17. marts

Her til morgen præsenterede forligsmand Asbjørn Jensen sin mæglingsskitse for årets overenskomstforhandlinger. Det betyder, at løn- og arbejdsvilkår for 500.000 lønmodtagere på det private arbejdsmarked de næste tre år er på plads til godkendelse hos arbejdsgiverne og lønmodtagerne. Det var dog først natten til mandag, at aftalen for de sidste 35.000 lønmodtagere faldt på plads. Det skete efter flere dages lange og seje forhandlinger i Forligsinstitutionen mellem Landsorganisationen i Danmark (LO) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Begge hovedorganisationer har godkendt forligsmandens mæglingsskitse. På Forligsinstitutionens hjemmeside meddeler forligsmanden følgende: ”I de kommende dage vil jeg færdiggøre mæglingsforslaget, herunder foretage den tekniske gennemgang med hovedorganisationerne. Jeg vil herefter fremsætte mæglingsforslaget fredag den 21. marts 2014 kl. 9.00. (…) Parter, der ikke er medlem af DA og LO, og som har overenskomst med parter, der er medlem af LO og DA, og hvor denne part ønsker, at overenskomsten skal være omfattet af mæglingsforslaget vedrørende DA/LO-overenskomster, kan få lejlighed til i Forligsinstitutionen at forhandle dette spørgsmål. Hvis der ønskes forhandling med mig om spørgsmålet om overenskomstfornyelsens medtagelse i mæglingsforslaget, kan dette ske ved henvendelse til mig i Forligsinstitutionen den 19. og 20. marts 2014 fra kl. 10 eller ved telefonisk forhandling. Virksomheder, der har en tiltrædelsesoverenskomst med et forbund under LO, som forbundet ønsker medtaget i mæglingsforlaget, vil blive indkaldt til forhandling i Forligsinstitutionen snarest muligt.” 500.000 privatansatte skal stemme enten om mæglingsforslaget eller de overenskomstaftaler, der allerede er indgået over de seneste uger. Afstemningen offentliggøres fredag den 11. april kl. 12.30. Se forligsmandens mæglingsskitse af 17. marts 2014

Årets overenskomstforhandlinger har været en relativt udramatisk proces for Forligsinstitutionen. Først og fremmest fordi de ledende forlig på mindsteløns- og timelønsområdet kom relativt hurtigt, siger Asbjørn Jensen ifølge Ritzau. Hos DA mener adm. direktør Jørn Neergaard Larsen, at overenskomsterne har en omkostningsgrad, som er absolut forsvarlig for det danske arbejdsmarked. Vi er glade for, at vi har fået treårige overenskomster, siger Jørn Neergaard Larsen, og det er meget tilfredsstillende, at det er lykkedes for 92 procent at lave egne forlig, påpeger DA-direktøren. Også hos LO er formand Harald Børsting tilfreds. Det glæder mig, at det er lykkedes at lave en aftale, der betyder, at lønmodtagerne får flere penge mellem hænderne de næste tre år, siger han. Ud over resultater på lønnen er LO-formanden også glad for, at der bliver sat yderligere kræfter ind på at bekæmpe den sociale dumping og på vejledningen af opsagte kollegaer.

Natten til fredag den 14. marts blev der indgået overenskomstaftale mellem Dansk El-Forbund (DEF) og Dansk Metal på den ene side og Mejeribrugets Arbejdsgiverforening og DI på den anden. Stig Pedersen, forbundssekretær i Dansk El-Forbund, fremhæver især tre områder i aftalen. Den ene gælder udvikling af uddannelse og handler om, at arbejdsgiversiden indgår uddannelsesaftaler for 10-12 lærlinge pr. kalenderår fra og med årsskiftet 2014-2015. Der er tale om mere end en fordobling af det nuværende antal, konstaterer en tilfreds forbundssekretær. Det andet område, han fremhæver, drejer sig om skolehjem. Her bliver det fremover virksomheden, der skal betale for lærlinges ophold på skolehjem i forbindelse med uddannelsen, hvor det hidtil har været lærlingen selv, der har skullet afholde udgiften. Endelig fremhæver Stig Pedersen, at alle medarbejdere nu skal tilbydes den helbredskontrol, der hidtil har været forbeholdt natarbejdere.

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen mellem luftfartsgiganten SAS og medlemmerne af HK/Privat brød sammen lørdag, fremgår det bl.a. af HK.dk. SAS kræver, at medarbejderne skal være endnu mere fleksible, men de vil ikke betale medarbejderne mere i løn for at være fleksible – det kan vi selvfølgelig ikke gå med til, siger overenskomstchef i HK Service Hovedstaden, Helle Lindgreen. Overenskomstforhandlingerne mellem SAS og HK/Privat vil blive omfattet af forligsmandens mæglingsskitse.

Danmarks Fiskeriforening og 3F opgav selv at forhandle sig frem til en ny overenskomst, skrev Fiskeri Tidende lørdag. Dermed er forhandlingerne overgivet til Forligsinstitutionen. Organisationerne har siden midten af februar været i realitetsforhandlinger, men på et møde onsdag i sidste uge måtte parterne efter grundige drøftelser sande, at der ikke var mulighed for at lande en aftale. Den væsentligste begrundelse for uenigheden er, at 3F har stillet krav, der vil give for store omkostninger for fiskerierhvervet i den nuværende situation, lyder det fra kontorchef Ole Lundberg Larsen fra Danmarks Fiskeriforening.

Arbejdsgiverorganisationen DI vil ikke være med til de samme tiltag mod social dumping i byggeriet, som Dansk Byggeri og 3F har aftalt ved overenskomstfornyelsen, og overenskomstforhandlingerne mellem DI og 3F er derfor brudt sammen, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad. Det vil være meget alvorligt, hvis der er forskellige konkurrenceparametre afhængig af, hvilken organisation byggevirksomhederne er medlem af, siger næstformand i Byggegruppen i 3F Palle Bisgaard. Claus Westergreen, formand for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som også har tilsvarende overenskomster med både Dansk Byggeri og DI, kalder det uacceptabelt, hvis der bliver forskellige bestemmelser om social dumping i DI- og Dansk Byggeri-overenskomsterne.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.