3. marts

Forhandlerne fra Dansk Byggeri og 3F indgik søndag formiddag en treårig overenskomstaftale på bygge- og anlægsområdet, der bl.a. omfatter udvidelse af bestemmelser om udenlandsk arbejdskraft. Dermed er den sidste af de store overenskomster på plads. Det fremgår af bl.a. Dansk Byggeris hjemmeside. Forliget omfatter ca. 70.000 medarbejdere. Det er med den indgåede aftale lykkedes at skabe resultater både i form af fleksibilitet for virksomhederne og i forhold til bestemmelserne omkring social dumping, skriver Danskbyggeri.dk. I forhold til fleksibiliteten er der i højere grad end tidligere åbnet op for at indgå lokale aftaler om løn- og ansættelsesforhold på vilkår, der skønnes egnet i forhold til de konkrete arbejdsopgaver. Parterne er også blevet enige om, at overenskomstens regler om udenlandske medarbejderes løn- og ansættelsesforhold skal udvides med fokus på to områder, nemlig misforhold i forhold til løn samt omgåelse af overenskomsternes bestemmelser ved entrepriseforhold. Der er ligeledes sikret en hurtig sagsbehandling i forbindelse med entrepriseforhold og omgåelse heraf – fx selskabsretlig eller kontraktmæssige konstruktioner, som er lavet med henblik på at omgå overenskomsterne. Yderligere kan den hvervgivende entreprenør gøres ansvarlig for grove, gentagne brud på overenskomsterne hos underentreprenører. Der vil med overenskomstsaftalen mellem Dansk Byggeri og 3F ske regulering af en lang række satser. Mindstebetalingssatsen forhøjes fra ca. 115 kr. til ca. 120 kr. Der er også aftalt justeringer af prislistesatserne med 1,3 og 1,4 og 1,9 procent i de tre år, som aftalen omfatter. Dansk Byggeri og 3F vurderer, at den økonomiske ramme sikrer en positiv reallønsudvikling for bygningsarbejderne, skriver Danskbyggeri.dk. De nærmere bestemmelser i den nye overenskomst kan ses på 3F’s hjemmeside.

Om det nye bygge-forlig siger Kim Lind Larsen, formand for Byggegruppen i 3F, at der er tale om en landvinding med to helt nye bestemmelser vedr. social dumping, som ikke findes i nogen anden overenskomst. De nye bestemmelser giver en reel mulighed for at gå efter hvervgivere, hvis de via underentreprenører eller selskabsretlig konstruktion omgår overenskomsterne, udtaler formanden ifølge 3F.dk. Han er i øvrigt også tilfreds, når det gælder lønstigningerne i den nye overenskomst. Hos Dansk Byggeri siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen, at det har været et spændende, godt og langstrakt forløb, hvor der er opnået et godt resultat med en ansvarlig overenskomst, der tager højde for de konjunkturer, der er i byggeriet. Vi er fortsat med at udvikle på udenlandsk arbejdskraft og har sat fokus på virksomheder, der omgår overenskomsten for at komme det uvæsen til livs, siger direktøren. Social dumping har været et centralt tema, og forhandlerne skal have ros for at finde frem til nye tiltag, siger LO-formand Harald Børsting. Han er meget tilfreds med, at entreprenører kan gøres ansvarlige for gentagne brud på overenskomsterne hos underentreprenører, fremgår det af LO.dk. Det er tydeligt for enhver, at krisen har været hård ved byggebranchen, og derfor er jeg tilhænger af alle initiativer, der kan skabe flere arbejdspladser – dog uden at forringe vilkårene for vores medlemmer – og den balancegang er lykkedes fint, mener Harald Børsting.

TEKNIQ Installatørernes Organisation og Dansk El-Forbund er mandag morgen blevet enige om en ny treårig overenskomst for ca. 18.000 elektrikere. Parterne har i forbindelse med overenskomstforhandlingerne lagt sidste hånd på et nyt og mere moderne akkordsystem, skriver MesterTidende.dk. Overenskomsten indeholder bl.a. nye bestemmelser om behandling af sager om social dumping og følger dermed linjen fra byggeriets overenskomst. Protokollaterne vedr. den nye aftale kan ses her

Lørdag morgen bød på to store forlig om nye overenskomster, skriver 3F.dk. Buschaufførernes overenskomst, der er indgået mellem AKT og 3F's Transportgruppe, og den store overenskomst for over 20.000 godschauffører, flyttemænd, lager & terminalarbejdere, eksportchauffører og skraldemænd. Aftalerne følger den overenskomst, der faldt på plads mellem DI og 3F's Transportgruppe i sidste uge. Aftalen mellem 3F og ATL sikrer, at landets skraldemænd får løst et stort problem. De har hidtil risikeret massiv lønnedgang, når deres arbejde sendes i udbud hvert tredje eller fjerde år. Det laver en modernisering af overenskomsten om på. Den sikrer, at skraldemændene bevarer deres tillæg, når der er udbud: 8,15 kroner i timen eller over 1.300 kroner om måneden. Moderniseringen er dog, samlet set, udgiftsneutral for arbejdsgiverne. Men det var vigtigt, at vi fandt en løsning, siger Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe. Det var på ingen måde rimeligt, når skraldemænd blev sat ned i løn, blot fordi en ny arbejdsgiver vandt et udbud, mener formanden. De nærmere bestemmelser i den nye overenskomst kan ses på 3F’s hjemmeside.

I fredags blev der sat underskrifter på et spinkelt overenskomstforlig for 15.000 ansatte i den private rengøringsbranche, skriver 3F.dk. Parterne havde svært ved at nå til enighed på flere væsentlige punkter. Jeg er rigtig ærgerlig over, at vi har været nødt til at lave et så spinkelt forlig, men der var flere ting i spil, som vi ikke kunne blive enige om, siger formand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Madsen. 3F gik bl.a. efter en seniorordning, hvor ældre ville få mulighed for at arbejde færre timer eller gøre rent på færre kvadratmeter. En aftale om en bedre sikring af medarbejderne ved udlicitering var også i spil, ligesom 3F håbede på at indføre individuel brancheanciennitet. DI gik bl.a. efter en ændring af reglen om, at afløsere skal fastansættes efter et halvt år som vikar. Desuden ønskede DI en hotelaftale i serviceoverenskomsten, som betød lavere løn til rengøringsassistenterne på hotellerne. Men parterne var så langt fra hinanden, at det ikke lykkedes at bevæge sig ud over det, der allerede er forhandlet hjem på normallønsområdet.

Efter 17 timers marathon-forhandlinger er HK/Privat og Grafisk Arbejdsgiver og Danske Mediers Arbejdsgiverforening blevet enige om fire nye overenskomster, og desuden er emballageoverenskomsten også forhandlet på plads med Dansk Industri. Overenskomsterne dækker cirka 7.000 medarbejdere – for eksempel grafiske trykkere og bogbindere og administrative medarbejdere, grafikere og it-medarbejdere på dagblade og grafiske virksomheder. Alt i alt er det nogle fornuftige aftaler med tryk på bedre efteruddannelse på samme måde som industriforliget, siger faglig sekretær, Kim Jung Olsen, fra HK/Privat. Vi har fået en uges ekstra uddannelse til opsagte medarbejdere, så mange vil permanent få adgang til op til fem ugers uddannelse. Og derudover har vi på funktionæroverenskomsterne fået bedre barselsbestemmelser, bl.a. med højere pension til kvinder på barsel, siger Kim Jung Olsen. De nærmere bestemmelser i emballageoverenskomsten og protokollaterne kan ses her

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.