11. marts

Forligsinstitutionens hjemmeside meddelte forligsmanden i går følgende: ”Jeg vil i morgen (11. marts) udsætte de varslede konflikter i yderligere 2 uger efter at have rådført mig med de øvrige forligsmænd. Det følger af forligsmandslovens § 4, stk. 5. I dag har jeg rådført mig med LO og DA om det fortsatte forløb af fornyelsen af martsoverenskomsterne. Den 3. marts 2014 opfordrede jeg alle overenskomstparter, hvor der ikke var indgået forlig, til at intensivere forhandlingerne om overenskomstfornyelsen, og jeg bad om en status i dag. Der er indgået forlig på overenskomstområder, der omfatter ca. 88 pct. af de involverede lønmodtagere. Jeg forventer at indlede forhandlinger torsdag den 13. marts 2014 med hovedorganisationerne om fornyelse af overenskomster – i form af et mæglingsforslag – hvor der ikke er indgået forlig. Det er derfor vigtigt, at parter, der ønsker et forlig medtaget i et eventuelt mæglingsforslag, færdiggør deres forhandlinger herom inden fredag den 14. marts 2014, kl. 08.00. Nogle overenskomstparter, der er medlem af LO eller DA, har overenskomst med parter, der ikke er medlem af DA eller LO. Hvis der ikke er aftalt fornyelse af en sådan overenskomst, og der er fremsat krav om overenskomstens medtagelse i et eventuelt mæglingsforslag, vil overenskomstens parter få lejlighed til at drøfte dette i Forligsinstitutionen. Parter i sådanne overenskomster må påregne at blive indkaldt med meget kort varsel. Jeg har aftalt nyt møde med LO og DA torsdag den 13. marts 2014 kl. 16.00.” Her til formiddag (11. marts) kom forligsmanden endvidere med en udsættelse af varslede arbejdsstandsninger: ”I medfør af § 4, stk. 5, i lov om mægling i arbejdsstridigheder bestemmer jeg som forligsmand – efter rådførsel med de øvrige forligsmænd – at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i yderligere 2 uger. Arbejdsstandsningerne kan herefter tidligst iværksættes på femtedagen efter udløbet af de 2 uger eller på femtedagen efter, at forhandlingerne inden for de 2 uger af mig måtte blive erklæret for afsluttet uden resultat.”

Det har taget 27 dage og over 40 møder. Men mandag aften blev Danske Mediers Arbejdsgiverforening og Dansk Journalistforbund (DJ) enige om en ny overenskomst. Det fremgår af Journalistforbundet.dk. Aftalen faldt på plads hos forligsmanden, og den gælder de næste tre år. Resultatet giver en lønstigning på 2,2 procent over to år, mens der i overenskomstperiodens tredje år er sikret en lønstigning på 0,75 procent plus en lokal forhandling. Fra 1. marts i år stiger skala- eller grundløn med 240 kroner om måneden, 1. marts 2015 stiger den 264 kroner, og 1. marts 2016 er stigningen på 288 kroner. På Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken sker der yderligere ændringer i overenskomsterne, og DJ-medlemmerne har nikket ja til en udfasning af den arbejdsgiverbetalte orlov og en betydelig lavere startløn. Det er et ansvarligt forlig, der både tilgodeser vores medlemmers krav om sikring af reallønnen, og som også viser imødekommenhed over for arbejdsgivernes ønske om en kontrolleret lønudvikling, siger DJ’s chefforhandler Lars Werge, som er næstformand i DJ. På baggrund af forløbet er han godt tilfreds med resultatet. 

5.000 klinikassistenter hos tandlæger landet over har netop fået en ny treårig overenskomst, skriver HK.dk. HK/Privat, der organiserer medarbejderne, er blevet enig med Tandlægeforeningen om en ny aftale. Vi har skaffet solide lønstigninger til medarbejderne, siger faglig sekretær i HK/Privat Charlotte Meyer. Lønnen stiger med 4,5 procent over tre år for de uddannede ansatte, og elevlønningerne stiger med 5,7 procent i samme periode. Den nye overenskomst giver også klinikassistenterne ret til en dags ekstra fuldt betalt uddannelse om året, så alle nu har ret til tre dage. Hvis tandlægen ikke giver klinikassistenterne lov til at komme af sted på uddannelse, skal tandlægen betale værdien af uddannelsesdagene til medarbejderen – det er en forbedring, der er værd at bide mærke i, mener Charlotte Meyer.

HK/Privat og Mejeribrugets Arbejdsgiverforening blev natten mellem fredag og lørdag enige om en ny treårig overenskomst. Aftalen giver de HK-ansatte på mejerierne – typisk laboranter og administrative medarbejdere – fornuftige forbedringer på en række områder, skriver HK.dk. Vi har fået fordoblet arbejdsgivernes indbetaling på fritvalgskontoen og mere efteruddannelse til opsagte medarbejdere. Men arbejdsgiverne har vejet alt på en guldvægt, og de har ikke villet give andet end det, der er aftalt på industriens område, siger Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK/Privat.

3F’s Transportgruppe og DI indgik natten til torsdag den 6. marts en treårig aftale om fornyelse af ATD-overenskomsten for taxikørsel. Derudover indgik Serviceforbundet og DI torsdag aften den 6. marts en treårig aftale om både vagtoverenskomsten og vagtassistentoverenskomsten. Efterfølgende indgik 3F’s Transportgruppe og DI en treårig aftale om fornyelse af ATV Turistoverenskomsten for turistbuschauffører, taxichauffører, busstewardesser, ungarbejdere, lærlinge/elever m.fl. Det fremgår af DI.dk. De nærmere bestemmelser og protokollaterne vedr. taxi-overenskomsten, vagt- og vagtassistentoverenskomsten samt turistoverenskomsten kan ses på DI’s hjemmeside.

Forhandlingerne om en ny overenskomst på vvs-området brød mandag aften sammen, skriver Dansk El-forbund på DEF.dk. Trods forligsmandens medvirken lykkedes det ikke parterne fra Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq at nå til enighed. Ifølge Blik- og Rørarbejderforbundets hjemmeside er hovedårsagen, at arbejdsgiversiden stillede ultimative krav om svækkelse af overenskomstens værn mod social dumping. Vi har været imødekommende og er kommet med forslag til løsninger, men når arbejdsgiverne har låst sig fast på ultimative krav, er det altså rigtig svært at forhandle, siger forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Max Meyer. Hos Tekniq udtaler direktør Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse, at det blandt andet ikke lykkedes at nå til enighed om ændringer af de ”rigide” akkordbestemmelser, som VVS-overenskomsten rummer.

Overenskomstforhandlingerne mellem TL og Tekniq, Dansk Byggeri og Dansk Mode & Textil brød sammen i fredags (7. marts). Det fremgår af TL.dk. Parterne er af Forligsinstitutionen indkaldt til forhandlinger mandag og tirsdag i denne uge for at nå frem til et forlig.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.