10. februar

Efter mere end 24 timers uafbrudte forhandlinger indgik CO-industri og DI søndag den 9. februar en aftale om nye overenskomster på industriens område. Aftalen er treårig og rækker frem til 1. marts 2017. Overenskomsterne omfatter direkte 240.000 ansatte. Forhandlerne præsenterede indholdet af de nye overenskomster på et pressemøde søndag eftermiddag, og i en pressemeddelelse udsendt af CO-industri kan man læse, at industriens medarbejdere fremover får ret til uddannelse i opsigelsesperioden, højere pensionsbidrag under barsel, flere penge sat ind på fritvalgs-kontoen og bedre forældreorlov. Der vil også blive bedre mulighed for at sikre, at vikaransatte ikke misbruges. Aftalen indeholder følgende:

  • En afskediget medarbejder med et opsigelsesvarsel på minimum 14 dage får to timers frihed med løn til at kunne gå i sin fagforening/a-kasse med henblik på at blive hjulpet bedst muligt videre med uddannelse i forhold til at få et nyt job. Ansatte med mindst seks måneders anciennitet får i opsigelsesperioden mulighed for at efteruddanne sig i minimum en uge betalt af IKUF, og hvis en række øvrige betingelser er opfyldt, kan der samlet holdes op mod fem ugers uddannelse i opsigelsesperioden. Skifteholdsarbejdere får bedre dækning ved deltagelse i uddannelse via IKUF for aften- og nathold, idet genetillægget fremover indgår i lønberegningen.
  • I forhold til Teknisk Landsforbund udvides dækningsområdet, og for hele funktionærområdet gælder fremover en ny regel, som betyder, at man kan bede om at få et møde i virksomheden med deltagelse af organisationerne, hvis medarbejdere uretmæssigt holdes uden for overenskomstdækning. Der indføres funktionsløn for teknikere, som dermed fremover dækker hele funktionærområdet.
  • Der indføres højere pensionsbidrag under barsel, og forældreorloven udvides med 2 x 1 uge fordelt med en uge til hver af forældrene. Desuden sættes satsen op fra 140 kr. til 145 kr. Par af samme køn er fremover ligestillet med øvrige par.
  • Man kan lokalt bede om bistand i forhold til anvendelsen af vikarer set i relation til overenskomstens muligheder for fleksibilitet. De tillidsvalgte får fremover bedre mulighed for at sikre sig, at vikarer ikke misbruges, idet de kan bede om at blive informeret om, hvilke lokalaftaler og kutymer virksomheden har oplyst skal overholdes for de arbejdsfunktioner, der udføres af vikarer. På funktionærområdet er det organisationerne, der har denne ret.
  • Bidraget til fritvalgs-lønkontoen forhøjes med sammenlagt en procent, til 1,3 procent pr. 1. marts 2014, til 1,7 procent pr. 1. marts 2015 og ender på 2,0 procent pr. 1. marts 2016. Det kan være med til at sikre reallønnen, idet det giver ansatte mulighed for selv at vælge mellem fridage, pension eller kontanter.
  • Mindstebetalingssatsen, der i dag udgør 108,70 kr., forhøjes pr. 1. marts 2014 med 1,50 kr., pr 1. marts 2015 med 1,65 kr. og pr. 1. marts 2016 med 1,80 kr.
  • Genetillæg reguleres med 1,5 procent pr. 1. marts 2014, med 1,6 procent pr. 1. marts 2015 og med 1,7 procent pr. 1. marts 2016.
  • Lærlinge- og elevsatser reguleres pr. 1. marts 2014 med 1,9 procent pr. 1. marts i hvert overenskomstår.

CO-industris formand Claus Jensen er tilfreds med forliget og mener, at det blandt andet kan bidrage til, at vikaransatte sikres mod misbrug, at reallønnen sikres, og at der sker en lang række forbedringer af de industriansattes muligheder for uddannelse – også i opsigelsesperioden. Det fremgår af en pressemeddelelse fra CO-industri. Hos DI er administrerende direktør Karsten Dybvad også tilfreds med aftalen og mener, at den er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette danske industrivirksomheders konkurrenceevne, så der kommer vækst og arbejdspladser herhjemme. En treårig overenskomst betyder, at virksomhederne får ro og kendte rammer at arbejde under i en længere periode, siger Karsten Dybvad. Det kan man læse på DI.dk. Både HK/Privat og Teknisk Landsforbund kalder den nye overenskomst for "rimelig”, skriver Business.dk. Formanden for HK/Privat, Simon Tøgern, glæder sig over forbedringerne på bl.a. uddannelse og barsel. Og endelig har vi fået filet lidt mere af 50 %-reglen ved at vores ret til at besøge ikke overenskomstdækkede virksomheder er gjort permanent – vi kan begære møde, hvis vi har mistanke om, at nogen uberettiget bliver skrevet ud af overenskomsten, siger Simon Tøgern. Hos Teknisk Landsforbund mener formand Gita Grüning, at der er tale om et rimeligt overenskomstresultat, men så heller ikke mere end det. Vi er ikke helt enige med arbejdsgiverne om, hvor meget krisen stadig trykker, men positivt er det, at vi har fået mere på barsel, efteruddannelse og ikke mindst dækningsområde, siger hun. I LO bakker formand Harald Børsting op om forliget. LO-formanden er især positivt stemt over for de forbedrede uddannelsesmuligheder. Uddannelse kan medvirke til at skubbe produktivitet og omstilling i virksomhederne opad, og for de enkelte medlemmer bliver det også en gevinst, fordi efteruddannelse forbedrer deres muligheder på arbejdsmarkedet, skriver Harald Børsting i en pressemeddelelse.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.