: “Moderniseringsstyrelsen gør løn- og arbejdstid i det offentlige til en væsentlig og integreret del af udgiftspolitikken”. Formuleringen er direkte kalkeret fra den resultatkontrakt, Moderniseringsstyrelsen indgik med Finansministeriet under Bjarne Corydon som optakt til det forløb, der endte med lærerlockouten i 2013. Det skriver Magisterbladet onsdag.

Ministeren bringer konflikten til et helt nyt niveau, siger de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, efter at innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag formiddag har varslet omfattende lockout for de statsansatte. ”Vi har udtaget omkring 15.000 til strejke. Ministeren svarer igen med at udtage 120.000 til lockout. Hun siger, at de 15.000, vi har udtaget, vil være til stor gene for rigtigt mange danskere. Så må almindelig husmandslogik vel tilsige, at 120.000 må være til meget stor gene for rigtigt, rigtigt mange danskere,” siger Flemming Vinther. Det skriver Berlingske onsdag.

Uenigheden om de offentligt ansattes lønudvikling trækker tråde tilbage til forhandlingsbordet under overenskomstforhandlingerne i 2015. En gigantisk kortslutning af hele den offentlige sektor truer, efter at først staten og siden Danske Regioner samt KL onsdag varslede lockout. I alt risikerer 440.000 ansatte i den offentlige sektor fra den 10. april at blive sendt hjem uden løn, hvis det ikke lykkes parterne at finde en løsning. Især lønnen har været et stridspunkt, siden minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i et interview i Børsen allerede i december begravede drømme om høje lønstigninger i staten. Årsagen er, at der siden 2008 er sket et løngab, hvor de offentlige lønninger er steget 1,6 pct. mere end i det private. Den forskel skal udlignes som led i den særlige reguleringsordning, der siger, at offentlige og private lønninger skal følges ad, mener ministeren. På lønmodtagernes side af bordet mener man, at perioden, som Sophie Løhde tegner op, giver et misvisende billede af lønudviklingen. Det skriver Jyllands-Posten onsdag.

Den varslede lockout vil lukke store dele af staten ned og ramme borgerne voldsomt hårdt, siger professor. Den omfattende lockout af cirka 120.000 statsansatte, der onsdag blev varslet af innovationsminister Sophie Løhde (V), er historisk. ”For første gang nogensinde har en storkonflikt ramt alle sektorer på én gang,” siger Flemming Ibsen, professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet. ”Man har slet, slet ikke set denne type konflikt før, og der er ingen tvivl om, at lockouten vil ramme borgerne voldsomt hårdt.” Det skriver JydskeVestkysten onsdag.

7. marts
Statens arbejdsgivere varsler omfattende lockout. Det bringer konflikt til helt nyt niveau, siger forhandler. Vi har udtaget omkring 15.000 til strejke. Ministeren svarer igen med at udtage 120.000 til lockout, siger Flemming Vinther. ”Hun siger, at de 15.000, vi har udtaget, vil være til stor gene for rigtigt mange danskere. Så må almindelig husmandslogik vel tilsige, at 120.000 må være til meget stor gene for rigtigt, rigtigt mange danskere. Men det er jo arbejdsgiverens valg,” tilføjer han. Det skriver Avisen.dk i dag.

Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), forbereder sig på en 'omfattende lockout' af de statslige ansatte. ”Alle organisationer, og alle ministerier i staten har nu gennemgået strejkevarslerne, og vi må konstatere, at de nøje har udvalgt arbejdspladser, hvor det gør allermest ondt på centrale dele af staten”, siger Sophie Løhde på et pressemøde i Finansministeriet. Lockouten, der vil omfatte omkring 120.000 ansatte i staten, kan træde i kraft den 10. april. Det er 6 dage efter, at de faglige organisationers strejker kan begynde. I alt 180.000 er ansat i staten, 10.000 ansatte, som har en særlig rolle for at varetage statens sikkerhed, er undtaget, skriver DR.dk onsdag. Det kan skade den danske eksport og betyde, at store dele af tog- og flytrafikken vil blive forstyrret eller helt lammet, fremhæver Finansministeriet.

Kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler, sætter for første gang ord på, hvilken taktik der har drevet ham ved forhandlingsbordet. ”Forældrene kommer til at være i en fuldstændig håbløs situation i månedsvis. Og jeg kan godt være bange for, at det kommer til at påvirke familielivet. Det er ikke fair, at 10 procent skal bære den byrde i månedsvis, mens 90 procent ikke mærker noget som helst. Der er det altså bedre at brede konflikten ud og sige, at så må mange bære, at der kommer en konflikt, som så bliver af væsentlig kortere varighed. De fleste vil nok være i stand til at skaffe alternativer i nogle uger, men der er ingen, der vil være i stand til at skaffe alternativ børnepasning i tre måneder«, siger Michael Ziegler. Chefforhandler for de kommunalt ansatte Anders Bondo ærgrer sig over Michael Zieglers opfordring. »Vi er ikke i konflikt med befolkningen. Vores mål er ikke at genere befolkningen, derfor har vi taget de 10 procent, vi skal, for at frigøre os fra en overenskomst. Hvis KL ønsker at genere borgere i kommunerne yderligere, er det op til dem«, siger Anders Bondo, til Politiken tirsdag.

