13. marts

Efter sammenbrudte forhandlinger i mandags mellem FOA og Dansk Erhverv lykkedes det alligevel tirsdag at blive enige om en ny treårig overenskomst for vikarer, inden parterne blev kaldt til møde i Forligsinstitutionen. Det skriver FOA.dk. Forliget følger resten af normallønsområdet. Det betyder bl.a., at lønnen stiger med 4,85 procent gennem perioden. Derudover stiger alle andre satser i overenskomsten med samme procentsats. FOA har desuden indgået forlig om løn og andre forhold i de næste tre år for ansatte i de fritvalgs-firmaer, der er medlemmer af Dansk Industri. Det er store virksomheder inden for plejeområdet. Forliget betyder, at timelønnen stiger 2,10 kroner fra 1. marts i år, 2,25 kroner 1. marts næste år og 2,40 kroner 1. marts 2016. Samtidig hæves en særlig opsparing, som udbetales to gange om året, så den 1. marts 2016 udgør to procent af lønnen mod én procent i dag. I alt betyder lønstigningerne og den større særlige opsparing, at månedslønnen om to år vil være omkring 1.300 kroner højere end i dag. Desuden forhøjes aften/nattillæg og en række andre tillæg. FOA’s formand Dennis Kristensen er tilfreds med forliget, der lægger sig tæt op af det, der blev aftalt på transportområdet. Han hæfter sig ved, at parterne har indgået aftale om en samarbejdsfond, der skal udbrede kendskabet til den danske model og arbejde for, at flere private virksomheder bliver dækket af en overenskomst.

Endnu en overenskomst er sat i glas og ramme – denne gang for medlemmer, der arbejder for malermestre, glarmestre og i bilbranchen, skriver HK.dk. HK/Privat er blevet enige med Danske Malermestre, Glarmesterlauget og Autobranchens Arbejdsgiverforening om en ny treårig aftale. Det er en overenskomst, der i store træk følger industriforliget og overenskomsten med Dansk Byggeri. Det betyder, at aftalen sætter fuld fart på efteruddannelsen, fortæller faglig sekretær i HK/Privat, Kim Bonde Nielsen.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for slagteriarbejderne er brudt sammen, skriver NNF.dk. Efter 62 timers forhandlinger konstaterede forligsmanden sent i går aftes, at han ikke kunne få Fødevareforbundet NNF og DI til at opnå forlig, og slagterioverenskomsten vil derfor blive omfattet af en kommende mæglingsskitse. Ansvaret for det kedelige resultat hviler tungt på DI’s skuldre, mener NNF. Da vi nåede til forhandlingerne om slagteriområdet, satte DI hælene i og kom med ultimative krav om store besparelser for arbejdsgiverne – de har opført sig helt vanvittigt, det er som om de aldrig har ønsket et resultat, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast. Han undrer sig over, hvordan DI kan skrive under på overenskomster, der sikrer flere hundredetusinde ansatte i industrien lønstigninger, mens de ikke vil give samme forlig til de cirka 9.000 slagteriarbejdere. Forbundsformanden frygter, at den største arbejdsgiver på slagterioverenskomsten, Danish Crown, har presset DI til et sammenbrud. De krav, vi er blevet mødt med på netop slagteriområdet, lugter langt væk af Danish Crowns helt grundlæggende ønske om at sætte vores medlemmer ned i løn, mener Ole Wehlast.

Hvad der startede som lokale arbejdsnedlæggelser i går har nu bredt sig til resten af landet. I dag følger et stort antal VVS'ere trop, efter at 250 jyske VVS'ere i går nedlagde arbejdet. Centralt placerede kilder i Blik- og Rørarbejderforbundet anslår her til morgen, at der vil være tale om op mod 1.000 VVS'ere over hele landet. Det skriver Avisen.dk. VVS’erne har nedlagt arbejdet som følge af de kuldsejlede overenskomstforhandlinger med arbejdsgiverforeningen Tekniq. Folk er vrede over, at arbejdsgiverne har stillet et ultimativt krav om, at værnebestemmelserne skal ud af overenskomsten – uden dem kommer der social dumping, siger Michael Jessen, der er tillidsmand for VVS'erne i Aarhusområdet. Med sammenbruddet i forhandlingerne er der ikke udsigt til, at VVS-områdets prisliste bliver reguleret. Arbejdsgiverne i Tekniq mener, at Blik- og Rørarbejderforbundet modsætter sig modernisering af akkordreglerne i lighed med andre byggefag. Arbejdsgiverne har et ønske om, at kunne sætte priserne i udbud blandt VVS-ere for at få mere priskonkurrence på opgaverne. Man kan have en mistanke om, at arbejdsgiverne tænker i at få lavet et sammenbrud for ikke at få reguleret prislisten, så den ikke følger med prisudviklingen, siger Michael Jessen. Ifølge Avisen.dk er der her til formiddag (13. marts) klokken ti indkaldt til stormøde i København.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.