26. marts

Industriforhandlingerne mellem Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre (DSM) er brudt sammen. Lidt over et døgn efter, at forhandlingerne gik i gang var det slut, skriver NNF.dk. Vi må jo bare konstatere, at vi ikke kan opnå et forlig, og nu har vi så bedt forligsmanden om at tage over, forklarer Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær for fødevareindustri i NNF. Han håber, at enderne kan mødes, selvom parterne står langt fra hinanden. Hos Danske Slagtermestre lyder det fra formand Leif Wilson Laustsen i en pressemeddelelse: Vi synes ikke, at vi er urimelige. Vi beder blot om samme vilkår, som andre danske virksomheder i den samme branche har. Han mener, at medlemmerne er pressede, blandt andet fordi supermarkederne presser priserne på slagternes produkter helt i bund. Samtidig peger han på, at konkurrencen fra Tyskland og Polen er benhård. Der er ingen steder at sende regningen for større lønudgifter hen, og der er heller ikke en bundlinje, som de kan tages fra – derfor vil det være decideret uansvarligt at sige ja til fagforbundets krav, siger Danske Slagtermestres formand ifølge Epn.dk. Industrioverenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og DSM dækker mere end 750 fødevarearbejdere. Det er første gang, at Fødevareforbundet NNF og DSM skal en tur forbi forligsmanden, oplyser NNF.dk.

HK/Privat og Byggefagsvirksomhederne inden for Kooperationen er blevet enige om en ny treårig overenskomst, skriver HK.dk. Aftalen giver blandt andet forbedringer for familier med børn, idet forældre nu får mulighed for at lægge barns sygedag, hvor det passer og ikke nødvendigvis på den første sygedag, fortæller faglig sekretær i HK/Privat, Vibeke Ansbjerg. Derudover minder den nye aftale i store træk om overenskomsterne med Dansk Byggeri og Tekniq. Alle medarbejdere, der bliver sagt op, får ret til en ekstra uges ekstra uddannelse oven i de to uger, de har i forvejen. Arbejdsgivernes indbetaling på de ansattes fritvalgskonto stiger med 1 procent, så den kommer op på 2,64 procent af lønnen den 1. marts 2016. Ud over det stiger elevlønningerne med 1,9 procent pr. år. Den nye overenskomst indeholder desuden forbedringer af barslen med en uge ekstra til hver af forældrene uanset køn samt højere pension.

Blik- og Rørarbejderforbundets hovedbestyrelse har vurderet resultaterne af de overenskomster, som medlemmerne nu skal tage stilling til. Det er en enig hovedbestyrelse, som samlet anbefaler et ja til overenskomsten for skorstensfejere. Og det er også en enig hovedbestyrelse, som anbefaler medlemmerne et klart nej til mæglingsforslaget på VVS-området. Det fremgår af forbundets hjemmeside.

Nu melder 3F København sig også på banen og anbefaler medlemmerne at stemme nej, skriver Arbejderen. Med knap 18.000 medlemmer, bl.a. stilladsarbejdere, havnearbejdere og ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, er den landets største 3F afdeling. Der er ikke nok penge i overenskomsten, og overenskomstperioden på tre år er for lang, siger formand Bjarne Høpner til Arbejderen. Vi har en del medlemmer på minimallønsområdet, men deres erfaringer er, at det er svært at hive penge ud af arbejdsgiverne ved de lokale forhandlinger, forklarer han. Tidligere har også afdelingerne 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, 3F Frederiksborg og 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus meldt sig under nej-fanen.

SAS’ knap 1.400 danske stewardesser og stewarder kan nu stemme ja eller nej til den nye overenskomst. Ifølge Check-in.dk anbefaler kabinepersonalets faglige organisation, Cabin Attendants Union (CAU), medlemmerne at stemme nej. Resultatløse forhandlinger har betydet, at kabinepersonalet udelukkende får mulighed for at forholde sig til en ny overenskomst, som indeholder ændringer af lønninger og pensioner. Den er en del af forligsmandens mæglingsforslag. Det betyder, at der ikke kan stemmes om ændringer af den overenskomstaftale, som SAS og kabinepersonalet indgik under stor dramatik i november 2012, skriver Check-in.dk.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.