Østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægssektoren

Projektbeskrivelse

Hvilke konsekvenser for løn, ansættelses- og aftalevilkår har den øgede tilstedeværelse af østeuropæisk arbejdskraft haft i bygge og anlægssektoren - og hvad sker der fremover? Hvad kendetegner deres løn- og ansættelsesvilkår, og hvordan de er ansat/tilknyttet - direkte ansat, som vikarer, ansat hos underentreprenører? Hvad kendetegner danske bygge- og anlægsvirksomheders hidtidige erfaringer i forhold til at rekruttere, indkøre og oplære østeuropæisk arbejdskraft på danske arbejdspladser? Hvad er barriererne - sprogproblemer mv. - og hvordan tackles de?

Dette er hovedspørgsmålene i et forskningsprojekt om østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægssektoren. Aktiviteten inden for bygge- og anlægssektoren er rekord høj og beskæftigelsen i top. Den udvikling har accelereret efterspørgslen efter udenlandsk arbejdskraft, herunder arbejdskraft fra de nye østeuropæiske EU-medlemslande. Om end der i organisationerne på bygge- og anlægsområder kan være forskelle i vurderingen af behovet for udenlandsk arbejdskraft, er der enighed om, at udlændinge, herunder østeuropæere, er velkomne på danske byggepladser, men det skal ske på danske vilkår. Dette er også den grundlæggende præmis i den såkaldte Østaftale; arbejdstagere fra de nye medlemsstater skal arbejde på overenskomstmæssige vilkår.

Alligevel er det gang på gang blevet påpeget af de faglige organisationer, at der er østarbejdere, som arbejder til lønninger og på vilkår, der ligger langt under, hvad der er fastsat i overenskomsterne. Manglende reel overholdelse af overenskomster, udstationering uden at der indgås dansk overenskomst om løn samt ligefrem illegalt arbejde på dansk jord er blandt forklaringerne. Der er dog i dag stor uklarhed omkring omfanget af disse problemer. Ligeledes er bygge- og anlægsvirksomhedernes erfaringer med østeuropæisk arbejdskraft kun i ringe omfang blevet belyst. Derfor mangler der også grundlag for at give et kvalificeret bud på, om de østeuropæiske arbejdstagere fremover vil være en fast bestanddel af den danske bygge- og anlægssektor, eller om de stort set vil forsvinde med den nuværende høje efterspørgsel.

Projektet skal via forskellige typer af interviews indhente information og viden fra bygge- og anlægsvirksomheder, faglige repræsentanter og østeuropæiske arbejdere ansat/udstationeret på danske byggepladser. Det er finansieret af Bygge- og Anlægsbranchens Uddannelsesfond, BYG/TIB's Uddannelsesfond og Malerforbundet.

Kontakt
Forskningsassistent Jens Arnholtz Hansen, tlf: 35323214, jh@faos.dk