21. marts

Grønne 3F’ere får mere i lønposen. De nye overenskomster for ansatte på landets mejerier, anlægsgartnere samt øvrige ansatte inden for gartneri-arbejde kom i hus efter forhandlinger i Forligsinstitutionen. Det kan man læse på 3F.dk. En af forbedringerne i de nye overenskomster er, at timelønnen stiger med 6,75 kroner i løbet af de kommende tre år. Vi kom i hus med bedre lønstigninger, og alt tyder på, at vi denne gang godt og vel har sikret reallønnen, siger formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen. Han er godt tilfreds med resultaterne set i lyset af den nuværende situation på arbejdsmarkedet. På anlægsgartnerområdet fik 3F forhandlet stramninger ind i overenskomsten vedrørende virksomheders brug af udenlandsk arbejdskraft. Fremover kan en hvervgiver gøres ansvarlig for en underentreprenørs gentagne brud på overenskomsten, og 3F kan kræve, at virksomheder fremlægger entreprisekontrakter for at få belyst en faglig sag. De nærmere bestemmelser i overenskomsten kan ses på 3F’s hjemmeside.

HK/Privat og Arbejdernes Landsbank er netop blevet enige om en ny overenskomst, skriver HK.dk. Aftalen er treårig og giver de cirka 1.200 medarbejdere lønstigninger på 5,25 procent i perioden. Samtidig får elever en højere løn, nyuddannede finansøkonomer starter på et højere løntrin end hidtil, og satserne for overarbejde stiger. Pengene hænger ikke på træerne, men vi har forhandlet nogle fornuftige lønstigninger hjem til medlemmerne, siger fællestillidsrepræsentant for HK/Privat-medlemmerne, Lasse Thorn. Desuden er vi blevet enige om mere fleksible regler for medarbejdere over 60 år, der nu har mulighed for at få 10 ekstra feriedage om året, fortæller Lasse Thorn. Oveni det giver overenskomsten bedre rettigheder til fridage under fagrelevant uddannelse, internet til elever og højere betaling af flytteomkostninger mv.

HK/Privat anbefaler i øvrigt medlemmerne at stemme ja til det mæglingsforslag, som forligsmanden fremsætter i dag. Det skriver Ritzau. Vi har forhandlet os til enighed på langt hovedparten af vores overenskomster, men kunne ikke blive enige med SAS og Tivoli, som derfor bliver omfattet af forligsmandens skitse, siger formanden for HK/Privat, Simon Tøgern. Han lægger dog vægt på, at årets overenskomstforhandlinger har styrket både uddannelse og efteruddannelse, som var et af hovedkravene for HK/Privat.

Den 10. marts blev DI enige med 3F Transport om en fornyelse af Vinduespolereroverenskomsten. To dage senere - den 12. marts - blev samme parter enige om fornyelse af Vaskerioverenskomsten. Det fremgår af DI.dk. Se de nærmere bestemmelser og protokollater vedr. Vinduespolereroverenskomsten og Vaskerioverenskomsten på DI's hjemmeside.

Mens overenskomstforhandlingerne mellem SAS og fagforeningen for selskabets stewardesser er gået i hårdknude, er syv andre luftfartsoverenskomster blevet fornyet. Det skriver check-in.dk. Fagforbundet Flyvebranchens Personale Union (FPU) har i de forgangne måneder indgået i alt syv nye overenskomster for flyvende personale i fem danske luftfartsselskaber, uden at parterne har skullet forbi Forligsinstitutionen. Hos Primera Air har både piloter og kabinepersonale fået nye overenskomster. Det samme er tilfældet i Sun-Air. Hos fragtflyselskabet Star Air har man ingen stewardesser, men kun piloter ansat. De har sammen med piloterne i North Flying og kabinepersonalet i Cimber A/S fået forhandlet nye overenskomster hjem. Der er ikke lavet de samme forbedringer på alle aftalerne, men blandt de resultater, vi fik, var forbedringer på pension, forhøjelse af forsikringssum, indførelse af særlig opsparing, mere frihed samt forhøjelse af faste og variable tillæg, fortæller formand for Flyvebranchens Personale Union, Thilde Waast. Flyvebranchens Personale Union er en del af Serviceforbundet og med i ’LO-familien’.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.