7. februar

Selv hvis alle krav om social dumping kom med i en ny overenskomst, ville det ikke fikse problemet, lyder det fra bl.a. LO. EU og ligeglade østeuropæiske lande er også en del af problemet, skriver Jyllands-Posten. Bekæmpelse af social dumping står ellers øverst på dagsordenen tiloverenskomstforhandlingerne i 3F og i byggeriet. Men udfordringen er så mangeartet og kompleks, at den ikke kan løses alene via overenskomster – der er også behov for at kigge på den del af lovgivningen, der er fastsat i EU og herhjemme, og derudover spiller håndhævelse og myndighedsindsats en stor rolle, lyder vurderingen fra cheføkonom i LO, Jan Kæraa. Han mener, atselvom den nuværende regering har opgraderet myndighedskontrollen, så er der dynamiske kræfter – især i forhold til arbejdskraftens frie bevægelighed og arbejdsgiveres mulighed for at arbejde i andre lande – der gør arbejdet svært og stiller større krav til indsatsen mod social dumping.

Alle skal have ret til en overenskomst! Det var hovedbudskabet, da omkring 100 københavnske fagforeningsansatte og tillidsvalgte onsdag var samlet til konference om foråretsoverenskomstforhandlinger. Det skriver Arbejderen.dk. Byggefagenes Samvirke, 3F København ogLO-Hovedstaden havde indkaldt til mødet på Arbejdermuseet. Blandt andre var Per Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke, på talerstolen. Han understregede, at det vil have uoverstigelige konsekvenser, hvis endnu en overenskomst bliver stemt igennem uden kædeansvar. Ulla Jeppesen, formand for HK it, var også med til mødet, hvor hun påpegede, at en del virksomheder ikke vilforhandle overenskomst med de HK-ansatte. De udnytter 50%-reglen, sagde Ulla Jeppesen, og derfor satser HK Hovedstaden hårdt på at få afskaffet reglen ved overenskomstfornyelserne.

Forhandlerne i CO-industri og DI besluttede i går at indkalde deres respektive forhandlingsudvalg til møde i weekenden med henblik på at nå en aftale om fornyelse af industriens overenskomster. Forhandlingerne foregår i Industriens Hus, og forhandlingsudvalgene er indkaldt til lørdag den 8. februar kl. 13.00. Det kan man læse på CO-industris hjemmeside.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.