8. januar

I går mødtes de kommunale forhandlingsparter til første forhandlingsmøde på vegne af en halv million kommunalt ansatte. Flere kilder beretter om en god stemning på mødet og vilje til at finde frem til resultater. Ifølge indslag i 21.30-TV-avisen på DR varsler fagforeningerne, at de offentligt ansatte i de kommende år kan forvente lønstigninger. Formand for Forhandlingsfællesskabet Anders Bondo Christensen mener, at man i forhold til sidste overenskomst denne gang har et bedre udgangspunkt for lønstigninger. Formand for FOA Dennis Kristensen forudser lønstigninger på 5,5-6,0 procent, hvis man laver en tre-årig overenskomstperiode. Chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL) Michael Ziegler mener også, at det er muligt at sikre reallønnen, da inflationen er lav, men understreger, at der ikke er udsigt til store lønstigninger.

Næste forhandlingsmøde mellem Forhandlingsfællesskabet og KL finder sted 23. januar. Forhandlingerne på det kommunale område skal være afsluttet d. 28. februar.

I Fagbladet 3F pointeres det yderligere, at Anders Bondo Christensen lægger stor vægt på, at der afsættes midler til de ufaglærte grupper, og at der skal penge ud til de enkelte organisationsforhandlinger, så der kan skabes forbedringer på hvert enkelte overenskomstområde. Ifølge 3F’s gruppeformand, Ellen K. Lykkegaard, er det nemlig ude på de enkelte overenskomstområder, at 3F’erne kan genkende sig selv og mærke forbedringer. Herudover er et hovedkrav for KL, ifølge samme artikel, at arbejdstidsreglerne gøres mere ens, enkle og smidige blandt andet på døgnarbejdspladserne. I 3F er man dog bekymret for, om KL vil tage udgangspunkt i laveste fællesnævner. Men den risiko afviser Michael Ziegler. Det handler ikke om at tage rettigheder fra medarbejderne, men om at gøre reglerne mere administrerbare.

På SL.dk kan man læse, at formand for Socialpædagogernes Landsforbund (SL) Benny Andersen fremhæver, at KL hele tre gange på mødet nævnte, at en harmonisering af døgnarbejdstidsreglerne er et område, der skal findes løsninger på. Ifølge Benny Andersen anser KL det for afgørende, at stillingtagen til et samlet overenskomstresultat beror på en helhedsvurdering, hvor man også vil se på resultaterne fra organisationsforhandlingerne.

Ifølge Landsforeningen for Socialpædagogers hjemmeside, Lfs.dk, startede også de enkelte FOA-sektorer deres forhandlinger i går. Ifølge Dennis Kristensen møder FOA op med ønske om erhvervsuddannelse til alle ufaglærte medlemmer. Over for FOA har KL tilkendegivet, at de ønsker at forenkle overenskomster og arbejdstidsregler. Ifølge Dennis Kristensen er der dog blandt kravene flere markante forringelser af løn- og arbejdsvilkår for folk, der kompenseres for at arbejde på skæve tidspunkter. Blandt andet ønsker KL 12-timers vagter, ændret varsel for omlagt tjeneste, afskaffelse af varsel for overarbejde, og at aftenbetaling eksempelvis skal starte kl 18.00 i stedet for kl. 17.00. Det er ifølge Dennis Kristensen tunge knaster. På Politiko.dk citeres Dennis Kristensen for at betragte kravet som 'uspiseligt', med mindre man kan lave et historisk gennembrud på uddannelsesområdet.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.