Arbejdsmarkedspensionernes etablering og betydning for den danske aftale- og velfærdsmodel

Formålet med forskningsprojektet var i et historisk sociologisk perspektiv at kortlægge opkomsten og implementeringen af arbejdsmarkedspensionerne (AMP) i Danmark.

Etableringen af de nye arbejdsmarkedspensioner i årene omkring 1990 skete i et krydsfelt mellem to overordnede samfundspolitiske og samfundsøkonomiske debatter. På den ene side en magtdiskurs om lønmodtagernes indflydelse på virksomhederne og andel i overskuddet (ØD/OD og ID). På den anden side en diskurs om velfærdsstatens langsigtede finansieringsproblemer på pensionsområdet og herunder indførelsen af arbejdsmarkedsbaserede pensionsordninger som en erstatning for/eller et supplement til generelle velfærdsydelser.

Parternes enighed om opbygningen af de nye pensionsordninger, som blev understøttet af det politiske system, kan ses som afslutningen på den traditionelle arbejderbevægelses socialisme- og magtdiskurs. Den blev erstattet af et neo-korporatistisk projekt, hvor sikringen af lønmodtagernes pension af det politiske system gennem inddragelse af parterne på arbejdsmarkedet blev brugt til etablering af pensionskasser til aflastning af velfærdsstatens langsigtede udgiftsbyrde på pensionsområdet og til gennemførelse af en indkomstpolitik med afdæmpede lønstigninger, der sikrede konkurrenceevnen.

AMP-projektet blev påbegyndt i foråret 2002 og afsluttedes i foråret 2003. Projektet blev finansieret af PensionDanmark - administrationsfællesskabet mellem B&A Pension, HTS Pension og PKS Pension. Analysen er efterfølgende blevet udgivet i bogform i forbindelse med 10-året for starten på de første pensionsindbetalinger til de nye overenskomstaftalte pensionsordninger, der blev indgået ved overenskomstforhandlingerne i 1991.

FAOS-medarbejdere på projektet: Jesper Due, Jørgen Steen Madsen, Steen E. Navrbjerg, Cecilie Wehner, Mikkel Møller Johansen