I et interview til fortæller kommunernes chefforhandler, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K), at de kommunale lønmodtageres lønkrav ifølge hans vurdering vil betyde fyringer ”For hver procent, du giver for meget i forhold til det, der er bæredygtigt, svarer det til, at kommunerne skal nedlægge 5.000 stillinger – mens vi så skal bede dem, der er tilbage, om at løbe hurtigere, og borgerne skal acceptere et lavere serviceniveau. Omregnet til Høje Taastrup Kommune svarer det til, at jeg skal nedlægge 100 stillinger i forhold til de krav, vi er blevet mødt med,” siger han til Politiken. Ziegler vil ikke fortælle, hvad der er spillet ud med af lønkrav i de kommunerne forhandlinger, men ifølge Ziegler ligger det tæt op ad statens udspil på 6,7 procent. De statsansatte har selv spillet ud med 8,2 procent, skriver Altinget I dag.

”En omfattende lockout i hele den offentlige sektor vil skade hele samfundet. Det er et stort ansvar, som ministeren påtager sig her ved potentielt at lægge hele det offentlige område ned, og det går ud over borgerne. Det ville da være meget nemmere - og bedre for alle parter - hvis der blev landet en løsning sammen, men det forudsætter selvfølgelig, at de offentlige arbejdsgivere vil bøje sig”, udtaler formand for Dansk Magisterforening Camilla Gregersen. Både Dansk Magisterforening og Djøf kalder skridtet for ”aggressivt”. ”En lockout er et legitimt fagligt skridt fra de statslige arbejdsgivernes side i en faglig konflikt. Men vi må konstatere, at det er en aggressiv optrapning fra Sophie Løhdes side”, udtaler Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der forhandler for staten, kalder det tirsdag "drønærgerligt", hvis Danmark om få uger bliver kastet ud i en storkonflikt. Hun afviser samtidig, at hun vil tage den betalte spisepause fra 180.000 statsansatte, skriver Avisen.dk tirsdag. ”Jeg synes, der bliver spredt rigtig mange misforståelser og falske myter omkring den betalte spisepause, hvor vi bliver anklaget for nærmest at ville tage den hen over natten. Lad mig sætte en tyk streg under, at vi ikke vil tage nogen medarbejderes spisepauser. Det er der ingen statslige institutioner, der har planer om at fjerne den betalte spisepause. Færdigt punktum”, siger Sophie Løhde til TV 2 News.

Moderniseringsstyrelsen har været drivkraften bag en usund ok-forhandlingskultur, lyder det fra SF’s gruppeformand. Derfor ønsker partiet styrelsen spillet op i to. Selvom SF's gruppeformand Jacob Mark kalder muligheden for lockout for et legitimt værktøj i en forhandlingssituation, mener han, at Sophie Løhdes lockoutvarsl er udtryk for, at ministeren ikke har nogen intentioner om at forhandle sig frem til en aftale. "Vi vil splitte det til en økonomistyrelse og en personalestyrelse, som det var før. Og så skal personalestyrelsen kaldes for 'Godt arbejde' for at gøre det helt tydeligt, at det er det, den skal have fokus på", siger han og fortæller, at en selvstændig personalestyrelse ifølge partiet skal rykkes fra Finansministeriet over i Beskæftigelsesministeriet, udtaler Jakob Mark til Folkeskolen.dk i dag. Det er kun den siddende regering, der har beføjelsen til at omlægge ministerier og styrelser.

6. marts
Mandag d. 5. marts er der blevet sendt konfliktvarsel for godt 1.300 djøfere i kommunerne og regionerne. I alt kan 3.300 djøfere risikere at komme i konflikt. ”Vi håber på og arbejder fortsat benhårdt for en forhandlingsmæssig løsning, som vi altid har gjort. Djøf har ikke været i konflikt med de offentlige arbejdsgivere siden 1969. Strejkevarslet er et værktøj til at lægge pres på de offentlige arbejdsgivere for at nå frem til en fælles løsning. Vi beklager de gener, det måtte medføre for borgere, der bliver påvirket af konflikten. Men det er desværre uundgåeligt, når de offentlige arbejdsgivere ikke har ønsket at finde et kompromis, både lønmodtagere og arbejdsgivere, kan se sig selv i”, udtaler Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig til Djøf.dk mandag.

Hvis det ikke lykkes at lande en overenskomst på det regionale område, vil omkring 2.000 overlæger og yngre læger nedlægge arbejdet 4. april, skriver DR.dk mandag. Yngre Læger har i fællesskab med Overlægeforeningen udsendt et fælles konfliktvarsel og udtager 10 procent af deres medlemmer til den eventuelle strejke, der alle er en del af landets anæstesiafdelinger og radiologiske afdelinger. ”Al den planlagte kirurgi vil blive berørt, så der er ingen tvivl om, at ventelisterne inden for alle ikke-akutte operationer vil blive påvirket. Det kan ramme planlagte operationer, kontrolforløb og generelt forløb, som ikke er akutte”, udtaler Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger mandag. Det er ikke kun lægerne, der muligvis strejker på landets hospitaler fra 4. april. Dansk Sygeplejeråd har udtaget omkring 6.000 sygeplejersker til en eventuel strejke. Kræftområdet, børneafdelinger og psykiatrien er alle holdt fri af strejke. ”Jeg sidder med oplevelsen af, at arbejdsgiverne på forhånd har besluttet, at de offentligt ansatte skal trynes, og at de koordinerer meget tæt”, skriver formanden for DSR, Grete Christensen.

