5. januar

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen skrev fredag på Berlingskes hjemmeside, at lærerne ønsker at aftale rammer, der sikrer lærerne mulighed for professionelt at forberede, gennemføre og evaluere undervisningen samt løse øvrige opgaver i tilknytning til undervisningen i overensstemmelse med lovgivningen. Men han tilføjer, at lærerne ikke ønsker slagsmålet om lærernes arbejdstidsregler genåbnet, som det fejlagtigt er blevet fremstillet, men at den danske model skal bruges til at finde en fælles løsning på de helt åbenlyse problemer, som skolerne slås med. Bondo Christensen tilføjer, at FN's arbejdsmarkedsorgan ILOnetop har påpeget, at forhandlingerne ved OK-13 blev stækket af regeringen, og at regeringen tilsidesatte væsentlige principper i FN-konventionen.

Pelle Dragsted, folketingskandidat for Enhedslisten, efterlyste i Politikken nytårsaftensdag solidaritet blandt de offentligt ansatte. De fagforeninger, som organiserer lavtlønsgrupperne, har i mange år arbejdet for, at lønstigninger skulle regnes i kroner og ikke i procent. Eller at der som minimum blev afsat en god del af de lønmidler, der forhandles om, til at give de lavest lønnede et ekstra løft. Det mislykkedes, også denne gang, på grund af modstand fra Akademikerne, skriver Dragsted. På det statslige område har de højtlønnedes forbund dog accepteret, at én øre pr. hundrede kroner af lønmidlerne bliver målrettet de dårligst lønnede kollegaer, men Dragsted mener, at det er helt utilstrækkeligt. Han tilføjer, at den lønmæssige ulighed mellem højt- og lavtuddannede i den offentlige sektor vokser. En ny undersøgelse fra FOA viser f.eks., at kommunale jurister og økonomer over de seneste tre år har fået 3.130 kroner ekstra om måneden, mens en sosu-hjælper har måttet nøjes med 1.245. Den voksende lønkløft skyldes ikke mindst, at lønstigninger regnes i procent.

Solidaritet er også temaet i et indlæg underskrevet af otte repræsentanter for uddannelsesrelaterede faglige forbund i Arbejderen 2. januar. De otte skriver, at de glæder sig over, at de offentlige ansattes fagforeninger har fundet sammen i "Forhandlingsfællesskabet", og at de bifalder de helt nødvendige udmeldinger om, at "denne gang efterlades ingen på perronen". I 2013 blev Lærernes Centralorganisation (LC) efterladt frysende på perronen - men selvforskyldt. Eftersom KTO's formand og LC's ditto er en og samme person, kan det ikke have været kommunikationen, men forarbejdet, forberedelsen og troen på solidaritetsprincippet, som haltede. Desuden påpeger repræsentanterne, at KTO ikke engang kunne blive enige om at stille et fælles lønkrav, så Kommunernes Landsforening (KL) fik ikke brug for hele den pulje, som de i forvejen havde afsat til lønstigninger. Derfor er de otte lidt bekymrede for de kommende overenskomstforhandlinger i de næste måneder. De opfordrer til, at der findes en løsning på lønkravet, og at der udvises solidaritet med de lavtlønnede kollegaer i forhandlingsfællesskaberne.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.