13. marts

I den nyligt indgåede aftale mellem KL og FOA blev der ikke plads til det, der er blevet omtalt som et historisk uddannelsesløft for ufaglærte i den pædagogiske sektor. Det fremgår af Avisen.dk. Det store uddannelsesprojekt skulle sikre, at op mod 50.000 dagplejere, pædagogmedhjælpere, rengøringsassistenter, brandmænd og køkkenmedhjælpere i FOA ville få en erhvervsuddannelse. Omvendt ville KL få indfriet krav om forenkling af de mange forskellige overenskomster i FOA. Undervejs i forhandlingerne opstod der bekymring hos den pædagogiske sektor i FOA om nogle ansatte på høje løntrin og med lang anciennitet kunne risikere at gå ned i løn under tvungen uddannelse, hvilket blandt andet gjorde, at uddannelsesprojektet fald til jorden. Det ærgrer FOA’s formand, Dennis Knudsen, da han så det som en historisk chance for at gøre mange danskere faglærte og give dem mere tryghed og løn.

På Oao.dk kan man læse, at OAO-Stats (Offentlige Ansattes Organisationer på statens område) repræsentantskab har besluttet at anbefale medlemmerne at stemme ja til OK15-resultatet mellem Moderniseringsstyrensen og de statslige ansatte. Resultatet af urafstemningen foreligger den 10. april 2015. Formand for OAO-Stat Flemming Vinther fortæller, at han er glad for repræsentantskabets ja, således at de nu samlet kan anbefale medlemmerne at stemme ja til aftalen. Ifølge Vinther betyder aftalen blandt andet, at staten ikke sakker bagud i forhold til lønudviklingen på det private arbejdsmarked, hvilket har været afgørende for OAO-Stats medlemsgruppe. Ud over sikringen af reallønnen har alle med minipension fået et pensionsmæssigt løft på 0,54 procentpoint. I alt får ca. 10.500 statsligt ansatte glæde af forhøjelsen og ydermere har parterne aftalt at styrke det lokale samarbejde mellem ledelse og tillidsrepræsentant i den mellemliggende periode.

Det lykkedes ikke HKKF (Hærens Konstabel- og Korporalforening) at nå til enighed med Forsvarsministeriets Personalestyrelse (FPS) om en ny overenskomst, inden forhandlingsperioden sluttede den 9. marts. Derfor har HKKF og FPS valgt at tage endnu en forhandlingsrunde og fortsætte forhandlingerne frem til 1. oktober. Ifølge Hkkf.dk har forhandlingerne mellem HKKF og FPS været både specielle, særligt vigtige og meget vanskelige i år. Det skyldes, at forsvarsforliget 2013-2017 har pålagt forsvaret at stoppe brugen af kontrakter med ret til civiluddannelse, hvilket betyder, at forsvaret er stoppet med at ansætte på K35 kontrakter og kun ansætter på langtidskontrakter. To af HKKFs hovedkrav har været, at nye kontrakter fremover også skal sikre medlemmers mulighed for uddannelse og udvikling - uanset om medlemmet vælger en civil eller militær karriere – og at nye kontrakter skal være gennemarbejdede, før HKKF er parat til at indgå en aftale.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.