11. april

Resultatet af urafstemningen om mæglingsforslaget for overenskomsterne er kommet. 77,3 procent af de afgivne stemmer sagde ja til forligsmandens mæglingsforslag. Kun to forbund har stemt nej; Blik & Rør Forbundet og Malerforbundet. LO’s formand, Harald Børsting glæder sig over, at det blev så et overbevisende ja blandt medlemmerne. Han mener, det viser en flot opbakning til de resultater, som LO har forhandlet hjem. Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jørn Neergaard Larsen er også tilfreds med resultatet og ser det som meget positivt, at lønmodtagerne og arbejdsgiverne i en vanskelig situation har kunnet aftale de overenskomstmæssige rammer for dansk produktion de næste tre år.

Stemmeresultater for OK 2014                       Stemmeprocent    Japrocent
TL 33,1 89,6
Blik og Rør 45,1 8,4
El-forbundet 30,5 84,0
Jernbaneforbundet 47,3 71,2
Dansk Metal 43,7 90,6
Fagligt Fælles Forbund 34,9 68,7
FOA 18,0 86,0
Fødevareforbundet NNF 64,0 84,6
HK 50,8 91,4
Malerforbundet 52,2 16,6
Serviceforbundet 32,5 92,7
I alt (urafstemning) 37,7 77,3

Kilde: LO

Ifølge 3F har 7 ud af 10 3F’ere har stemt ja til de nye overenskomster. I Industrigruppen stemte 72 procent ja, 59 procent stemte ja i Byggegruppen, 65 procent ja i Transportgruppen og henholdsvis 79 procent og 80 procent ja i Privat Service Hotel & Restauration og 3F’s grønne gruppe. Det betyder, at alle de nye overenskomster under 3F er vedtaget. Forbundsformand for 3F, Per Christensen, kalder resultaterne solidariske, og pointerer over for 3f.dk, at aftalerne rækker i fremtiden. Set med 3F's øjne spiller de nye overenskomster godt op ad den politiske dagsorden, hvor det er politikernes tur til at tage ansvar, men at de nye overenskomster baner vej for, at 3F's medlemmer hjælpes hurtigere videre i nyt job eller relevant uddannelse, hvis de bliver ledige.

På arbejdsgiversiden blev mæglingsforslaget vedtaget i DA med 100 procent ja. Ifølge epn.dk udtaler den administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen "Konkurrenceevnen forbedres kun med meget små skridt, og der er langt igen, før vi har genskabt en konkurrenceevne, der kan bidraget til at vinde de mange arbejdspladser tilbage, vi har tabt i den private sektor. Vi halter bagud vækstmæssigt, og det er helt nødvendigt at vi ændrer på vores samfund, så flere kommer til at arbejde mere,” Administrerende direktør for DI, Karsten Dybvad, mener ifølge DI.dk, at arbejdsmarkedets parter tager et fælles ansvar for dansk økonomi med de nye overenskomster. Dybvad glæder sig over den brede opbakning og mener, det vidner om en fælles forståelse hos lønmodtagere og arbejdsgivere af, at virksomhederne skal have gode

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.