Mandag fortalte akademikere, sygeplejersker, ingeniører og læger, hvem der var udtaget til konflikt. Tirsdag er turen kommet til lærere og pædagoger, skriver Politiken. Danmarks Lærerforening og BUPL har udsendt strejkevarsel. ”Vi ønsker at få arbejdsgiverne til at lave en overenskomstaftale med os, så folkeskolen kan få en ny start, og så vi igen kommer ind på samarbejdssporet”, siger formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

BUPL har tirsdag morgen givet direkte besked til de medlemmer, der er omfattet af strejken. Og BUPL har i høj grad koordineret med blandt andre Danmarks Lærerforening, så vi kan lukke hele arbejdspladser, skriver BUPL.dk tirsdag. ”Vi har udtaget cirka 5.000 pædagoger i 12 kommuner til konflikt i første omgang – og laver en stærk politisk markering. Det er det våben, som vi har i værktøjskassen, og vi bruger det med omhu. Vores mål er ikke at gøre livet besværligt for børn og familier, men derimod at ramme arbejdsgiverne”, udtaler BUPL-formand Elisa Bergmann.

”Alle offentligt ansattes organisationer har varslet en konflikt, der kan begynde 4. april. Vi beklager ulejligheden, men vi har ikke noget valg. Vi bliver nødt til at sige fra og vise arbejdsgiverne, at vi ikke vil acceptere flere forringelser. Vi er ikke ude på at genere danskerne. Fordi det er jer, vi arbejder for til daglig, og det er jer, der gør, at vi elsker vores arbejde. Vi udtager ca. 10 procent af vores medlemmer til strejke. Men det kommer stadig til at kunne mærkes, og det bliver ikke sjovt. Hverken for de ansatte eller for borgere, patienter eller brugere. Vi vil helst undgå konflikten. Vi vil helst finde en løsning. Men det skal være en løsning for alle. Vi vil gerne lave en løsning, der sikrer, at offentligt ansatte også får del i den vækst, der er i økonomien lige nu. Vi kræver ikke en lønfest, og vi kræver ikke astronomiske lønstigninger, sådan som arbejdsgiverne forsøger at udlægge det. Vi kræver bare, at de 800.000 danskere, der har et arbejde i den offentlige sektor, også mærker fremgangen i økonomien og får lønstigninger, der følger udviklingen i resten af samfundet. Vi vil gerne lave en løsning for hele Danmark. Vi har et stærkt fællesskab på tværs af faggrupper, og vi står sammen om at fortælle arbejdsgiverne, at de ikke kan spille os ud imod hinanden. Vi kommer til at bruge marts måned på at knokle for at finde en løsning i Forligsinstitutionen. Men det skal være en løsning, der sikrer rimelige lønstigninger og en ordentlig udvikling i den offentlige sektor”. Sådan skriver forhandlingslederne Flemming Vinther, Anders Bondo Christensen og Grete Christensen i et debatindlæg i Politiken mandag.

Eleverne står skulder ved skulder med lærerne, hvis strejken bliver en realitet. Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er meget bekymret for elevernes eksamener, men der er forståelse og sympati for lærernes kamp skriver Gymnasieskolen mandag. “Vi frygter for vores eksamen. Det er vores krav til staten, at der skal findes en løsning, så landets 3.g’ere også kan få lov til at få deres studenterhuer på i år. Som elever står vi i krydsilden,” siger Jens Phillip Yazdani, formand for DGS, og tilføjer: “Vi har fuld forståelse for og sympati med lærernes mulige strejke, men samtidig får en strejke store konsekvenser for eleverne og vores eksamener.”

Kristian Wendelboe, administrerende direktør for KL, skriver i sin leder i KL's nyhedsbrev Momentum mandag om KL's syn på overenskomstforhandlingerne: ”Det var med stor ærgrelse, at KL’s forhandlere i sidste uge måtte erkende, at det ikke kunne lykkes at nå et forlig med de faglige organisationer om nye overenskomster for de kommunalt ansatte. Vi har hele vejen arbejdet hårdt for – og troet på – at vi kunne nå en aftale, som begge parter kunne se sig selv i. Men nu står vi desværre i en situation, hvor fagbevægelsen er lige på trapperne med strejkevarsler for sandsynligvis mindst 50.000 kommunalt ansatte. I de kommende dage skal KL’s bestyrelse tage stilling til, i hvilket omfang vi vil besvare med lockoutvarsler. Lockout er det redskab, KL har i værktøjskassen for at undgå, at fagbevægelsen ved målrettede strejker kan få konflikten til at trække ud i månedsvis til stor gene for de berørte borgere”.

