15. december

Overenskomstforhandlingerne på det kommunale og regionale område sættes i gang i dag, når KL og Forhandlingsfællesskabet udveksler krav. Samlet skal der forhandles nye overenskomster for en million offentligt ansatte, hvis nuværende overenskomster udløber 1. april 2015, skriver Ritzau.

Formanden for KL, Martin Damm, og formanden for KL’s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, skriver i en kronik i Jyllands-Posten, at de ønsker færre, men bredere overenskomster på det kommunale arbejdsmarked. Øget fleksibilitet på arbejdsmarkedet udpeges som en nødvendighed for at kunne følge med udviklingen af velfærdsopgaverne i fremtiden, og KL mener, at de mange overenskomster udfordrer tværfagligheden på arbejdspladserne. I kronikken fremsættes der ligeledes krav om ensartede arbejdstidsregler og om modernisering af MED- og TR-systemet.

Hos Ritzau kan man læse, at FOA ikke er imod at se på muligheden for bredere overenskomster, hvis der også kigges på uddannelse til ufaglærte. Michael Ziegler fra KL er ikke afvisende over for FOA’s forslag, såfremt det stadig kan hænge sammen for kommunerne rent økonomisk. Et område i overenskomstforhandlingerne, hvor parterne er meget uenige, er imidlertid spørgsmålet om moderniseringen af MED- og TR-systemet. KL ønsker at se på antallet af tillidsbeskyttede og at udelukke fagforeningsrepræsentanters deltagelse i forhandlinger om samarbejdet. Ifølge Business.dk modsætter fagforeningerne sig dog stærkt KL’s forslag.

Et andet arbejdstagerkrav til overenskomstforhandlingerne kommer fra DJØF, der ifølge Politiken ønsker arbejdsgiverbetalt ferie til alle nyuddannede medarbejdere i det offentlige. DJØF stiller ikke krav til længden af ferien, men anser omkostningen ved en kort, lønnet ferie for at være relativt lav. KL vil afvente EU-kommissionens afgørelse i sagen. Politiken skriver endvidere, at hovedkravene for de højtuddannede ventes at blive procentuelle lønstigninger samt videreførelse af reguleringsordningen, der tilsiger, at offentligt ansattes lønninger følger udviklingen på det private arbejdsmarked.

Ifølge Ritzau forventes overenskomstforhandlingerne i 2015 at foregå langt fredeligere end i 2013, der som bekendt efter en lockout af folkeskolelærerne endte med et regeringsindgreb. Anders Bondo Christensen udtaler til Business.dk, at især udsigten til et snarligt folketingsvalg vil lægge en dæmper på KL’s og statens krav til overenskomstforhandlingerne. Bondo Christensen forhandler på vegne af Forhandlingsfællesskabet, og netop etableringen af én stor forhandlingsgruppe og øget koordinering, vurderer han, vil styrke de offentligt ansattes position i forhandlingerne. Også formand for CFU Flemming Vinther, der forhandler på statens område, forventer en mere afdæmpet tone i forhandlingerne. I Business.dk nævner han, at et af deres krav er forbedring af dialog mellem medarbejdere og tillidsrepræsentanter, da det vil forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.