Ph.d.-forsvar: Mæglingsinstitutioners rolle i OK-forhandlinger

Løsningen af konflikter er alfa og omega i overenskomstforhandlinger. Mæglingsinstitutioner kan spille en vigtig rolle heri – og det har de uden tvivl gjort i Sverige og Danmark, konkluderer ph.d.-afhandlingen ’Consensus or coercion – Collective bargaining coordination and third party intervention’ af Christian Lyhne Ibsen fra FAOS. Effektive mæglingsinstitutioner, der hjælper parterne med at nå til enighed, har således været af stor betydning for overenskomstsystemernes overlevelse i de to lande.

Kollektive overenskomstforhandlinger kan bidrage til positive resultater for både arbejdsgivere og arbejdstagere. Men samtidig institutionaliserer de kollektive forhandlinger magtrelationerne mellem aktørerne – og det har fordelingsmæssige konsekvenser, understreger Christian Lyhne Ibsen. I sidste ende vil de strategiske aktørers fortsatte støtte til overenskomst-forhandlinger afhænge af, hvordan konflikter mellem dem løses.

Christian Lyhne Ibsen forsvarede sin ph.d.-afhandling fredag den 8. november på CSS. I bedømmelsesudvalget sad lektor Peter Abrahamson fra Sociologisk Institut, Københavns Universitet (formand), professor Anders Kjellberg fra Lund Universitet og professor Claudius Wagemann fra Goethe-Universität i Frankfurt am Main, Tyskland.

Ca. 50 gæster mødte op til forsvaret og tog del i den efterfølgende reception.

Ph.d.-afhandlingen

Ph.d.-afhandlingen består af fem artikler samt en introduktion til den anvendte teori og metode. I den første artikel sammenlignes overenskomstsystemerne og mæglingens rolle i Sverige og Danmark siden decentraliseringen af forhandlinger fra hovedorganisationsniveau til forbundsniveau. Den anden artikel forsøger at forklare, hvorfor nogle lande har stærke mæglingsinstitutioner. Den tredje artikel undersøger, hvordan den økonomiske krise blev håndteret i 2010-forhandlingerne i fremstillingssektoren i Sverige og Danmark. Den fjerde artikel viser, hvordan overenskomstforhandlinger bidrager til udviklingen af flexicurity ved at sammenligne overenskomstaftaler i den grafiske branche og elektrikerbranchen i Danmark, Spanien og Storbritannien. Den sidste og femte artikel vurderer begrebet ’koordinerede overenskomstforhandlinger’ ud fra tre teoretiske tilgange, som hver især bygger på forskellige kausale mekanismer.

Afhandlingen kan købes hos Akademisk Boghandel, Øster Farimagsgade 5, 1353 København K.

Læs mere om afhandlingen i artiklen Forligsinstitutionen hjælper til overenskomstforhandlingernes overlevelse på KU's hjemmeside eller i FAOS information nr. 2 2013