MNC'er, kapitalfonde og andre ejerskabsformer - outsidere i den danske model?

Lektion 3

Ved Steen E. Navrbjerg

Danske virksomheder oplever i stadig større grad nye former for ejerskaber. For det første arbejder en betydelig og stadig stigende del af danske lønmodtagere i virksomheder, der de facto er udenlandsk ejede - måske af multinationale coorperationer (MNC). For det andet går stadig flere virksomheder fra at være familieejet og/eller have en lokal forankring til at være ejet af større koncerner, af aktionærer - eller af kapitalfonde.

Spørgsmålet er, om nye ejerformer kan bryde med eksisterende traditioner for samarbejde og forhandlinger i den danske model. I hvilket omfang betyder udenlandsk ejerskab, at der også indføres andre former for ledelse på dansk-baserede virksomheder? Og betyder andre former for ledelse, at samarbejdet ændrer sig? Endelig diskuteres, hvordan de faglige organisationer stiller sig i forhold til udenlandsk ejerskab - herunder hvordan tillidsrepræsentanter i danskejede, hhv. udenlandsk ejede virksomheder oplever ejerskabet.

Det overordnede tema vil således være, om nye former for ejerskaber bliver en form for outsidere i forhold til den danske model og dermed på sigt et problem for modellen - eller om den danske model omvendt er så stærk, at den tvinger udenlandske ejere og kapitalfonde til at tilpasse sig modellens betingelser.

Litteratur

Kompendium:

  • Marginson, Paul (2009): Multinational Companies and Collective Bargaining, s.1-31: https://www.eurofound.europa.eu/docs/eiro/tn0904049s/tn0904049s.pdf
  • Navrbjerg, Steen. E. & Minbaeva, Dana B. (2009) 'HRM and IR in multinational cooperations in Denmark: Uneasy bedfellows?' The international Journal of Human Resource Management, Vol. 20, No. 8, August 2009, s. 1720-1736.
  • Navrbjerg, Steen E. & Strand, Maria T.T. (2009): '1. Indledning' og '4. De fem virksomheder på tværs' i Navrbjerg & Strand: Samarbejde og arbejdsvilkår i kapitalfondsejede virksomheder - en kvalitativ undersøgelse af fem virksomheder. København: FAOS og LO, s. 13-17 og s. 115-132.

I alt 70 sider