18. februar

I mandags mødtes kredsformændene fra de 79 lærerkredse til orienteringsmøde om det indgåede overenskomstforlig mellem Danmarks Lærerforening og KL, skriver Folkeskolen.dk i dag. Holdningen blandt formændene er generelt, at det er den bedst mulige aftale under de givne forhold, og flere nævner særligt forligets bilag, der omhandler lærernes arbejdstid og lægger op til fælles evaluering og opfølgning. Derudover bemærkes det, at KL i arbejdstidspapiret åbner op for indgåelse af lokale aftaler. Hvorvidt papiret vil få reel betydning hersker der dog uenighed om.

På KL’s hjemmeside fremgik det i går, at der samme dag var indgået overenskomstforlig på akademikerområdet. Den fælles akademiske overenskomst gælder for akademikere, tandlæger, tandlægekonsulent og tjenestemandsansatte bibliotekarer og involverer bl.a. en forhøjelse af pensionsbidraget i overenskomstperioden samt en sammenskrivning af overenskomsten for akademikere ansat i kommuner. På Dansk Psykolog Forenings hjemmeside uddybes det, at forliget med KL også indebærer arbejde med den lokale mobilitet og løndannelse i overenskomstperioden. Foreningen er tilfreds med, at deres krav om reallønssikring og bevarelse af reguleringsordningen blev indfriet, men vil forfølge uindfriede krav om ændring i tillæg og arbejdstidsregler ved de lokale forhandlinger med KL.

Arbejderen.dk skriver i dag, at forbundsformand for pædagogerne Elisa Bergmann er tilfreds med det i mandags indgåede forlig mellem Forhandlingsfællesskabet og KL. Særligt det faktum, at forliget ikke indebar gennemførelse af KL’s krav om reduktion af antallet af beskyttede tillidsvalgte, vækker glæde, da det sås som et forsøg på at mindske de faglige organisationers indflydelse. Formanden uddyber i en artikel på BUPL’s hjemmeside, at hun ligeledes er tilfreds med bevarelsen af reguleringsordningen, sikring af reallønnen samt de initiativer, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Aftalerne om arbejdstidsreglerne er dog ifølge Arbejderen stadig ikke på plads, da de indgås med de enkelte forbund. Disse forhandlinger forventes afsluttet inden 1. marts. Bergmann uddyber på BUPL’s hjemmeside, at netop udfaldet af de respektive organisationsforhandlinger er væsentligt for det overordnede forlig, og at hvis nogen ”efterlades på perronen”, vil det forhindre, at den samlede aftale kan realiseres.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.