11. februar

CO-industris Centralledelse godkendte i går de nye, treårige overenskomster for industriens område, som søndag blev forhandlet på plads af CO-industri og DI. Med Centralledelsens godkendelse indstilles forliget til vedtagelse i den urafstemning, som ventes at finde sted med fremsættelsen af et eventuelt mæglingsforslag fra forligsmanden. Det fremgår af CO-industri.dk.

Industrigruppen i 3F Aalborg anbefaler ikke sine medlemmer at stemme for det industriforlig, som kom på plads søndag. Det skriver Arbejderen.dk. 3F Aalborg er dog den eneste afdeling, der stemmer nej til forliget. Men indholdet på vikarområdet er ganske enkelt for dårligt, mener gruppens formand Benny Vinther Jensen. 3F's topforhandler og næstformand i CO-industri, Mads Andersen, mener derimod, at aftalen gør det lettere at få styr på virksomhedernes brug af vikarer. Nu har tillidsfolkene fået ret til at få oplysninger om løn og arbejdsforhold, som virksomhederne udleverer til vikarbureauerne. Og dét mener Mads Andersen er et vigtigt redskab. Det kan fjerne en masse tvivl om, hvorvidt virksomhederne har sendt de rigtige informationer videre, og tillidsfolkene kan bruge oplysningerne til at rejse faglige sager, siger han.

I Dansk Metal har hovedbestyrelsen set nærmere på søndagens overenskomstforlig, og anbefalingen til medlemmerne forud for den kommende urafstemning lyder: Stem ja. Det nye treårige forlig sikrer bedre vilkår over en bred kam, og aftalen rummer både forbedringer af eksisterende rettigheder og nye muligheder, der skaber tryghed og gennemsigtighed, skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse.

Hos byggeriets parter mener administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri, at virksomhederne gerne vil have sikkerhed for deres rammevilkår så lang tid frem som muligt, og derfor er treårige aftaler at foretrække frem for toårige. Det er en aftale, som jeg går ud fra passer godt til industriens konjunkturer, der er anderledes end i bygge- og anlægsbranchen, siger Lars Storr-Hansen til Byggeteknik.dk.

I Fødevareforbundet NNF kalder næstformand Tage Arentoft overenskomstaftalen for fornuftig. Det fremgår af NNF.dk. Han glæder sig blandt andet over, at der er aftalt øgede muligheder for uddannelse, og at bidraget til fritvalgs-ordningen forhøjes. Samtidig lægges der op til en lønstigning, der forhåbentlig kan sikre reallønnen, siger Tage Arentoft. Men mens den nye overenskomst har fået en god modtagelse mange steder, er formanden for arbejdsgiverforeningen Danske Slagtermestre, Leif Wilson Laustsen, ikke begejstret. Det skriver Epn.dk. Formanden mener, at overenskomsten ikke gavner i de kommende overenskomstforhandlinger, hvor Danske Slagtermestre skal forhandle med Fødevareforbundet NNF, HK Handel og 3F. Leif Wilson Laustsen har bl.a. noteret sig, at en del af de ekstra udgifter i den nye overenskomst tænkes betalt af uddannelses- og barselsfonde. Men disse fonde er finansieret af arbejdsgiverne, som derfor nødvendigvis må skulle betale et højere bidrag til fondene, siger han. Samtidig gør overenskomsten det nødvendigt, at inflationen stiger fra de nuværende 0,5 procent til væsentlig over to procent i løbet af de næste tre år – ellers vil virksomhederne være ringere stillede om tre år, end de er nu, siger formanden ifølge Epn.dk.

Da industriens nye overenskomst kom i hus søndag, var det startskuddet til byggeriets forhandlinger. Et af de store temaer mellem 3F og Dansk Byggeri er social dumping, og netop sager om underbetalt udenlandsk arbejdskraft slår ny rekord, skriver 3F.dk. På et enkelt år er der kommet 43 procent flere hastesager om social dumping. I 2013 steg antallet af sager til 283, viser en opgørelse fra 3F. Næstformand i 3F’s Byggegruppe, Palle Bisgaard, frygter for fremtiden, hvis ikke branchen får styr på de virksomheder, der spekulerer i social dumping. Sagerne viser, hvor alvorlig situationen er, og hvor truet overenskomsterne er på den lange bane, mener Palle Bisgaard. Stigningen i sager om social dumping er dog ikke udtryk for, at der kommer mere løndumping på byggepladserne, mener arbejdsgiverne i Dansk Byggeri. Det kan godt være, der er kommet flere sager, men det skyldes 3F's intensiverede arbejde med at rejse sager og ikke flere overtrædelser af overenskomsterne, mener direktør i Dansk Byggeri, Peter Stenholm.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.