3. marts

Ifølge en artikel på Socialrdg.dk indgik Dansk Socialrådgiverforening (DS) søndag aften et forlig med KL, som byder på mere til pensionsopsparingen pr. oktober 2016. Derudover er der afsat midler til et markant ressourceløft i kompetencefonden, som i den treårige overenskomstperiode vil indeholde 14 millioner kroner til efteruddannelse og kompetenceudvikling af socialrådgivere. Rammerne for vidensdeling vil ligeledes blive styrket gennem strategiske projekter, hvilket er et klart politisk ønske fra DS’s side. Formand, Majbritt Berlau, finder resultaterne af de lange forhandlinger fornuftige og mener, at små forbedringer kan betyde meget i et samlet arbejdsliv. Hun mener desuden, at KL’s initiativ om en undersøgelse af socialrådgivernes arbejdstidsregler vil medvirke til, at medlemmerne kan komme til orde ved OK18.

Ugeskrift for Læger skriver, at formand for Yngre Læger, Camilla Rathke, finder den nye overenskomst banebrydende for yngre lægers arbejdsmiljø. Yngre Læger har ved overenskomstforhandlingerne opnået ret til tre timers hvile i nattevagter, hvormed en nattevagt på seksten timer indeholder tre timers hvile. Er pausen ikke mulig forkortes vagten til tretten timer og lægerne modtager økonomisk kompensation på op til 5000 kroner månedligt. Camilla Rathke ser det som en stor sejr, at Danske Regioner ved denne vedtægt anerkender, at man ikke kan byde nogen at arbejde seksten timer i streg. Hun bemærker, at ikke alle foretrækker forkortede vagter, men mange vil værdsætte vedtægten i forhold til familieliv og mindsket pres. Det store pres på afdelingerne kan gøre det svært at tage hjem, hvorfor Camilla Rathke også er godt tilfreds med overenskomstens inkorporering af muligheder for at præsentere sin leder for denne type problemstillinger.

Af en artikel på Ugeskriftet.dk fremgår det, at formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, mener, at foreningen på enkelte punkter nåede længere end ventet i årets overenskomstforhandlinger med Danske Regioner. Hun mener, at arbejdsgiverne tilskyndes at omlægge arbejdstiderne, fordi weekend-, aften- og natarbejde er blevet dyrere. Speciallægers weekendtjeneste er blevet udvidet til kl. 21.00 på Danske Regioners opfordring, men også her er prisen høj for arbejdsgiverne aflønningsmæssigt. Anja Mitchell pointerer vigtigheden af den nyetablerede årsnorm for weekendarbejde, hvor overlæger max kan have weekendvagter hver anden uge og ikke mere end 26 weekender årligt. Også næstformand, Mette Worsøe, er tilfreds med forhandlingerne. Hun havde håbet på en direkte regulering af natarbejde, men er tilfreds med den indirekte økonomiske regulering. Mette Worsøe mener, at den øgede weekendarbejdstid kan forbedre forholdene for både læger og patienter, da man bedre kan undgå udskydelser af diagnosticering og behandling.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.