Møder i Forligsinstitutionen og Finansministeriets forberedelse på lockout er nogle af de nyeste aktiviteter i forhold til de sammenbrudte overenskomstforhandlinger for offentligt ansatte. På netavisen Altinget kalder Sophie Løhde de offentligt ansattes konfliktvarsel for en 'målrettet aktion', der lukker vitale dele af staten, og derfor er Finansministeriet ved at forberede en eventuel beslutning om lockout. "Det er klart, at lockout er et stort skridt, men det kan vise sig nødvendigt for at modsvare de faglige organisationers strejkevarsler og også for at gøre det helt klart for alle de statsansatte, at vi står i en alvorlig situation", siger Sophie Løhde til Altinget, skriver Gymnasieskolen mandag.

5. marts
Forligsmand Mette Christensen tager i dag fat på den vanskelige opgave med at mægle på det offentlige område og undgå, at en storkonflikt sætter hele landet i stå. Mette Christensen insisterer på at blive kaldt mand - altså forligsmand - og ikke forligskvinde. Det lærte FOAs formand Dennis Kristensen engang på den hårde måde, da han i ligestillingens navn forsøgte sig med at titulere hende forligskvinde. Mette Christensen afbrød ham med ordene: »Der står i loven, at det hedder forligsmand«. »Hun sagde det med en smil, men tonefaldet var bestemt. Formalia skulle overholdes,« siger Dennis Kristensen. Det skriver BT mandag.

Mette Christensen, 72 år og forhenværende vicepræsident i Sø- og Handelsretten, har en central rolle som mægler i konflikten på arbejdsmarkedet. Skolelærerne vil have mere i løn. Det vil sygeplejerskerne og hjemmehjælperne også. Men hverken stat, regioner eller kommuner er parate til at hæve lønnen for 750.000 offentligt ansatte i det omfang, som fagforbundene kræver. Derfor er forhandlingerne brudt sammen. Det er på den baggrund, at en 72-årig forhenværende vicepræsident i Sø-og Handelsretten nu har en vigtig rolle i bestræbelserne på at redde trådene ud. Hun hedder Mette Christensen - og har prøvet det før. Portræt af Forligsmand Mette Christensen i Jyllands-Posten mandag.

Lærere er relativt set langt bedre lønnet i fattige lande end i rige lande som Danmark. Overenskomstforhandlingerne mellem den danske regering og de offentligt ansatte er netop brudt sammen; en storkonflikt truer. Uenigheden handler blandt andet om lærernes løn og arbejdsvilkår. De danske lærere ville juble, hvis de blev betalt relativt lige så godt som deres kolleger i fattige lande. Set i et globalt perspektiv er danske folkeskolelærere ikke specielt godt lønnet, viser en spritny opgørelse fra Center for Global Development i Washington. Det skriver Ole Therkildsen, seniorforsker emeritus ved DIIS, i Politiken søndag.

De offentligt ansatte afsendte konfliktvarsel torsdag, og kampen om den offentlige mening spidser til. De offentligt ansatte kan nemlig ikke ramme deres modpart på pengepungen, så derfor skal de i stedet forsøge at vinde den offentlige opinion. Grunden er, at de offentlige arbejdsgivere ikke kan rammes økonomisk på samme måde som private under en konflikt. Borgerne bliver ved med at betale skat, mens offentlige arbejdsgivere ikke skal udbetale løn under en lockout. Desuden er politikere letpåvirkelige i forhold til stemningen blandt deres vælgere og den brede offentlighed. ”Konfliktens udfald afhænger dermed i høj grad af, hvem den offentlige sympati falder til fordel for. Den kommunikative magtressource er derfor afgørende. Det handler her om evnen til at være dagsordensættende ved at anvende medier og meningsdannere,” forklarer Laust Høgedahl i en analyse i Information lørdag.

Når arbejdsmarkedets parter ikke selv kan forhandle sig frem til overenskomster, træder forligsmanden til for at mægle. Mette Christensen er én af tre forligsmænd i Forligsinstitutionen, som varetager den uafhængige mæglerrolle i tilfælde af kon-flikter på arbejdsmarkedet. Hun var også i ilden som forligsmand under lærerkonflikten i 2013, hvor knap 70.000 lærere blev lockoutet efter sammenbrud i overenskomstforhandlingerne. Og nu kan hun altså ende med at skulle lede slagets gang igen. Portræt af forligsmand Mette Christensen i Fyns Amtsavis lørdag.

Det er nu op til forligsmand Mette Christensen at afværge den truende offentlige konflikt. Lærernes arbejdstid er den største knast og vil teste sammenholdet blandt lønmodtagerne. Situationen er helt usædvanlig: Sammenbrudte forhandlinger over hele linjen, en samlet lønmodtagerside, der ikke bekriger hinanden. For første gang nogensinde havner alle de offentlige overenskomster i Forligsinstitutionen uden skyggen af en delaftale og med risiko for en historisk storkonflikt om en eller to måneder. I går satte forligsmand Mette Christensen sig for bordenden. Nu er det hende, der bestemmer, hvornår parterne skal mødes, hvor længe, og hvad de skal tale om. Reelt kan det gå tre veje. Det skriver Berlingske fredag.

