7. marts

FOA indgik i går et forlig om løn og andre forhold i de næste tre år for ansatte i de fritvalgs-firmaer, der er medlemmer af Dansk Erhverv. Det er fortrinsvis mindre og mellemstore firmaer. Forliget betyder, at timelønnen stiger 2,10 kroner 1. marts i år, 2,25 kroner 1. marts næste år og 2,40 kroner 1. marts året efter. Samtidig hæves en særlig opsparing, som udbetales to gange om året, over flere omgange, så den 1. marts 2016 udgør to procent af lønnen mod én procent i dag. Det fremgår af Avisen.dk. I alt betyder lønstigningerne og den større opsparing, at månedslønnen om to år vil være omkring 1.300 kroner højere end i dag. Desuden forhøjes aften/nattillæg og en række andre tillæg med henholdsvis 1,5, 1,6 og 1,7 procent 1. marts i de tre år, forliget omfatter. FOA’s formand Dennis Kristensen er tilfreds med forliget, der lægger sig tæt op af det, der blev aftalt på transportområdet i sidste uge. Målt på den nuværende inflation vurderer vi, at reallønnen bevares og måske endda stiger lidt, siger han til Fagbladet FOA.

HK/Privat og Dansk Byggeri er blevet enige om en ny overenskomst for de HK-ansatte i byggebranchen, skriver HK.dk. Parterne har tømret en treårig aftale sammen, der udbygger de ansattes muligheder for efteruddannelse og samtidig giver dem flere penge at gøre godt med. Og de opsagte medarbejdere får solide uddannelsesforbedringer, der hjælper dem hurtigt videre til et nyt job, fortæller Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK/Privat. Samtidig bliver arbejdsgiverens indbetaling på de ansattes fritvalgskonto fordoblet, og elevlønningerne stiger, siger han.

Resultatet af forhandlingerne om en ny overenskomst mellem Teknisk Landsforbund (TL) og DIO 2 afspejler industriforliget. Aftalen indeholder længere forældreorlov med højere løn, bedre barselspension, fordobling af den særlige opsparing og lønstigning til elever. Overenskomsten giver mulighed for at aftale funktionsløn, hvis betalingen står mål med den faktiske arbejdstid og stillingens indhold. Samtidig er TL's dækningsområde udvidet, så flere teknikere omfattes af overenskomsten. Virksomhedernes indbetaling til samarbejds- og kompetencefonden stiger. Samtidig får afskedigede og elever ret til efteruddannelse betalt af fonden. Og generelt nedsættes anciennitetskravet for ret til selvvalgt uddannelse. Afskedigede får desuden ret til et par timers betalt frihed til vejledning i a-kassen/fagforeningen. Det fremgår af TL.dk.

Forhandlingerne om fornyelse af overenskomsterne for søfarende i danske rederier er i fuld gang, og en række aftaler er allerede på plads, skriver Shipowners.dk. Det er lykkedes af nå til enighed om fornyelse af aftalerne mellem Danmarks Rederiforening og 3F Sømændene og mellem Bilfærgernes Rederiforening og Dansk Metals Maritime Afdeling. Forhandlingerne forløber planmæssigt, og det lover godt for det videre forløb, siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening Pia E. Voss. Vi har nu indgået de første aftaler, og den høje forligsprocent på det generelle arbejdsmarked smitter positivt af på vores separate forhandlinger, siger hun.

Her til morgen (7. marts) har Finansforbundet afgivet andet konfliktvarsel i overenskomstforhandlingerne med Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Det fremgår af bl.a. Avisen.dk. Parterne kan ikke blive enige om, hvordan løn- og arbejdsvilkår skal se ud de kommende år, og siden den 28. februar har der været forhandlinger gennem Forligsinstitutionen efter et sammenbrud i forhandlingerne den 18. februar. Vi vil fortsat meget gerne lave et resultat ved forhandlingsbordet, og det håber vi bestemt også stadig er muligt, lyder det fra Kent Petersen, formand for Finansforbundet, i en pressemeddelelse. En eventuel konflikt kan tidligst træde i kraft pr. 1. april 2014.

Forhandlingerne mellem Danske Malermestre og Malerforbundet brød sammen tidligere på ugen og ligger nu i Forligsinstitutionen. Dansk Arbejdsgiverforening har underkendt aftalen mellem Danske Malermestre og Malerforbundet om kædeansvar, og det er ødelæggende for den danske model, mener Malernes Fagforening i København. Det skriver Modkraft.dk. Malernes Fagforening Storkøbenhavn opfordrer nu til at stemme nej til overenskomsten, der er kædet sammen med andre områder. Hvis ikke hele fagbevægelsen skal stå med hatten i hånden ved næste OK- forhandling om tre år, så er det nødvendigt, at denne måde at forhandle på sprænges i stumper og stykker, lyder det i en pressemeddelelse fra Malernes Fagforening Storkøbenhavn. Ifølge Licitationen – Byggeriets Dagblad mener formanden for Malerforbundet, Jørn Erik Nielsen, at den stærke centrale styring gør det illusorisk at tale om decentrale overenskomstforhandlinger.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.