Har den tyske model spillet fallit?

I rækken af eftermiddagsseminarer afholdt FAOS torsdag den 16. marts 2006 et seminar under overskriften "Har den tyske model spillet fallit?". Formålet var at få præsenteret og diskuteret status og perspektiver for udviklingen på det tyske arbejdsmarked.

Lav økonomisk vækst og vedvarende høj ledighed har længe kendetegnet situationen i Tyskland. Det har medført krav om reformer på arbejdsmarkedet. De såkaldte Hartz-reformer skulle effektivisere arbejdsformidlingen, styrke jobskabelsen og målrette sociale ydelser. Det tyske aftalesystem er også blevet mødt med reformkrav. Her ikke mindst krav om øgede muligheder for at indgå mere fleksible decentrale aftaler i et ellers forholdsvis centraliseret aftalesystem.

Der er skabt nye muligheder for virksomhedsaftaler, men de har ofte været kontroversielle, idet de har ført til forringelser i løn og ansættelsesvilkår. Muligheden for decentral aftaleindgåelse er blevet udbygget på markant vis på det danske arbejdsmarked. Men det har ikke skabt konflikt og debat, som vi har set det i Tyskland. Hvad er det, som skaber de særlige tyske problemer? Den økonomiske krise i almindelighed? De særlige strukturer i det tyske forhandlings- og samarbejdssystem? Eller er relationer mellem lønmodtagere og arbejdsgivere bare mere konfliktfyldte i Tyskland end Danmark? Og set fra et dansk perspektiv: Hvordan påvirker den tyske udvikling det danske arbejdsmarked? Vil det få konsekvenser for danske overenskomster, hvad der sker i de store tyske overenskomster?

Med afsæt i disse spørgsmål blev der ved dette eftermiddagsseminar sat fokus på udviklingen i overenskomsterne og i forhandlingerne på virksomhederne inden for de store industriområder i Tyskland.

Download oplægsholdernes præsentationer:

  • Jørgen Hansen, Arbejdsmarkedsråd, den danske ambassade i Berlin
  • Jens Bundvad, International sekretær i CO-industri
    Læs præsentation
  • Søren Kaj Andersen, lektor, FAOS
    Læs præsentation
  • Anna Ilsøe, ph.d.-studerende, FAOS
    Læs præsentation