13. januar

Formand for BAT-kartellet, Kim Lind Larsen, siger til Licitationen – Byggeriets Dagblad, at virksomhederne må komme ind i kampen og, at bedre produktivitet burde være et krav i overenskomstforhandlingerne på industriens område. En af måderne at gøre dette på er ifølge Lind Larsen at bruge de produktionsmetoder som man ved virker, fx NCC’s koncept ’tillidsbaseret lean’, hvor en aktiv inddragelse af bygningsarbejderne reducerer tidsspild og dermed også omkostningerne.

BT skriver i dag, at Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA (Fag og Arbejde), er spændt på om overenskomstforhandlingerne i den private sektor sikrer den øgede tryghed for lønmodtagerne i forhold til social dumping, som han mener alle FOA’s medlemmer har brug for. Kristensen udtrykker overfor BT, at han ikke forventer lønfest, men at krisen nu er ved at lette og at tiden for løntilbageholdenhed er ved at løbe ud.

Selvom der i de to sidste overenskomster på industriens område er sket en vis genopretning af konkurrenceevnen, er den slet ikke tilbage ved det niveau, som den var i 2000. Det siger Karsten Dybvad, administrerende direktør og forhandler for Dansk Industri, til DI Business. Forhandlingerne handler derfor om at bedre konkurrenceevnen. På lønmodtagersiden hos CO-industri udtaler formand Claus Jensen, at det for dem handler mere om at få en fremgang i reallønnen for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft og at få genetableret de 175.000 arbejdspladser, der gik tabt i krisen. Dybvad mener, at et fornuftigt niveau for reallønnen opnås gennem en stærk konkurrencekraft. Begge parter sigter mod at gøre forhandlingerne færdige tids nok til, at opsigelse af overenskomsterne ikke bliver nødvendig - det vil sige inden 7. februar.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.