Det virksomhedsbaserede aftalesystem - et plussumspil for alle?

Lektion 3: Tirsdag den 24. februar

Anna Ilsøe

Den intensiverede internationalisering fra 1980'erne og frem betød et stigende konkurrencepres for danske virksomheder og dermed større behov for fleksibilitet lokalt. Resultatet blev en decentralisering i det danske aftalesystem, som for alvor satte forhandlingerne ude på den enkelte virksomhed i centrum. I dag kan virksomheder på industriens område eksempelvis afvige fra hele fire kapitler af den centrale overenskomst - under forudsætning af lokal enighed vel at mærke. Det er dog stadig et åbent spørgsmål, hvilke konsekvenser den intensiverede mængde af lokale forhandlinger har ude på den enkelte virksomhed. Er der gevinster at hente for både ledere og medarbejdere ved udviklingen af et mere virksomhedsbaseret aftalesystem? Dækker de lokale aftaler alle medarbejdergrupper lige godt? Er der nogen virksomheder, der forhandler mere end andre? Med udgangspunkt i en større empirisk undersøgelse af lokalaftaler om arbejdstid i industrien vil det blive diskuteret, om decentraliseringen bidrager til nye skillelinjer på det danske arbejdsmarked.

Litteratur:

Ilsøe, Anna (2007): Decentralisering i et flexicurity-perspektiv - på vej mod et opdelt arbejdsmarked? Tidsskrift for Arbejdsliv, 4: 9, s. 45-62.

Anna Ilsøe, Jesper Due og Jørgen Steen Madsen(2007): Impacts of Decentralisation - Erosion or Renewal? The decisive link between work place representation and company size in German and Danish industrial relations. Industrielle Beziehungen 3, s. 201-22.

Navrbjerg, Steen (1999): Fleksibilitet - en afklaring af begreber" i Nye arbejdsorganiseringer, fleksibilitet og decentralisering, Ph.d.-afhandling. København: Sociologisk Institut.

I alt 73 sider

Powerpoint lektion 3 (Anna Ilsøe)