18. februar

Overenskomstforhandlingerne på finansområdet, der omfatter ca. 50.000 ansatte, er tirsdag morgen brudt sammen, meddeler Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) og Finansforbundet. Det kan man bl.a. læse i en meddelelse fra Berlingske Nyhedsbureau. Det er forhandlerne fra Finansforbundet, der har afbrudt forhandlingerne – de ønsker i stedet, at forhandlingerne fortsætter i Forligsinstitutionen. Vi er gået konstruktivt ind til forhandlingerne, og vi har strakt os langt for at få enderne til at mødes. Det har FA ikke villet være med til, og derfor ser vi ingen anden løsning end at aflevere et konfliktvarsel, lyder det fra Kent Petersen, formand for Finansforbundet. Vi kan ikke gå tilbage til vores medlemmer med et resultat, der ligger under det, vi har set tegne sig for resten af arbejdsmarkedet, siger Kent Petersen og peger dermed på manglende lønstigninger som årsagen til sammenbruddet. FA’s administrerende direktør, Mariane Dissing, er skuffet over sammenbruddet i forhandlingerne og opfordrer Finansforbundet til at komme tilbage til forhandlingsbordet. Der er en lang og god tradition på det danske arbejdsmarked for, at parterne aftaler deres løn- og arbejdsforhold, og det er ærgerligt, at Finansforbundet afskriver sig muligheden for selv at forhandle løn for deres medlemmer, siger Mariane Dissing. Vi skylder både medarbejderne og virksomhederne at nå en ansvarlig aftale med en afdæmpet omkostningsudvikling for den kommende periode, siger FA-direktøren. Strejkevarslet indebærer, at en strejke på pengeinstitut- og realkreditområdet kan begynde 1. april, hvis parterne ikke bliver enige forinden.

Ifølge Altinget.dk afviser en række fagbosser Pernille Rosenkrantz-Theils seneste forslag om fælles overenskomster på tværs af landegrænser. Det vil øge presset på danske løn- og arbejdsforhold, advarer de. Pernille Rosenkrantz-Theil foreslog ellers i fredags, at fagforeningerne skal arbejde for at lave en form for fælles europæiske overenskomster for at lette presset på danske industri-lønninger og arbejdspladser. Eksempelvis gennem virksomhedsoverenskomster med virksomheder, der er til stede i flere lande. Men hos Fødevareforbundet NNF mener formand Ole Wehlast, at der er så stor forskel på ansættelsesforholdene i de europæiske lande, at det ikke giver mening at sammenligne dem og lave fælles forhandlinger. Vi vil ikke gå efter laveste fællesnævner, og det kan hurtigt blive et ræs mod bunden, siger han. Dansk Metals formand, Claus Jensen, kan heller ikke se fidusen i Pernille Rosenkrantz-Theils forslag. Landene omkring os har indrettet sig på mange forskellige måder med deres sociale foranstaltninger, så hvad skal vi forhandle på baggrund af, spørger Claus Jensen. Også LO's næstformand Lizette Risgaard er skeptisk. Hun frygter, at danske lønmodtageres goder som ferie, pensionsvilkår og barselsordninger vil komme under pres, hvis man begynder at harmonisere overenskomster med andre lande. Både Claus Jensen og Ole Wehlast understreger, at man i dag samarbejder i de europæiske fagforeninger på en række områder – men kun om ting, som ikke har med løn at gøre.

Danskerne har i 2013 haft en fremgang i reallønnen på et niveau, man også så før finanskrisen. Den seneste lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, viser, at lønvæksten i fjerde kvartal lå på 1,6 procent på årsbasis, hvilket også var niveauet i tredje kvartal. Da inflationen i fjerde kvartal lå på bare 0,7 procent, er reallønsfremgangen dermed på 0,9 procent, og det er ganske godt sammenlignet med niveauet i de seneste år, vurderer Danske Bank. Reallønsvæksten var i 2013 markant højere end i 2010, 2011 og 2012, hvor særligt de to sidste år var præget af reallønstilbagegang, skriver cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, i et notat. Han vurderer på baggrund af resultatet af overenskomstforhandlingerne i industrien, at lønnen vil stige med 1,5-2 procent nominelt i de kommende tre år. Samtidig ventes inflationen at tage lidt til, og dermed vil reallønsvæksten nok blive lidt mindre i de kommende år, end det var tilfældet i 2013. Det fremgår af Epn.dk.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.