Den danske models konkurrencedygtighed - Frankrig som kritisk case

ved Katrine Søndergård

Den danske arbejdsmarkedsmodel berømmes nationalt og internationalt for sin gode konkurrenceevne. I det meste af Europa ser regeringsledere mod Danmark for at søge inspiration til udviklingen af de nationale arbejdsmarkedsforhold med fokus på flexicurity og den sociale dialog.

Regulering af arbejdsmarkedet i de enkelte europæiske lande er tæt knyttet sammen med landets øvrige institutionelle forhold og repræsenterer dermed meget forskellige modeller for arbejdsmarkedsregulering. Det gælder bl.a. i forhold til balancen mellem lovgivning og overenskomster, statens og arbejdsmarkedets parters rolle i udformningen af reguleringen, forholdet mellem arbejdsgivere og fagforeninger, opbakningen til organisationerne på arbejdsmarkedet etc. Frankrig udgør i mange henseender Danmarks diametrale modsætning.

Med udgangspunkt i en skitsering af forskellige arbejdsmarkedsmodeller i Europa sættes den danske arbejdsmarkedsmodel i perspektiv med en præsentation af Frankrig som kritisk case. Hvilke egenskaber ved den danske arbejdsmarkedsmodel kan tænkes at bidrage til Danmarks konkurrenceevne? Hvilke fordele kan fremhæves og hvilke ulemper? Hvad er det for forhold, der har resulteret i voldsomme uroligheder på det franske arbejdsmarked, og hvilken vej går udviklingen i Frankrig med den danske model som inspiration?