10. februar

HK’s bestyrelse har efter forligsindgåelsen på statsområdet taget stilling til indholdet i fællesskab og opfordrer nu de 22.000 stemmeberettigede medlemmer til at støtte op om OK15-forliget ved afstemningen i marts. Det fremgik i går af HK’s hjemmeside. Forliget er opbakningsværdigt, da lønstigningen på 4,5 procent er anseelig i en periode med så lave prisstigninger. Desuden er kravet om en forbedring af minipensionen, som længe har været på medlemmernes læber, blevet imødekommet med en stigning i pensionssatsen på 0,5 procent. Den ekstra uges barsel for statsansatte fædre og rejseholdet til arbejdsmiljøforbedring falder også i god jord.

I en artikel på gymnasieskolen.dk fra i går fremgår det, at GL’s formand, Anette Nordstrøm Hansen, overordnet set er tilfreds med resultatet af de 33 timers overenskomstforhandling, der endte fredag eftermiddag. Hun havde gerne set, at GL havde fået egne arbejdstidskrav igennem, men trøster sig ved, at arbejdsgivernes krav om ændrede fagtillæg samt ansættelsesvilkår for vikarer heller ikke fik ben at gå på. Den største sejr er ifølge Anette Nordstrøm Hansen, at Moderniseringsstyrelsen anerkender skolernes udfordringer og nu vil gøre en indsats for at forbedre tidsregistreringssystemet på skolerne –selvom styrelsen ikke gik med til at skrive deciderede præciseringer af tidsregistreringssystemet ind i overenskomsten. Anette Nordstrøm Hansen mener, at GL kan takke sit forhandlingsfællesskab, Akademikerne, for at forbedringsaftalen med Moderniseringsstyrelsen gik igennem.

Arbejderen skriver i dag, at FOA og KL nærmer sig en gensidigt givtig aftale i overenskomstforhandlingerne. FOA’s krav om kommunalt og regionalt finansieret uddannelse til ufaglærte ser ud til at gå igennem, og FOA’s formand, Dennis Kristensen, glædes herved. Han mener, at et sådant uddannelsestiltag er et historisk gennembrud, som kan uddanne omkring 45.000 ufaglærte og øge deres månedlige indtægter. FOA anslår, at projektet kræver 20 millioner kroner årligt i kommunerne og 6 millioner i regionerne. Til gengæld for uddannelsesløftet kræver KL en ensretning af arbejdstiderne samt færre overenskomster. Dennis Kristensen finder det realistisk for FOA at imødegå disse krav. Han mener, at man kan reducere antallet af overenskomster for FOA-medlemmer i kommunerne fra 30 til blot 2 – én for ledere og én for de resterende kommunalansatte.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.