26. marts

I går kunne man på Dansk Journalistforbunds hjemmeside læse, at overenskomstforhandlingerne mellem forbundet og staten er afsluttet. Aftalen, der er inden for rammerne af CFU-forliget, indeholder bl.a. generelle lønstigninger, forhøjelse af ATP-bidraget samt en uges mere forældreorlov til fædre. Resultatet skal nu behandles i Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse, inden det sendes til urafstemning blandt de 400 statsansatte medlemmer.

Urafstemningen for Yngre Lægers medlemmer løber indtil den 31. marts, og formanden for foreningen, Camilla Rathcke, rejser sammen med andre repræsentanter for foreningen rundt for at opfordre medlemmerne til at stemme, skrev Ugeskriftet.dk i går. Stemmeprocenten ved forrige overenskomst i 2013 var på cirka 40 %, og det betød, at urafstemningen ikke var gyldig, da det ifølge Yngre Lægers regler kræver, at minimum 50 % af de stemmeberettigede afgiver deres stemme. Grundet den lave stemmeprocent tog bestyrelsen stilling til aftalen på bemyndigelse fra repræsentantskabet. Denne bemyndigelse er i år igen givet til bestyrelsen, såfremt urafstemningen ikke opnår en høj nok stemmeprocent. Camilla Rathcke håber dog, at tilstrækkeligt mange vil afgive deres stemme i år, da det vil give en mere demokratisk proces.

Gymnasieskolen.dk skrev i går en opdatering omkring de igangværende overenskomstforhandlinger mellem gymnasielærerne i Grønland, repræsenteret af De Samforhandlende Akademikerorganisationer, og Grønlands Selvstyre.  Mod forventning er forhandlingerne endnu ikke afsluttet, da der er uenighed om lønnen, og en ny forhandlingsrunde er derfor nødvendig. Uenigheden går på, at arbejdsgiversiden ønsker en tre- eller fireårig overenskomstperiode, hvis man skal indvillige i selv beskedne lønstigninger, og at disse skal udmøntes i det mest beskedne tempo. Dette er lønmodtagerne uenige i, da de frygter, at det kan betyde en reallønsnedgang. Udover løn forhandles der bl.a. også om øget fokus på kompetenceudvikling og forbedring af det psykiske arbejdsmiljø.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.