Ligesom de ansatte på det kommunale område varsler de statslige ansatte konflikt 4. april, efter at overenskomstforhandlingerne er brudt sammen. Det oplyser Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesorganisation (CFU). ”Det er jo et skridt, som er fuldstændig efter bogen i forhold til den danske model. Selvfølgelig er det voldsomt, men vi gør det ikke for at fremprovokere en konflikt, men for at gennemtvinge en aftale. Nu har vi brugt rigtig mange timer sammen, og vi må bare konstatere, at vi ikke kan finde hinanden. Så nu må vi se, om enten vi selv eller Forligsmanden kan nå at knække de nødder, der er,” siger Flemming Vinther. Innovationsminister Sophie Løhde (V) meddeler i en pressemeddelelse fredag, at tankerne ledes i retning af lockout, selv om man fortsat ønsker at forhandle en løsning på plads i Forligsinstitutionen. Finansministeriet er derfor ved at forberede en eventuel beslutning om en lockout, lyder det. Det skriver Midtjyllands Avis fredag 2. marts.

Det, vi har set, er en tilgang fra arbejdsgiverside, hvor man igen og igen angriber de principper og værdier, som den danske model er baseret på. Eksempelvis er historien om den planlagte afsporing af modellen i forbindelse med overgrebet på folkeskolelærerne i 2013 efterhånden velkendt. Senest har vi så bl.a. oplevet Moderniseringsstyrelsens forsøg på at fjerne offentligt ansattes betalte spisepause uden forhandling. Vi har set styrelsen og KL fortsat nægte at gå i realitetsforhandlinger om at genetablere et aftalegrundlag for folkeskolelærernes arbejdstid. Og vi har set en samlet arbejdsgiverside med Sophie Løhde i spidsen og regeringen på bagsædet deltage i OK18-forhandlingerne på en så fodslæbende og slingrende måde, at forhandlingerne er endt i sammenbrud. Debatindlæg af Formand for overenskomstudvalget i GL, Tomas Kepler, i Politiken fredag.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) har i de forgangne uger igen og igen fortalt, at hendes dør stod åben for de faglige organisationer i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Problemet har dog været, at når de offentlige organisationer i forhandlingsfællesskabet er trådt ind gennem døren, så er de blevet mødt af en minister og et forhandlerhold med korslagte arme -og uden vilje til at flytte sig eller komme i møde på nogle ellers ret rimelige forventninger fra vores side. Debatindlæg af Brita Andersen, formand, HK Stat Midt og Pia Tørving, formand, HK Kommunal Midt i Fyns Amts Avis fredag

2. marts
Forhandlingsfællesskabet, der forhandler overenskomster for de ansatte i landets kommuner og regioner, varsler nu konflikt mod arbejdsgiverne. Det meddeler repræsentantskabet med formand Anders Bondo Christensen her til formiddag i forbindelse med et møde omkring de faglige organisationers konfliktgrundlag. Det skriver DR i dag.

Forhandlingsfællesskabet oplyser, at de udtager 10 til 15 procent af de ansatte til strejke 4. april. Det skriver Altinget i dag. Det betyder, at den vil komme til at omfatte 60.000 til 70.000 i den offentlige sektor. I forbindelse med torsdagens møde med forligsinstitutionen opfordrede KL til, at fagbevægelsen holdt igen med at udsende konfliktvarsler og lod Forligsinstitutionen gøre sit arbejde uden konfliktvarsler. KL’s chefforhandler Michael Ziegler har noteret sig konfliktvarslet og tager den til efterretning, selvom han gerne havde set, at fagbevægelsen havde lyttet til KL’s opfordring. Det er KL’s politik at svare igen på strejke med en lockout, hvilket Michael Ziegler heller ikke afviser som en mulighed denne gang. Ziegler peger på, at der er en særlig grund til KL’s lockoutpolitik. I tilfælde af en strejke vil fagbevægelsen udtage 10 til 15 procent af deres ansatte, og dermed kan konflikten holdes kørende længere, siger han. ”Det er ikke rimeligt, og derfor siger vi, at vi er nødt til at brede konflikten helt ud på de områder, som er udtaget til konflikt, så det ikke er ti procent, der bærer hele byrden. Så bliver det måske en mere omfattende konflikt, men til gengæld også en kortere konflikt,” siger Michael Ziegler.

Først gælder det de statsansatte. Dernæst lærernes arbejdstid. Sundhedsmedarbejderne i landets regioner må vente. Sådan vil forligsmand Mette Christensen forsøge at få gang i de strandede overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor. Det står klart, efter de første møder med topforhandlerne i staten, kommuner og regioner torsdag. Ved at indkalde statens forhandlere først, har forligsmand Mette Christensen mulighed for at få to centrale temaer på bordet: Dels striden om overenskomstens samlede økonomiske ramme og dels striden om retten til betalt frokostpause, som ikke mindst har betydning for statsansatte akademikere. Tirsdag har forligsmanden indkaldt de kommunale forhandlere til møde om lærernes arbejdstid. Umiddelbart inden det første møde i Forligsinstitutionen valgte Danmarks Lærerforening at offentliggøre, hvilke forslag, organisationen hidtil har haft med til forhandlingerne med arbejdsgiverne. Ifølge lærerforeningen drejer det sig blandt andet om skolesekretærerne og det kommunale sundhedspersonales arbejdstidsregler. Det skriver Avisen.dk fredag.

