23. februar

Forhandlingsfællesskabet indgik fredag aften forlig med Danske Regioner. På Forhandlingsfællesskabets hjemmeside kan man læse hele resultatet. På flere punkter ligner aftalen for ansatte i regionerne den kommunale aftale. Forliget byder på lønstigninger på 5,39 % fordelt over 3 år, 1 uges ekstra forældreorlov til fædre og medmødre. Derudover sætter aftalen fokus på det psykiske arbejdsmiljø. I regionerne skal dette gøres  ved oprettelse af et rejsehold af eksperter, der skal yde rådgivningsbistand til arbejdspladserne, og ved en aftale om et forskningsprojekt til forbedring af det psykiske arbejdsmiljø. Som på det kommunale område har man valgt at oprette en kompetencefond, som skal supplere allerede eksisterende uddannelsesinitiativer i regionerne. Der er i alt afsat 6 millioner kroner til faglæring af ufaglærte. Herudover skal tillidsfolk fremover have større adgang til oplysninger når regionerne anvender vikarbureauer, og der skal være mulighed for ti lønnede fridage i tilfælde af, at man har hospitalsindlagte børn.

Der er stor overordnet tilfredshed at spore efter fredagens overenskomstforhandlinger mellem  forhandlingsparterne. Forhandlingsleder for Forhandlingsfællesskabet og formand for Sundhedskartellet samt Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, mener, at man samlet set har indgået en fornuftig aftale, som rummer gode elementer der peger fremad. Også i forhandlingerne med Sundhedskartellet indgik man aftale i weekeenden. Ifølge Dansk Sygeplejeråds hjemmeside er Grete Christensen særligt tilfreds med sikringen af reallønnen og med de opnåede pensions- og anciennitetstillæg til højtuddannede, som forhandlingerne har kastet af sig, da hun mener, at uddannelse skal kunne betale sig. Overordnet set oplever hun Sundhedskartellets opnåelser inden for de snævre rammer som fremadrettede, håndgribelige og anvendelige.

På FOA’s hjemmeside kan man læse, at FOA’s formand, Dennis Kristensen, mener, at det regionale forlig afspejler økonomisk overskud, og at lønstigningerne ved et fortsat lavt inflationsniveau vil kunne mærkes hos de regionalt ansatte.  Dennis Kristensen kan ligeledes være godt tilfreds med, at FOA’s medlemmers krav om ret til fridage ved hospitalsindlæggelse af børn er blevet en realitet. Derudover er første skridt mod den ønskede faglæring af ufaglærte taget, og de endelige omstændigheder for FOA’s faggruppe fastlægges ved FOA’s foreliggende møde med regionerne. Chefforhandleren på den anden side af bordet, Anders Kühnau, er ifølge en artikel på Politikens hjemmeside godt tilfreds med den balance, parterne har opnået ved fredagens forlig. Han mener, at lønstigningerne er økonomisk forsvarlige og mådeholdende, samtidig med at de gør en reel forskel for de regionalt ansattes købekraft. Desuden bidrager indførelsen af privatlønsværnet til, at forliget kan klassificeres som ansvarligt.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.