18. marts

Inden forligsmandens mæglingsskitse blev præsenteret i går, nåede DI i mål med overenskomster inden for vikarområdet og transportområdet. 3F’s Transportgruppe og DI blev torsdag den 13. marts enige om fornyelse af vikaroverenskomsten for vikarer, der arbejder inden for 3F’s faglige dækningsområde og er udsendt fra et vikarbureau, som er medlem af DIO 2. Dansk Jernbaneforbund og DI blev onsdag aften, den 12. marts, efter næsten 12 timer i Forligsinstitutionen enige om fornyelse af Jernbaneoverenskomsten for lokomotivførere, metrostewarder, banebetjente og andet togpersonale. Jernbaneoverenskomsten for ikke-faglærte med 3F Transport blev ligeledes fornyet. Det fremgår af DI.dk. Se de nærmere bestemmelser og protokollater vedr. jernbaneoverenskomsterne

Lønstigninger som på det øvrige industriområde, bedre forhold under barsel/forældreorlov, men ringere stigninger på sygelønnen. Sådan ser forligsmandens mæglingsskitse ud, der blandt andet dækker slagteriarbejderne. Det fremgår af NNF.dk. Trods langvarige forhandlinger lykkedes det som bekendt ikke Fødevareforbundet NNF og DI at blive enige om en ny overenskomst for slagteriarbejderne, og derfor omfattes de nu af forligsmandens mæglingsskitse. Jeg glæder mig over, at slagteriarbejderne i det store hele får samme forbedringer, som de øvrige industriarbejdere, siger forbundsformand Ole Wehlast. Jeg havde naturligvis gerne set, at vi var lykkedes med et selvstændigt resultat, men når det nu ikke kunne blive sådan, så har det været vigtigt for mig at sikre, at slagteriarbejderne trods alt ikke efterlades tilbage på perronen, mens de øvrige medlemmer oplever fremgang, forklarer han. Ole Wehlast ærgrer sig imidlertid over, at arbejdsgiverne slipper lidt billigere i og med, at sygelønnen kun stiger med 4,50 kr. over de kommende tre år, mod en stigning på 6,75 kr. for de øvrige industriarbejdere. Forbundsformanden anbefaler dog medlemmerne på slagterierne at stemme ja til mæglingsskitsen.

For 3. overenskomst i træk er it-folket ikke sikret nogen form for lønstigning. Samtidig er det stadig ikke muligt at gribe ind, når overarbejdet ingen ende vil tage. Derfor anbefaler Samdata\HK medlemmerne at stemme nej til it-overenskomsten, der netop er aftalt mellem HK/Privat og Dansk Erhverv. Det fremgår af HK.dk. Problemet er, at funktionsløn-ordningen i stigende grad bliver misbrugt, så folk skal arbejde over i tide og utide uden at få kompensation for det, mener Samdata\HK-formand Thomas Bisballe. Derfor har vi brug for nogle ’håndtag’, så man kan komme tilbage til en normal arbejdsdag, hvor arbejdsliv og familieliv hænger sammen, og folk ikke går ned med stress, siger formanden. De tre største ønsker til overenskomsten var afskaffelse eller forbedring af funktionsløn, reallønssikring og afskaffelse af 50 %-reglen. Men Samdata/HK har ikke kunnet få Dansk Erhverv til at acceptere de tre krav og anbefaler nu medlemmerne at stemme nej.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.