3. februar

På Arbejderen.dk kan man i dag læse, at forringelser af arbejdstider og tillidsrepræsentantssystemet ikke falder i god jord hos sygeplejerskerne. Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet Grete Christensen udtrykker forståelse for, at KL ønsker at forenkle og ensarte arbejdstidsreglerne for faggrupperne. KL’s topforhandler Michael Ziegler finder ensretningen meningsfuld, da faggrupperne skal arbejde sammen og indgå i samme vagtplan. Grete Christensen frygter dog, at det bliver på laveste fællesnævner. Udvidelse af den daglige arbejdstid og kortere varsel for vagtændringer hører også til KL’s krav. Dette mener Grete Christensen kan få negative konsekvenser for medlemmernes planlægning og balancering af arbejds- og familieliv. Slutteligt ønsker de offentlige arbejdsgivere ændringer i MED- og tillidsrepræsentantssystemet i den forstand, at færre tillidsrepræsentanter skal omfattes af beskyttelsesreglerne. Grete Christensen ønsker ikke en sådan ændring, da hun finder TR- og MED-systemerne centrale for konstruktivt lokalt samarbejde.

I et interview på Berlingske den 2. februar afviser formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen, at undersøgelser om lærernes ringe arbejdsvilkår har tjent et forhandlingsmæssigt formål i kampen for nye arbejdstidsregler. Han markerer, at der er tale om en længe fulgt udvikling, som kan skabe opmærksomhed omkring problemerne med at efterleve folkeskolelovens undervisningsbestemmelser inden for den aktuelle ramme. En Gallupmåling viser, at to tredjedele af forældrene ser sig tilfredse med folkeskolereformen. Anders Bondo Christensen finder det problematisk, at en tredjedel er utilfredse, og lægger desuden stor vægt på kommunernes rekrutteringsudfordringer og lærernes langtidssygemeldinger og fravalg af folkeskolen. Alt dette må ifølge Bondo bedres, hvis folkeskolen skal forblive en grundsten i det danske uddannelsessystem.

Det fremgår af journalistforbundets hjemmeside, at overenskomstforhandlingerne mellem DJ og Danske Regioner startede i går. Det indledende møde tog udgangspunkt i en præsentation af de respektive parters krav. Forhandlingerne skal fortsættes henholdsvis den 5. og 10. marts med henblik på at nå frem til en endelig overenskomstaftale for de regionsansatte fotografer, journalister og kommunikatører.