Kommunernes Landsforening (KL) sendte i går samtidig med første møde i forligsinstitutionen en pressemeddelelse ud om, at KL opfordrer forbundene til at undlade at sende strejkevarsler, nu hvor forhandlingerne overgår til Forligsinstitutionen, for ikke at ramme ”alt for mange, både børn, forældre, ældre og svage borgere, som ikke har lod eller del i denne forhandling”. Umiddelbart lyder tanken sympatisk, men KL signalerer i samme pressemeddelelse langt større forhandlingsvilje, end de har gjort under de forhandlinger, som brød sammen tirsdag aften. Det kan kun være et resultat af, at Forligsinstitutionen nu er på banen med udsigten til en konflikt i sidste ende, hvis forligsmand Mette Christensen kaster håndklædet i ringen og opgiver mæglingen. Det skriver Dennis Kristensen i sin overenskomstdagbog. Her til middag har vi offentliggjort den endelige oversigt over de faggrupper, arbejdspladser og kommuner og regioner, som vores strejkevarsel vil omfatte. Oversigten rummer omkring 16.000 medlemmer fordelt med 14.000 i kommunerne og 2.000 i regionerne. Ud over strejkevarsler sender vi også blokadevarsler. Der er ikke tale om blokade I form af at forhindre adgang til arbejdspladsen. I den fagretlige verden er blokade en blokering af de strejkeramte stillinger, således at arbejdsgiverne ikke kan lade de, der ikke var ansat, da strejken begyndte, men skulle starte senere, tiltræde efter strejkestart. Og endelig varsler vi sympatikonflikt mod en række private virksomheder, således at eksempelvis private plejefirmaer ikke kan modtage nye strejkeramte ældre med visiterede ydelser.

Den tværfaglige fagforening Ase Lønmodtager opfordrer sine medlemmer i en mail til at sige ja til løse arbejdsopgaver, de ikke er ansat til under en eventuel konflikt. Det skriver Avisen.dk i dag. Avisen.dk er i besiddelse af mailen, der udførligt instruerer lønmodtagerne i, hvordan de skal forholde sig, hvis konflikten rammer deres arbejdsplads. Blandt andet præciseres det, at man som medlem af Ase Lønmodtager skal sige ok til at løse arbejdsopgaver, som man egentlig ikke er ansat til. ”Det kan for eksempel blive aktuelt, hvis du skal indgå i et nødberedskab på arbejdspladsen”, fremgår det af mailen, der er havnet i mailboksen hos foreningens cirka 150.000 medlemmer. Formand for HK Stat Rita Bundgaard er chokeret og vred over, at en forening sender en udførlig guide ud til, hvordan lønmodtagere kan være konfliktbrydere. 

De forliste forhandlinger om fornyelsen af de offentlige overenskomster i staten, kommunerne og regionerne har nu ført til, at Akademikernes Centralorganisation (AC) har sendt strejkevarsel til den statslige arbejdsgiver. ”Vi håber på og arbejder fortsat benhårdt for en forhandlingsmæssig løsning, som vi altid har gjort. Djøf har ikke været i konflikt med de offentlige arbejdsgivere siden 1969. Strejkevarslet er et værktøj til at lægge pres på de offentlige arbejdsgivere for at nå frem til en fælles løsning”, siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

I dag kl. 10.30 udsendte fagbevægelsen første strejkevarsel, skriver Politiken torsdag. Første strejkevarsel gælder det statslige område, men det ventes at det kommunale og regionale område også følger med. Anders Bondo Christensen, der er topmand i overenskomstforhandlingerne for både de statsansatte og de kommunalt ansatte, mener, det er nødvendigt for at få forhandlingerne til at rykke sig. ”Vi udsender en strejkevarsel for at få gang i forhandlingerne. Der er potentielt to måneder til en eventuel konflikt, så der er ingen grund til at skubbe et konfliktvarsel yderligere”. De nuværende overenskomstaftaler udløber 1. april, men på grund af påsken kan en eventuel konflikt tidligst træde i kraft fra den 4. april. Forligsmanden, der har til formål at forlige parterne, så en konflikt kan undgås, kan dog vælge at udskyde konflikten to gange 14 dage. Derfor kan en konflikt i teorien ende med først at bryde ud i begyndelse af maj.

Danskerne vil være totalt uforstående over for en storkonflikt ifølge Sophie Løhde. Det skriver DR torsdag. På vej ind til møde i forligsinstitutionen i går gav statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), udtryk for, at hun tager dyb afstand fra den storkonflikt, som ventes at blive varslet fra 745.000 lønmodtageres side over de kommende dage, hvis parterne ikke når frem til en aftale i 'forligsen'. ”Jeg tror, at danskerne vil være totalt uforstående over for, hvis vi skulle havne i den triste situation for alle parter, at vi får en storkonflikt. Det tror jeg ikke, der vil være den store forståelse for”, sagde hun til DR Nyheder.

