21. februar

I HK/Privats medelmsblad kan man i dag læse, at formand Simon Tøgern er tilfreds med overenskomstresultatet på industriens område, hvor han mener de er blevet imødekommet på deres førsteprioritet, nemlig tryghed gennem uddannelse. Overenskomstresultatet har også givet HK/Privat en styrket mulighed for at bekæmpe misbrug af vikarer; en modernisering af barselsbestemmelserne og opstramning af pensionsbestemmelserne i forhold til de kommercielle pensionsselskaber. Tøgern udtrykker også tilfredshed med det økonomiske resultat som bl.a. indeholder en fordobling af bidraget til fritvalgskontoen til to procent hen over overenskomstperioden.

DS Håndværk & Industri og Dansk Metal, Blik-og Rørarbejderforbundet og 3F har indgået en ny overenskomst for håndværks- og maskinvirksomheder, hvilket omfatter ca. 12.000 ansatte på små og mellemstore industri-, maskin-, smede-, el- og vvs-virksomheder. Formanden for DS Håndværk & Industri, Jim Stjerne Hansen, siger til Jernindustrien.dk, at aftalen er et godt resultat, som betyder, at medlemsvirksomhederne kan styrke deres konkurrenceevne og bevare arbejdspladser i Danmark. I Dansk Metal fremhæver forbundssekretær Keld Bækkelund Hansen, at aftalen vil styrke medlemmernes jobmuligheder, både i form af penge, bedre uddannelsesmuligheder og støre tryghed ved opsigelse. Han oplyser, at der på vvs-området er lavet et særligt protokollat, som fastslår, at eventuelle væsentlige ændringer i overenskomsten mellem Blik & Rør og Tekniq på eksempelvis social dumping-redskaber efterfølgende kan indarbejdes.

En kreativ form for ansættelse af vikarer har sat en bremse for forhandlingerne mellem 3F og Dansk Industri på transportområdet. Det melder Berlingske Nyhedsbureau. Den noget anderledes ansættelsesform går ifølge Avisen.dk ud på, at virksomhederne opretter datterselskaber i udlandet, hvor de ansætter danske chauffører, som dermed ikke er omfattet af 3Fs overenskomst. Formanden for fagforbundet 3F's transportgruppe, Jan Villadsen mener det mere end lugter af løndumping. 3F går derfor til forhandlingerne om en ny overenskomst med kravet om, at der gøres en indsats for at forhindre løndumping fra udenlandske vikarbureauer. Parterne mødes igen lørdag eftermiddag for at genoptage forhandlingerne.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.