24. februar

Siden 6. januar har Dansk Journalistforund (DJ) og Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA) forhandlet ny treårig overenskomst for 2.000 journalister på fællesoverenskomsten. Ifølge Journalisten.dk brød forhandlingerne i går sammen på grund af uenighed om den økonomiske ramme. Det betyder, at forligsinstitutionen nu skal mægle mellem parterne. Medlem af forhandlingsledelsen for DJ, Claus Iwersen vil ikke oplyse, hvor langt parterne står fra hinanden. ”Den hører forhandlingerne til. Der er mange elementer i spil. Status er, at forhandlingerne brød sammen, fordi der er uenighed om den økonomiske ramme”, siger Claus Iwersen. DJ har tidligere meldt ud, at man krævede en fastholdelse af reallønnen, mens DMA har krævet en nulløsning. Der er i forløbet indgået delforlig for medlemmerne på Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet. Sammenbruddet betyder, at delaftalerne er afhængige af, at der indgås en aftale for hele området. ”Forløbet denne gang er lavet, så vi først har prøvet at lave aftaler på de enkelte overenskomster, og så snører vi det hele sammen til sidst”, forklarer Claus Iwersen. Parterne havde på forhånd aftalt, at 23. februar var sidste forhandlingsdag. Nu skal forligsinstitutionen skal lægge en plan og indkalde parterne. Der sker næppe noget i forligsinstitutionen før onsdag, vurderer Claus Iwersen. Her mødes hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund nemlig for at få en orientering og tale om forhandlingsmandatet til det videre forløb. Claus Iwersen siger, at det er ikke normalt, at forligsinstitutionen kommer ind i forhandlingerne mellem DJ og DMA. ”Det er begge parters intention, at det er noget, vi helst vil undgå. Vi foretrækker alle at klare tingene selv uden hjælpe udefra”, siger han.

Efter en række indledende overenskomstmøder har parterne fra Dansk El-Forbund og TEKNIQ aftalt at mødes igen torsdag den 27. februar for at fortsætte drøftelserne om en kommende overenskomst. Derimod har TEKNIQ ikke aftalt nye møder med Blik- og Rørarbejderforbundet samt Dansk Metal. Det oplyser administrerende direktør i TEKNIQ Niels Jørgen Hansen på Tekniq.dk.

Ifølge HK Kommunals hjemmeside er IT-overenskomsten måske snart på plads. I de forløbne uger har Samdatas næstformand Per R. N. Nielsen haft sin faste gang i Børsen-bygningen, hvor han har forhandlet overenskomst, sammen med HK's forhandlingsteam. "Det er et klart fremskridt, at vi som IT-folk har været med ved bordet denne gang," fortæller Per R. N. Nielsen. Han sidder som ved bordet som repræsentant for IT Medier og Kommunikation, der forhandler IT-overenskomsten med Dansk Erhverv. Sidste gang måtte han tage til takke med at sidde i en backinggruppe, men denne gang har han været med på første sal i Børsen - og med inde i det såkaldte formandskontor, hvor der forhandles med udsigt til Nationalbanken. Forhandlingerne er ikke afsluttet endnu, men emnerne er ikke ukendte. Øverst på ønskesedlen står et emne fra tidligere år: Nemlig ønsket om større gennemsigtighed i funktionslønnen.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.