10. marts

En række urafstemninger er netop blevet skudt i gang. Ifølge HK’s hjemmeside er HK’s ambition at skaffe 50 procent af de potentielle vælgere til tasterne –hvad end det er med ja eller nej som bidrag. Afstemningen starter i dag, tirsdag, og slutter d. 9. april. Også gymnasielærernes urafstemning er startet. Hovedargumentet for at stemme nej er, at retten til central aftalt arbejdstid ikke er blevet genvundet. Ja-siden glæder sig til gengæld over, at der ikke er tale om forringelser ved årets overenskomster. Gymnasielærerne, som tæller cirka 14.000 mand, kan stemme indtil 23. marts. Medlemmer af Jordemoderforeningen og Sundhedskartellet må vente lidt, førend de kan tage stilling til forliget ved afstemning. Urafstemningen udskydes, fordi det ikke er alle organisationer i Forhandlingsfællesskabet, der har fået aftalerne på de specielle områder på plads.

På Dansk Sygeplejeråds hjemmeside oplyses det, at omtrent 1000 tillidsrepræsentanter fra Sundhedskartellet i går mødtes til stormøde forud for urafstemningerne. Formand for Sundhedskartellet, Grete Christensen, præsenterede de overordnede forhandlingsresultater, mens Helle Warming, som er forhandlingschef i Sundhedskartellet gennemgik overenskomsten i detaljer. Senere på dagen mødtes Sundhedskartellets organisationer hver for sig for at se på resultaterne for deres specifikke medlemsgrupper.

Ifølge FOA’s hjemmeside underskrev FOA i lørdags et forlig med Danske Regioner for social- og sundhedspersonale samt hus-, rengørings- og serviceassistenter. Forliget byder på yderligere lønstigninger end de 5,39 procent som tidligere er blevet aftalt. Desuden vil pension af aften- og nattillæg stige til 6 procent. Slutteligt er der en erhvervsuddannelse for portører i vente og ufaglærte serviceassistenter bliver forpligtiget til at uddanne sig. Sektorformand i FOA, Karen Stæhr, er meget tilfreds med, at det årelange opråb om uddannelse til portører endelig bliver hørt og realiseret. Sektorformand i FOA, Gina Liisborg, mener, at overenskomstens krav om uddannelse til ufaglærte serviceassistenter var prikken over i’et i årets overenskomstforhandlinger. FOA indgik ydermere forlig med KL om overenskomst for ledere og mellemledere på det kommunale ældreområde i søndags. For denne gruppe forhøjes pensionen til 15,12 %, hvoraf medlemmerne kan kræve en stor del udbetalt grundet fritvalgsordningen.

Det fremgår af en artikel på folkeskolen.dk, at man har forsøgt at opnå aktindsigt i kommunikationen mellem KL og Finansministeriet i perioden omkring den generelle forligsindgåelse d. 14. februar. Aktlisten viser, at de har haft kontakt, men selve indholdet af mailkorrespondancerne er mørklagt af Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet. Dette begrundes med, at oplysningerne kunne kompromittere arbejdsgiversidens overenskomstgennemførelse nu og fremover. Desuden ønsker Finansministeriet at opretholde fortrolighed. Finansministeriet bekræfter kommunikationen med KL og markerer selvfølgeligheden i, at de offentlige arbejdsgivere koordinerer tæt både før, under og efter forhandlingerne, hvilket også gør sig gældende for arbejdstagergrupperne.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.