Arbejdsmobilitet i Østersøregionen - krisen og de demografiske udfordringer

FAOS-konference den 27. maj 2009

FAOS afholder sammen med Beskæftigelsesministeriet en fælles konference onsdag den 27. maj på Københavns Universitet om perspektiverne for mobilitet på et fælles østersøregionalt arbejdsmarked. Anledningen er ophøret den 1. maj i år af den danske Østaftale om adgangen for arbejdstagere fra EU-medlemslandene i Østeuropa.

På konferencen vil oplæg fra EU-kommissionen og forskere fra Polen, Tyskland og Sverige give indblik i arbejdsmarkedsforhold og mobilitetspotentialer for de lande i regionen, hvorfra der hidtil er kommet flest arbejdstagere og tjenesteydere til Danmark.

De centrale spørgsmål er: Hvordan påvirker den økonomiske krise arbejdsmarkederne og mobiliteten på kort sigt? Og hvordan får den demografiske udvikling betydning på længere sigt?

Et panel bestående af danske partsrepræsentanter for det private og det offentlige arbejdsmarked slutter dagen af med at kommentere og diskutere arbejdskraftbehovet samt perspektiver for dækning af behovet via østersøregional mobilitet og samarbejde.

Konferencen afholdes på Københavns Universitet, Alexandersalen, Bispetorv Annekset, Bispetorv 1-3, 1167 København (over for indgangen til Frue Kirke).

Tilmelding senest den 15. maj på tlf. 35323299 eller via mail til lde@faos.dk, kp@faos.dk. Grundet pladsmangel vil der være et begrænset antal pladser til studerende.

De tilmeldte vil modtage FAOS' rapport til Beskæftigelsesministeriet, Det åbne østersøregionale arbejdsmarked.

Materiale fra konferencen

række interessante oplæg beskrev den hidtidige udvikling og forventningerne til fremtiden med særligt fokus på Polen, Tyskland, Sverige og Danmark. Herunder finder du materiale fra oplægsholderne ved konferencen:


FAOS ser frem til det videre samarbejde med Beskæftigelsesministeriet om arbejdsmigrationen og det danske arbejdsmarked, hvor det er planlagt at sætte fokus på løn- og arbejdsvilkår mv. for arbejdsmigranter i Danmark ved en konference i efteråret 2009.

Yderligere oplysninger om emnet kan fås hos lektor og centerleder Søren Kaj Andersen eller ph.d.-stipendiat Klaus Pedersen, FAOS, Sociologisk Institut, Københavns Universitet.