Overenskomstforhandlingerne er vores chance for at genopbygge den tillid, der blev ødelagt for fem år siden. Det skriver Klaus Majgaard i en kronik i Information i dag. Når de nuværende overenskomstforhandlinger er ved at bryde sammen, forklares det for det meste med uenighed om løn, betalt spisepause og regulering af arbejdstid. Graver man et spadestik dybere, ulmer et drama, der ser ud til at have langt mere grundlæggende og psykologiske årsager og perspektiver: Dramaet om den brudte tillid. I forbindelse med OK13 er der rejst mistanke om aftalt spil mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. OK18 blev tilsvarende indledt med en lang diskussion om talmanipulation, hvad angår lønudviklingen i den offentlige sektor. Igen er diskussionen blot et tegn på, at parterne ikke har tillid til, at processerne er gennemskuelige og saglige. At der spilles med muskler, trues og bluffes er en accepteret del af spillet. Noget helt andet er, hvis vi grundlæggende ikke tror på hinanden og ikke følger forhandlingsspillets normer. Enhver, der vil den offentlige sektor det godt, må håbe, at overenskomstforhandlingerne bliver et forsoningsritual, hvor tilliden genskabes som grundlag for dialog. Det giver parterne en dobbelt opgave: Udover at finde kompromisser angående løn, frokost og arbejdstid skal de reparere en nødlidende samarbejdskultur og skabe grundlag for professionel anerkendelse, fair processer og plads til uenighed.

Er regeringen ved at sætte den danske model, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere selv aftaler sig til rette, som led i en ideologisk kamp, spørger Simon Tøgern, formand for HK/Privat på HK’s hjemmeside i dag. Forhandlerne på arbejdsgiversiden nægter at fremlægge et udspil med nævneværdig substans og agerer udelukkende ud fra et koldt embedsmandsdiktat fra Moderniseringsstyrelsen. Dette bakkes tilmed op af en ministeriel nedgørelsesretorik, der fremstiller SoSu’er, sygeplejersker, politimænd, skolelærere og HK’ere, som forkælede og grådige lønmodtagere. Det, som vi er vidner til i disse dage, er simpelthen, at man ikke bare arrogant afviser udspil fra vores offentligt ansatte kolleger. Næ, det er i bund og grund den danske model, man lockouter. Det lader nemlig til, at det i højere grad er regeringens "fikse" ideologiske ideer, der blokerer for en forhandlingsløsning end lønmodtagernes rimelige krav. Det indtryk står da også kun endnu mere klart efter finansminister Kristian Jensens udmelding på Twitter i mandags: ”Er det seriøst, at arbejdstagerne ikke ønsker at møde op til forhandlinger? Regeringeren har sagt, at vi er klar til forhandlinger. Hvad er fagforeningerne?” Det er jo egentlig et interessant spørgsmål. Sidst jeg tjekkede var det nemlig ikke regeringen (eller Folketinget), som vores kollegaer på det statslige, regionale og kommunale område skulle forhandle med.

Den ulmende storkonflikt er ikke ‘blot’ et anliggende for arbejdsmarkedets parter, men på forhånd en politisk strid, der i høj grad også vil udspille sig inde på Slotsholmen. Det skriver Føljeton onsdag. Flere ministre spiller allerede en ubekvem hovedrolle, som har gjort og vil gøre de videre forhandlinger ekstremt komplicerede. Mistanken blandt fagforbundene er, at VLAK-regeringen har skumle planer om at ville stoppe en sandsynlig storkonflikt med et nyt lovindgreb – nøjagtig som SRSF-regeringen gjorde i 2013, da lockouten af skolelærerne blev annulleret med den kontroversielle lov 409. Hvis regeringen rent faktisk har forhandlet politisk som regering – og ikke økonomisk som arbejdsgivere – kan de seneste ugers formelt frie forhandlinger reelt været sket på skrømt, altså på falske vilkår. Sådan lyder i hvert fald mistanken fra flere fagforbund, der frygter, at storkonflikten risikerer at ende med, at de offentlige arbejdsgivere bare ophøjer deres egne ensidige krav til lov. Regeringen – i form af de statslige arbejdsgivere – har i de seneste uger ikke villet give sig på hverken lønstigning, spisepause eller lærernes arbejdstid, og flere faglige ledere frygter, at dét først og fremmest skyldes, at et lovindgreb, der er identisk med VLAK-regeringens krav, allerede ligger klar i skufferne på Slotsholmen og dermed på forkant vil afmontere fagforbundenes krav.

