Building Social Capital - a joint venture between management and employees in a Danish MNC

Ph.d.-forsvar, Christina Colclough

Christina J. Colclough, FAOS, forsvarede den 7. december 2012 sin ph.d. – Building Social Capital – A joint venture between management and empoyees in a Danish MNC - i et velbesøgt auditorium i Studiegården i København, hvor hun efterfølgende blev tildelt en ph.d.-grad.

Foto: Mark Colclough




















Foto: Mark Colclough

Hvis danske firmaer tager den danske virksomhedskultur med sig, når de etablerer sig i udlandet kan de forbedre firmaets potentielle konkurrenceevne. Det er ofte en uformel samarbejdskultur, de bringer med sig, som skaber modspil og tillid blandt medarbejderne i de udenlandske filialer, som i varierende grad har været vant til en mere hierarkisk ledelsesform.

Det var et par af de hovedkonklusioner, som blev præsenteret under forsvaret, og Christina Colclough benyttede lejligheden til at uddybe, hvordan den danske virksomhedskultur og ledelsesstil bliver eksporteret:

- De danske ledere er ikke bevidste om, at de ved at optræde, som de altid har gjort, i den grad kommer til at fremstå som helt anderledes i den udenlandske filial, sagde Christina Colclough.

Hun har som del af sin ph.d. afhandling interviewet både ledere og medarbejdere på en større dansk virksomheds underafdelinger i Danmark, Rusland og Polen, altså lande med forskellige traditioner for samarbejde og forhandling. I Danmark er der en høj grad af medinddragelse, hvilket står i kontrast til Polen og Rusland, som har en mere hierarkisk tilgang, hvor chefen klæder sig som chef, og i det hele taget opfører sig som chef. Christina Colclough forklarede i sin indledende præsentation, at de ansatte på et tidspunkt direkte spurgte hende, om hun var spion for ledelsen.

- Problemstillingen var i første omgang en lidt anden end det endelige resultat. Vendepunktet kom under et interview, hvor en polsk medarbejder midt i det hele udbrød ”Sådan som det [ledelsesstil og virksomhedspolitik] er her, er sådan, som det burde være..”, fortalte Christina Colclough.

Hun koncentrerede sig derefter om at undersøge, hvorledes det var lykkedes en dansk virksomhed at opbygge social kapital og læring i dens danske, polske og russiske filialer.

De tre opponenter var lektor Peter Abrahamson fra KU, professor Dana Minbaeva, CBS, og professor Tony Huzzard fra Lunds Universitet.

Nogle af de centrale spørgsmål, som blev stillet, var:

- Hvad er kendetegnet ved en dansk ledelsesstil, og hvordan kan den måles?
- Hvilke nyere teoretiske værker kunne også have været anvendt for at belyse afhandlingens problemstilling?
- Hvilke implikationer medfører valget af lande, dvs. Danmark, Rusland og Polen?

Der var yderligeret et spørgsmål ex auditorio, som formulerede det spørgsmål, der trængte sig på, som forsvaret skred frem. Ville den danske ledelsesstil i samme udstrækning have succes, hvis virksomheden var en anden, forankret i en anden sektor og overført til lande, som har en anden tradition for samarbejde end den danske, og heller ikke helt så fraværende som i tilfældet i virksomhederne i Rusland og Polen.

Læs om afhandlingen og et opsummerende dansksproget forskningsnotat på 18 sider.