Social kapital som internationalt konkurrenceparameter - den danske model på virksomhedsplan

FAOS-seminar den 19. maj 2008 kl. 15.00-17.00

I den internationale konkurrence står Danmark sig i øjeblikket godt. På makroniveau fremhæves flexicurity som et væsentligt element i Danmarks konkurrencedygtighed. Men hvad oplever ledere og medarbejdere på virksomhederne som de afgørende parametre i den internationale konkurrence? Hvilken rolle spiller fleksibiliteten i praksis, når danske virksomheder benchmarkes med udenlandske virksomheder?

Flere virksomhedsstudier fra FAOS viser, at social kapital - dvs. det netværk og de interne relationer, som skaber kulturen på virksomhederne - spiller en betydelig rolle for virksomhedernes styrke i den internationale konkurrence. Den danske model spiller her en afgørende rolle som den ramme, der skaber mulighederne for at opbygge den sociale kapital på virksomhederne.

På seminaret blev der lagt op til en diskussion om, hvordan social kapital kan være det afgørende konkurrenceparameter. Der blev stillet spørgsmålstegn ved, om der også er ulemper ved nogle af de fundamentale elementer i den danske model, herunder om flexicurity i nogle situationer sætter danske virksomheder under pres, når de købes op af udenlandske virksomheder.

Program

15.00-15.10: Velkomst v. forskningsleder Steen E. Navrbjerg, FAOS

15.10-15.40: Dansk ledelsesstil og tillid som global konkurrencestyrke
v. generalsekretær Christina J. Colclough, Nordisk Finansansattes Union, associeret FAOS
Virksomhedernes evne til løbende at producere og dele viden fremhæves som et afgørende konkurrenceparameter i det globale samfund. Oplægget vil med udgangspunkt i en analyse af en dansk industrivirksomheds HR-politikker i Polen og Rusland diskutere, hvordan disse processer fremmes ved at fokusere på virksomhedens sociale kapital.

15.40-16.00: Kaffepause

16.00-16.30: Udenlandske virksomheder i Danmark - flexicurity i øjenhøjde
v. forskningsleder Steen E. Navrbjerg, FAOS, Københavns Universitet
Selv om det danske aftalesystem har vist betydelig styrke, kan udenlandsk ejerskab påvirke samarbejdsrelationerne på virksomhedsplan. Med udgangspunkt i studier af danske virksomheder under udenlandsk ejerskab vil det blive diskuteret, hvordan den danske model for samarbejde og fleksibilitet står sig konkret, når datterselskaber slås for overlevelse i multinationale koncerner.

16.30-17.00: Diskussion: Ledelse og social kapital - hvad kan den danske model?
Paneldiskussion med Børge Frederiksen, gruppeformand i Industrigruppen 3F og næstformand i CO-industri og Anders Harbo, ledelsesudviklingschef i Dansk Industri

Download oplægsholdernes præsentationer mv.