14. april

96,6 procent af VVS'erne har forkastet forligsmandens mæglingsforslag. Det viste fredagens resultatet af urafstemningen blandt medlemmerne af Blik- og Rørarbejderforbundet. Vi forsvarer vores overenskomst – alternativet til ikke at forsvare den er at give Tekniq det, de vil have, siger forbundsformand Max Meyer til Avisen.dk. Og det ville åbne op for social dumping, mener formanden. Da alle andre forbund har sagt ja, kommer nej’et fra Blik- og Rørarbejderforbundet dog i praksis ikke til at have den store betydning.

HK/Privat og Dansk Metal er meget tilfredse med, at medlemmerne har stemt i så stort antal om en ny overenskomst, skriver Epn.dk. For første gang i 10 år har flere end 40 procent af Dansk Metals medlemmer stemt om overenskomstaftalerne. I alt stemte 43,7 procent af medlemmerne, og 90,6 procent af dem stemte ja. Jeg er meget tilfreds med den store opbakning, som vores medlemmer har givet overenskomsterne – det ser jeg som et udtryk for, at medlemmerne er tilfredse med de klare forbedringer, vi har forhandlet hjem, og ikke mindst som opbakning til hele overenskomstsystemet, siger Claus Jensen, formand for Dansk Metal. Samme melding kommer fra fagforbundet HK/Privat, hvor 50,8 procent af de stemmeberettigede medlemmer brugte deres stemmeret ved den afsluttende urafstemning. 91,3 procent af dem stemte ja. Det er en imponerende høj stemmeprocent, og jeg vil gerne takke hver og én af medlemmerne, der har stemt, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat. Resultatet understreger, at snakken om fagbevægelsens manglende legitimitet er helt hen i vejret, mener han. Det er den højeste stemmeprocent ved overenskomstforhandlinger på LO/DA-området, siden HK/Privat blev stiftet i oktober 2003.

84 procent af de afgivne stemmer sagde ja til elektrikernes nye overenskomstaftaler, mens 16 procent sagde nej, skriver DEF.dk. Stemmeprocenten blev på 30,5, og der er således tale om en markant fremgang fra 2012, hvor kun 25,6 procent stemte. Forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen er tilfreds med de mange ja-stemmer. Men selv om stemmeprocenten er steget, havde han dog håbet på endnu større deltagelse: Jeg glæder mig over opbakningen. Resultatet er godkendt, og på vegne af forhandlingsudvalgene er jeg også stolt af, at vi ikke gav indrømmelser. Jeg havde håbet, at endnu flere havde stemt, men når det er sagt, så er udviklingen jo trods alt gået den rigtige vej og endda med et ganske pænt hop, siger forbundsformanden.

Blandt TL'erne var ja-procenten på hele 89,6 procent, skriver Teknisk Landsforbund på TL.dk. Stor tak til alle de medlemmer, der stemte, siger Gita Grüning, forbundsformand i TL. Hun kunne dog godt have ønsket sig, at flere medlemmer havde brugt deres stemmeret til at tilkendegive deres mening, fordi der lægges mange kræfter i at forhandle overenskomsterne. Stemmeprocenten blandt TL'erne var dog på 33,1 procent, hvilket er en markant forbedring i forhold til 2012.

86 procent stemte ja, og 14 procent stemte nej til de nye overenskomster blandt FOA’s privatansatte medlemmer. Det fremgår af FOA.dk. Et godt resultat, mener FOA’s formand, Dennis Kristensen. Han vurderer, at de nye overenskomster trods alt er bedre end de forrige: Vi har haft et par overenskomstfornyelser – både på det private og offentlige arbejdsmarked – under den økonomiske krise, og det betyder, at vi har indgået meget beskedne forlig. Denne gang er der en lille smule mere på bordet, hvilket forhåbentlig afspejler, at vi er ved at bevæge os ud af krisen, siger han til Fagbladet FOA. Til gengæld er Dennis Kristensen langt fra tilfreds med stemmeprocenten, som er på 18 procent. Det ligger på niveau med 2012, hvor den var på 17,5. Det private område er nyere i FOA, men det er absolut ikke godt nok, at vi ikke har formået at gøre det interessant nok for vores medlemmer at tage stilling til deres løn- og ansættelsesvilkår for de næste tre år, siger formanden.

64 procent af Fødevareforbundet NNF's stemmeberettigede medlemmer valgte at stemme om deres nye overenskomst. Det gør Fødevareforbundet NNF til det LO-forbund, hvor flest medlemmer har stemt om de nye overenskomster, skriver NNF.dk. Jeg er utrolig stolt over vores høje stemmeprocent – vores tillidsrepræsentanter har gjort et stort arbejde ude på arbejdspladserne, og det er takket været deres indsats, at Fødevareforbundet NNF igen og igen er det forbund, der har den højeste stemmeprocent, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF. Stemmeprocenten ved årets afstemning er ti procent højere end ved sidste afstemning i 2012.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.