26. februar

På FOA.dk fremgår det, at FOAs forhandlinger om en ny overenskomst, der sikrer ufaglærte ret til uddannelse, er inde i den afgørende fase, når de i dag skal forhandle med KL. Ifølge FOAs forhandlingschef, Jakob Bang, er det usikkert, hvor forhandlingerne ender, og der ligger ifølge ham store knaster, som skal ’høvles af’. Dog nævner han, at KL og FOA er nået langt i forhandlingerne om de overordnede sager så som retten og pligten til uddannelse, sådan som FOA har ønsket det. En af knasterne er KLs ønske om, at den nye overenskomst skal ensrette en lang række bestemmelser, som ellers er forskellige for de forskellige FOA-faggrupper. Omvendt ønsker FOA at forhindre forringelser for faggrupperne. Hvis KL og FOA bliver enige, bliver retten til uddannelse en del af den nye overenskomst, hvilket vil sige, at en ufaglært, som ansættes efter denne overenskomst får ret og pligt til at tage en erhvervsuddannelse.

Forhandlingerne med Danske Regioner og Yngre Læger samt FAS (overlægerne) faldt på plads i går. På laeger.dk kan man læse, at resultatet ifølge Yngre Læger er balanceret. Yngre Læger opnåede en belastningsgrænse i alle tilstedeværelsesvagter, en ny vagttype med en bedre honorering, en bedre beskyttelse af arbejdsmiljøet og mere i pension. Fællesvagten udgår dog af overenskomsten. På regioner.dk fremgår det at den nye overenskomst sikrer, at det i fremtiden vil blive lettere, at organisere arbejdet på tværs af afdelinger. Forhandlingsleder for regionerne, Anders Kühnau udtaler, at netop denne øgede fleksibilitet kommer patienterne til gode, hvilket har været et overordnet fokus fra Danske Regioners side. Forhandlingsparterne er derudover sammen med Yngre Læger og FAS blevet enige om at se på stillingsstrukturen for speciallæger. Der er behov for en ny stillingsstruktur, der i højere grad understøtter udviklingen på sygehusene, sikrer kvaliteten i patientbehandling og en optimal kapacitetsudnyttelse. Regionernes aftale med FAS betyder, at overlægerne nu kan gå i tjeneste frem til kl. 21 lørdag og søndag

I Socialrådgiveren kan man læse, at DS-formand Majbrit Berlau før de reelle forhandlinger mellem KL og DS vurderer, at den generelle OK-aftale mellem KL og forhandlingsfællesskabet tegner et billede af et samlet set fornuftigt overenskomstresultat for danske socialrådgivere. Hun mener, at det er et økonomisk set bedre resultat end ved OK11 og OK13, og at dette netop kan give et praj om, at forhandlinger mellem DS og KL kan gå i den ønskede retning.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.