7. januar

Parterne på industriens område, CO-industri og Dansk Industri (DI), har i dag afholdt pressemøde om overenskomstforhandlingerne, hvor der var enighed mellem parterne om indgå en ny aftale om uddannelse i overenskomsten. Berlingske skriver, at det for lønmodtagerne handler om tryghed i forhold til at kunne få et nyt job, hvis de bliver fyret, og at det for arbejdsgiverne handler om at kunne få mere ud af deres arbejdskraft. Omkring løn er parterne dog ikke helt enige. Administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad, siger til Berlingske at industrien er kommet langt de seneste år med at genoprette konkurrenceevne, men at det nu gælder at holde en fast kurs, så det hele ikke bliver sat over styr. På den anden side af bordet har modpart Claus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal, ingen forhåbninger om lønfest, men mener at de positive takter blandt især eksportvirksomhederne skal komme medarbejderne til gode. Ifølge Berlingske sidder arbejdsgiverne fortsat tungt på pengepungen, men den lave inflation kan dog betyde, at det bliver muligt for industriarbejderne at bevare reallønnen.

Berlingske skriver i en nyhedsanalyse i dagens udgave, at lønmodtagerne, dvs. mere end 589.000 ansatte på det private arbejdsmarked, efter fire år med krisetid nu mener, at det er arbejdsgivernes tur til at bidrage til ordentlige vilkår og lønninger på arbejdsmarkedet. Ifølge analysen er lønmodtagernes topforhandler, formand for Dansk Metal, Claus Jensens største ønske, at hans medlemmer kan bevare reallønnen, når de har forhandlet løn ude på de enkelte arbejdspladser og at de gennem overenskomsten får endnu bedre muligheder til at efteruddanne sig, så de kan få et nyt job, hvis deres virksomhed lukker. Arbejdsgiverne på sin side fastholder ifølge Brøndum, at økonomien endnu er skrøbelig. Derfor ligger der et tungt ansvar på DI-direktør Karsten Dybvad og vicedirektør Kim Graugaard om at lave en god aftale. Dette er vigtigt, da industriens aftale traditionelt set sætter rammen for alle de andre, skriver Børsen.dk.

Efteruddannelse er et vigtigt tema for lønmodtagerne i overenskomstforhandlingerne i den private sektor, der starter i dag. Det kan man læse i dagens udgave af Licitationen – Byggeriets Dagblad, som skriver, at både Dansk El-Forbund og Teknisk Landsforbund vil møde op til de kommende forhandlinger med forskellige arbejdsgivermodparter med ønske om, at retten til uddannelse fortsætter under opsigelse og i de første måneder som ledig. Formand for Danske El-forbund, Jørgen Juul Rasmussen, udtaler til Licitationen, at byggeriet er kendetegnet ved korte opsigelsesvarsler, og at det derfor vil være naturligt, at en ledig i en nærmere afgrænset periode kan udnytte den ret til uddannelse, som er optjent i kraft af overenskomsten, og at det er den sidste arbejdsgiver, der skal betale for uddannelsen. Gita Grüning, formand for Teknisk Landsforbund, bakker op om ønsket.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.