7. januar

En række medier har fulgt historien om Finansministeriets initativ ’God Arbejdsgiveradfærd’ (se resuméet fra 6. januar). Blandt dem er Magisterbladet.dk. Her udtrykker DM's formand Ingrid Stage frygt for, at initiativet vil påvirke de kommende overenskomstforhandlinger negativt. Når finansministeren siger, at der skal lægges mere vægt på resultatløn, så er det et centralt dekret om, at det er den del af lønsystemet, der skal bruges. Og det er ikke rimeligt, udtaler hun. Samtidig ser hun den øgede kontrolstyring som et brud på de principper, man blev enige om i den såkaldte tillidsreform.

I dag indledes overenskomstforhandlingerne for alvor med en række forhandlingsmøder. Dels starter de offentlige forhandlinger for alvor ved et stort forhandlingsmøde mellem KL og lønmodtagerne samlet i Forhandlingsfællesskabet. Dels starter de enkelte FOA-sektorer deres organisations-forhandlinger, hvor der bl.a. drøftes arbejdstid og uddannelse. Her møder FOA frem med sit ønske om erhvervsuddannelse til alle ufaglærte medlemmer. Ifølge FOA har man været i dialog med KL om emnet og ved denne overenskomstforhandling vil det vise sig, om det er muligt med et historisk gennembrud, der viser en helt ny vej for basis-personalet i den offentlige sektor.

Dennis Kristensen udtaler, at KL har tilkendegivet, at man vil drøfte FOAs ønske, hvis det kan lade sig gøre at forenkle overenskomster og arbejdstidsregler. Men nogle af KL's krav er man ikke glade for. Blandt kravene er der flere markante forringelser af løn- og arbejdsvilkår for folk, mener FOA. KL ønsker blandt andet mulighed for 12-timers vagter. Man vil også ændre varslet for omlagt tjeneste. De ønsker et varsel på én dag, hvor det i dag er tre og fire dage. Varsler for overarbejde skal afskaffes. Og står det til KL, skal aftenbetaling eksempelvis starte klokken 18.00 i stedet for klokken 17.00.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.