4. april

Onsdag den 2. april måtte Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre (DSM) stoppe overenskomstforhandlingerne for butiksansatte og bede forligsmanden mægle. Det er ærgerligt, at vi ikke selv har kunnet nå til enighed – nu har vi så bedt forligsmanden om at tage over, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær for butiksområdet i Fødevareforbundet NNF. Flemming Mogensen håber, at der kan findes en løsning, så parterne kan indgå en fornuftig aftale. Forligsmanden har indkaldt parterne til at genoptage forhandlingerne i Forligsinstitutionen mandag formiddag. Overenskomsten for de butiksansatte udløb 1. april, men forligsmanden har udskudt en eventuel konflikt med 14 dage, så den tidligst kan træde i kraft 14. april.

I en udtalelse fra tillidsrepræsentanterne i 3F Industri Aarhus, Aalborg og Odense opfordres til, at man holder skarpt øje med vikarområdet fremover, så der bliver kørt faglige sager, hver gang arbejdsgiverne forsøger at udnytte vikarer. Det fremgår af Arbejderen. Vikarproblematikken var et stort tema for os ved årets overenskomstforhandlinger, men arbejdsgiverne ville ikke være med. Vi står nu efter forhandlingerne noget uforstående over for det faktum, at arbejdsgiverne ikke ønsker at have indflydelse på varighedsbegrænsning i spørgsmålet om, hvor længe man kan være ansat under betegnelsen ’vikar’, skriver Industrigruppen. Gruppen kræver en opstramning på Vikardirektivet vedr. varighedsbegrænsningen på vikarstatus og foreslår, at overenskomstens anciennitetsbestemmelser på 6 måneder også kommer til at gælde vikarer.

Afstemningen om OK 2014 er i gang. Fagforbund og fagforeninger gør en ekstra indsats for at få flere medlemmer til at stemme om overenskomsterne, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad. Malerforbundet besluttede på sin seneste kongres, at samtlige medlemmer skal kontaktes telefonisk, og det arbejde er man netop nu i gang med. I 2012 havde forbundet en stemmeprocent på 25 – det ultimative succeskriterie er dog en stemmeprocent på 60-65 procent. Også i 3F-afdelingen BJMF i København tager man telefonisk kontakt til samtlige medlemmer. Her håber man at kunne nå en stemmeprocent på 40 mod 27 procent for to år siden. I Byggegruppen i 3F sendtes i øvrigt i går en sms til samtlige medlemmer, som man har mobiltelefonnummer på, med en opfordring til at stemme. I 2012 havde Privat Service, Hotel og Restaurationsgruppen i 3F en stemmeprocent på 22,8 procent. Her vil man gerne have tillidsrepræsentanterne på banen til aktivt at opfordre kollegerne til at stemme – håbet er ifølge 3F.dk en stemmeprocent på omkring 30 procent. Ifølge Licitationen prøver også Dansk Metal at kontakte alle medlemmerne, og en deltagelse på 50 procent er her succeskriteriet. Blik- og Rørarbejderforbundet havde den højeste deltagelse i 2012 med godt 41 procent, der stemte. Teknisk Landsforbund havde ved sidste overenskomstfornyelse en deltagelse på 35 procent, og den ser man gerne gå en tak op. Forbundet skriver således mails til samtlige medlemmer med mail-adresse, og der kan stemmes både via internet og sms. Ifølge forligsmandsloven er det sådan, at hvis der er mindre end 40 procent, der deltager i afstemningen, skal 25 procent af de stemmeberettigede stemme nej for at forkaste et mæglingsforslag. Forligsmanden offentliggør resultatet fredag den 11. april.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.