Lærernes formand, Anders Bondo Christensen, har af flere omgange tilbudt at trække sig som forhandler for de kommunalt ansatte. Det skriver Politiken torsdag. Bondo forklarer, at han allerede i september første gang ventilerede tanker om at stoppe som chefforhandler i Forhandlingsfællesskabet: ”Vi har nogle valggrupper, og jeg sagde til formændene, at vi skal overveje i fællesskab, om det er det mest fornuftige, at jeg er i spidsen. Vi vidste godt, at der igen ville være fokus på hele lærerområdet, så det var naturligt, at vi vurderede, om det var det mest fornuftige, at jeg skulle stå i spidsen for Forhandlingsfællesskabet” Forhandlingsfællesskabets næstformand, FOA’s formand Dennis Kristensen, var med ved mødet og frarådede at skifte ud på chefforhandlerposten: »Anders Bondo har spurgt os andre, om lærerspørgsmålet kunne komme til at stå i vejen, og om hans person kunne komme til at skygge. Jeg har sagt, at det har han ikke givet anledning til, at vi skulle gøre” siger Dennis Kristensen.

1. marts
Over 1,3 milliarder kroner på lønområdet skiller parterne i de sammenbrudte forhandlinger mellem staten og de statsansatte. Det viser fortrolige notater. Når parterne i de sammenbrudte overenskomstforhandlinger for landets statsansatte i dag sætter sig over for hinanden i Forligsinstitutionen, er det reelt en lønstigning på 1,5 procent, der skiller dem ad. Det viser fortrolige forhandlingsnotater, som Politiken er kommet i besiddelse af. De statsansatte har krævet en samlet lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år, mens deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, har tilbudt en lønstigning på 6,7 procent. Tallene dækker over den samlede arbejdsgiverudgift over de næste tre år og inkluderer faste tillæg, lokale lønninger, pensionsbidrag m.m. Chefforhandler for de statsansatte Flemming Vinther bekræfter kravet over for Politiken. Han understreger, at tallet er et udspil, der kan og skal forhandles, men som udgangspunkt er han ikke villig til at rykke sig mange decimaler nedad. Det skriver Politiken torsdag.

Tusinder af sosu-medarbejdere, dagplejere, rådhusbetjente, portører, husassistenter og mange flere medlemmer af FOA er blevet udtaget til at deltage i den storkonflikt på det offentlige område, som kan blive en realitet om få uger. "Vi har sørget for at komme rundt både i de fleste kommuner og alle regioner og så mange områder som muligt. Vi rammer bredt og dybt. Det her er noget vi gør modstræbende, men vi er tvunget til at reagere," siger FOAs formand Dennis Kristensen. Det skriver Foa.dk torsdag.

Det var ikke nogen stor overraskelse, at forhandlingerne mellem Danske Regioner og de knap 140.000 lønmodtagere på det regionale område brød sammen tirsdag eftermiddag. I fredags brød forhandlingerne for de 180.000 statsansatte sammen, og mandag var der også sammenbrud i forhandlingerne om de 500.000 lønmodtagere i kommunerne. Derfor var det også forventeligt, da Socialpædagogerne tirsdag kunne meddele, at der nu var tale om et totalt sammenbrud dagen før deadline for forhandlingerne. Parterne er derfor blevet indkaldt til et møde i dag, hvor Forligsinstitutionen med forligsmand Mette Christensen i spidsen skal forsøge at finde et kompromis mellem fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Det skriver Politiken i dag.

Når forhandlingerne bryder sammen, træder forligsmanden til. Med loven i hænderne kan hun tvinge parterne til at tale sammen - om nødvendigt med politiets magt. Igennem 108 år har særligt én institution holdt sammen på den danske model: Forligsinstitutionen. Hver gang arbejdsgivere og lønmodtagere ikke kan blive enige om at forny overenskomsten, tager ”Forligsen” over, og det er Mette Christensen, der skal lede mæglingen denne gang. Det skriver Magisterbladet onsdag.

Offentligt ansatte ruster sig til langvarig konflikt. Strejkefonde rummer milliarder. De 800.000 offentligt ansatte råder over så velpolstrede strejkekasser, at de kan modstå en langvarig konflikt. Danmarks Lærerforening har en strejkekasse på imponerende to mia. kr., Dansk Sygeplejeråd råder over 366 mio. kr., og FOA har netop henlagt yderligere 100 mio. kr. i sin strejkefond, så den nu rummer godt én mia. kr. ”På trods af at vi i 2013 var lockoutede i flere uger, har vi to mia. kr. i konfliktkassen. Så vi er helt parate til konflikten. Ingen tvivl om det,” siger formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen. Det skriver BT onsdag.

Sammenbruddet i OK18-forhandlingerne på regionernes område tirsdag er det endegyldige billede på, hvor langt arbejdsgiverne og arbejdstagerne står fra hinanden på hele det offentlige område. Formand for Akademikerne Lars Qvistgaard har været med i hele forhandlingsforløbet, og han tror heller ikke på, at en aftale kan landes i Forligsinstitutionen. Det skriver Magisterbladet onsdag.

Forhandlingerne om en ny overenskomst mellem Danske Regioner og de ansatte er brudt sammen efter kun godt fire timers forhandling. Ligesom på det kommunale og statslige område var det lønrammen, der fik lønmodtagerne til at erklære forhandlingerne kuldsejlede. Det skriver Politiken onsdag.

Folkekirkens 370 overenskomstansatte præster kan blive ramt af storkonflikt og mulig lockout. Det kan få konsekvenser for kirkelige handlinger som konfirmationer og bryllupper, vurderer præsteformand. Det skriver Metroxpress onsdag.