13. januar

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, giver udtryk for optimisme omkring overenskomstforhandlingerne i en artikel på Avisen.dk fra d. 12. januar. Han forventer en forhandlingsvillig tilgang fra KL i kraft af regeringens og KL’s erkendelse af folkeskolens udfordringer. Anders Bondo Christensen går ikke til forhandlingerne med ultimative krav, men lader sig ikke spise af med højere lønninger, da arbejdstidsreglerne er langt vigtigere at revidere for at sænke sygefraværet blandt danske folkeskolelærere. Sygefraværet har været stigende siden lovindgrebet i 2013, som blandt andet medførte mindre forberedelsestid og flere undervisningstimer. Anders Bondo Christensen har ganske vist udtalt, at det ikke er umuligt, at forhandlingerne ender i konflikt, men han går til forhandlingerne med en indstilling om at undgå konflikt for i stedet at indgå reelle drøftelser. En ny konflikt kommer altså kun på tale, hvis KL ikke er villig til at forhandle om problemerne i den danske folkeskole.

Fagbladet3f.dk skriver, at weekenden bød på den første forhandlingsrunde for de ansatte i regionerne. De 130.000 ansatte ønsker plads til lønstigninger, oprettelsen af en kompetencefond, samt en lavtlønsprojekt for ufaglærte. 3Fs hovedinteresse ligger i igangsættelsen af et projekt for ufaglærte, mens RLTN vægter at ensarte arbejdstidsreglerne på døgnområdet. 3F er også omfattet af arbejdstidsreglerne og formanden for 3Fs offentlige gruppe understreger, at forenklinger kan komme på tale, men 3F går ikke på kompromis med arbejdsmiljøet.

Det fremgår af Berlingske d. 12. januar, at formand for HKKF og chefforhandler for de statsansatte ved de igangværende overenskomstforhandlinger, Flemming Vinther, agter at overtage formandsposten i LO efter Harald Børsting. Han understreger vigtigheden af, at LO lever op til sin rolle som lønmodtagernes talerør og opfatter det som værende centralt, at LO-forbundene samles i ét fællesskab, som er løsningsorienteret og klart i mæglet. Han ser det som en styrke, at han modsat de andre kandidater er tilknyttet den offentlige sektor, samt at han er vant til at takle modstridende interesser. Næstformand Lizette Risgaard kandiderer også til posten, og HK-formand Kim Simonsen melder potentielt sit kandidatur til foråret.

Du kan printe dagens resumé ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.