17. februar

Forliget mellem KL og Forhandlingsfællesskabet, som blev underskrevet mandag formiddag, har affødt relativt positive reaktioner hos en række prominente skikkelser i forhandlingerne. Af Dansk Sygeplejeråds hjemmeside fremgår det, at formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er tilfreds med forliget og mener, at der er tale om en langt bedre aftale end ved de sidste overenskomstforhandlinger. Hun er særligt begejstret for lønstigningen på 5,42 procent og for de tiltag, som søger at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Af Djøfs hjemmeside kan man i dag læse, at formand for Djøfs Overenskomstforening, Lars Quistgaard, også er begejstret for lønstigningerne og fokusset på det psykiske arbejdsmiljø. Han mener dog, at den lokale lønudvikling på de kommunale arbejdspladser fungerer uhensigtsmæssigt, hvilket han senere agter at tage op med de kommunale arbejdsgivere. Desuden hæfter han sig ved det positive tiltag om yderligere barsel til fædre og håber på, at regionerne hopper med på barselsvognen til næstkommende møde. Ifølge en artikel på Idag.dk er formand for LO, Harald Børsting, også svært tilfreds med overenskomsten. Han fremhæver i særdeleshed de nye uddannelsesinitiativer, som skal faglære de ufaglærte. Han ser initiativet som en sikring af god kvalitet i servicesektoren såvel som en jobmulighedsforbedring for de enkelte medarbejdere.

Formand for 3F’s offentlige gruppe, Ellen K Lykkegaard, opfatter 3F’s tilgang til overenskomstforhandlingerne som fokuseret og dialogorienteret, og selvom hun ikke finder resultaterne prangende, mener hun, at 3F har formået at sætte sine spor i den nye aftale. Hun er særligt tilfreds med uddannelsesløftet og med indsatsen mod social dumping, som 3F har talt for. Social dumping har ikke før været i fokus, og Ellen K Lykkegaard ser dermed udviklingen som et stort skridt i den rigtige retning.

Blandt landets skoleledere er der overordnet tilfredshed med lærerforliget. Det fremgår af en artikel fra Ritzaus Bureau d. 16. februar, at formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, glæder sig over, at overenskomsten søger at implementere arbejdstidsreglerne ordentligt frem for at modarbejde dem. Egentlig ønskede lærerne arbejdstidsreglerne ændret, men Claus Hjortdal ser med optimisme på det råderum for lokale særaftaler, som er blevet skabt ved overenskomsten. Desuden er det nyetablerede samarbejde mellem kommunerne og lærerne centralt for at sikre ro på arbejdspladsen. Derudover er Claus Hjortdal godt tilfreds med lønstigningerne, som tilgodeser både lærere og skoleledere. Ifølge en artikel på Avisen.dk forventer formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, dog ikke, at det bliver nogen nem opgave at få 60.000 medlemmer til at stemme ja til aftalen, selvom forliget bliver bakket op af Danmarks Lærerforenings hovedbestyrelse.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.