Bureauvikarer på kanten af den danske model

Lektion 9

Ved Søren Kaj Andersen

Hen over de sidste ti år har antallet af bureauvikarer i Danmark udviklet sig dramatisk. Først i form af en voldsom stigning, der næsten tredoblede antallet af vikarer på det danske arbejdsmarked. Dernæst ved et fald i vikarbeskæftigelsen, der næsten halverede antallet af vikarer i Danmark. Den økonomiske optur og den efterfølgende krise er en oplagt forklaring på udviklingen, men er det hele forklaringen? Vedrørende reguleringen af vikarers løn- og ansættelsesvilkår har fagbevægelsen i Danmark siden starten af 1990'erne forsøgt at overenskomstdække vikararbejdet. Det har været udtryk for et skift i fagbevægelsens syn på vikararbejde; det er blevet accepteret som en ansættelsesform, der skal under samme regulering som arbejdsmarkedet i øvrigt. Spørgsmålet er, om det så også er lykkedes at sikre, at vikarer i dag har samme løn og arbejdsvilkår som andre grupper i tilsvarende beskæftigelse? Et særligt forhold vedrører et nyt EU-direktiv om vikararbejde. Det er nu ved at blive implementeret på det danske arbejdsmarked. Vil det gøre nogen forskel for vikarernes løn og arbejdsvilkår?

Litteratur

Grundbog:

  • Søren Kaj Andersen og Rasmus Karkov 'Bureauvikarer på kanten af den danske model'. I Trine P. Larsen (red.) Insidere og Outsidere - den danske models rækkevidde, København: DJØF.

Kompendium:

  • Kirsten Thommes og Katrin Weiland, 'Explanatory factors for firms' use of temporary agency work in Germany', European Management Journal (2010) 28, s. 55-67.
  • Nienhüser, W. and Matiaske, W. (2006) 'Effects of the principle of non-discrimination on temporay agency work', Industrial Relations Journal, 37:1, s. 64-77.

I alt 46 sider