10. marts

Fredag blev DI og NNF enige om en ny treårig overenskomst for 5.500 ansatte i fødevareindustrien. Det fremgår af NNF.dk. Aftalen kom dog først i hus efter en tur forbi forligsmanden, skriver NNF på hjemmesiden. Det er ikke et banebrydende forlig, men vi har sikret os, at vores medlemmer, der arbejder på den fødevareindustrielle overenskomst, får de forbedringer, som resten af arbejdsmarkedet har opnået ved dette års overenskomstforhandlinger, forklarer Flemming dal Cortivo, forbundssekretær på det fødevareindustrielle område. Han hæfter sig blandt andet ved en lønstigning på 6,75 kr. i timen samt en stigning i fritvalgsordningen med 1 procent over de næste tre år. Derudover indeholder overenskomsten bl.a. bedre uddannelsesmuligheder for opsagte medarbejdere og en udvidelse af forældreorloven. De nærmere bestemmelser i den nye overenskomst kan ses på NNF’s hjemmeside

Efter 20 timers forhandlinger i Forligsinstitutionen lykkedes det søndag formiddag Fødevareforbundet NNF, 3F og Dansk Mejerist Forbund at blive enige med DI om en ny treårig overenskomst for mejeriområdet. Det skriver NNF.dk. Overenskomsten dækker omkring 4.500 ansatte, og de kan se frem til fornuftige forbedringer, vurderer forbundssekretær for mejeriområdet og forhandler for Fødevareforbundet NNF Poul Erik Faarkrog. Vi har fået sikret vores medlemmer nogle fornuftige ting, siger han. Noget af det minder selvfølgelig om det, der er blevet forhandlet hjem på det øvrige arbejdsmarked, men vi har også fået elementer med, som har været særligt vigtige for os, forklarer forbundssekretæren. Poul Erik Faarkrog er især tilfreds med, at alle medarbejdere nu får ret til helbredskontrol, og som noget nyt har parterne aftalt at oprette en udviklings- og samarbejdsfond. Arbejdsgiverne skal indbetale 0,05 øre pr. time til fonden i 2014, 0,10 øre pr. time i 2015 og 0,15 øre pr. time i 2016. De nærmere bestemmelser i den nye overenskomst kan ses på NNF’s hjemmeside.

HK/Privat og Bilfærgernes Rederiforening blev fredag aften enige om en ny treårig overenskomstaftale, skriver HK.dk. Overenskomsten dækker blandt andet butiksansatte på færgerne, billetteringsfolk og administrative medarbejdere til lands og til vands. Medarbejderne får ret til 100 procent løndækning, når de er på selvvalgt uddannelse, fortæller Christoffer Marckmann, faglig sekretær i HK/Privat. Tidligere fik de kun 85 procent af lønnen dækket, og det afholdt nogen fra at efteruddanne sig, siger Christoffer Marckmann. Samtidig er der forhandlet en uges ekstra uddannelse hjem til opsagte medarbejdere i opsigelsesperioden. Og det er en god forbedring, der hjælper medarbejderne med hurtigt at sætte kursen mod et nyt job, mener Christoffer Marckmann. Desuden får de rederiansatte de samme lønstigninger som på transportområdet, og arbejdsgivernes indbetaling på fritvalgskontoen stiger fra 1 til 2 procent. Som noget helt nyt får medarbejderne hos Scandlines Catering også en fritvalgskonto på 1 procent. Oven i det får medarbejderne ret til en uges ekstra barsel til hver af forældrene uanset køn.

Dansk Metal og Dansk El-Forbund og DI indgik i sidste uge en treårig aftale om Faglærteoverenskomsten. Det fremgår af DI.dk. De nærmere bestemmelser og protokollaterne vedr. den nye overenskomst kan ses på DI’s hjemmeside. Af DI Business fremgår det desuden, at der fredag morgen (7. marts) var forhandlet forlig på plads for 90,34 procent på DI’s område.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.